Fotbal   •   Liga 2   •   PETROLUL

Petrolul visează la Liga 1: „2022 e anul revenirii!” » Totul despre marcă, buget și obiective + detalii despre interesul FCSB-ului pentru vedeta „lupilor”

Valentin Țicu e noua vedetă a Petrolului. Foto: Imago

Articol de Vlad Nedelea   —  luni, 29 noiembrie 2021

Costel Lazăr (59 de ani), președintele ACS Petrolul '52, consideră că acest sezon e ultimul pentru echipa sa în Liga 2 și anunță întoarcerea „lupilor galbeni” în elita Ligii 1. Oficialul „găzarilor” a vorbit și despre interesul FCSB-ului pentru Țicu, dar și despre noua găselniță, Sory Diarra.

- Domnule Lazăr, în anii trecuți Petrolul părea că dispune de mult mai multe resurse financiare, totuși rezultatele au fost dezamăgitoare. Acum, culmea, când pare că nu mai sunt banii de altădată, un parcurs remarcabil! Unde e secretul?

- Sigur, acum rezultatele sunt mulțumitoare, chiar dacă mai apar şi sincope ca la Mediaş, cu Hermannstadt. Totul se datorează unei munci care a început acum 3 ani. Au început să apară produsele tinere, jucători din academie. Transformări au fost an de an, echipa nu avea stabilitate și omogenitate. OK, ediția trecută am avut șanse bune, dar din cauza pandemiei, care ne-a lovit din plin, am fost prinși la anumite jocuri cu fotbaliști în carantină. 

Acum am format un lot puternic, plus omogenitatea de care aveam nevoie. Asta a fost preocuparea de când am venit. Din ianuarie am gândit și am ales jucătorii care trebuie să rămână să formeze nucleul echipei. A venit și Nicolae Constantin, o alegere foarte bună, poate cea mai bună, pentru că a fost acceptat de toată lumea! Și-a ales bine colaboratorii, iar rezultatele se văd. Sper să ținem linia aceasta.


- Rezumând puțin, omogenitate și readucerea oamenilor care știu ce înseamnă Petrolul, asta e rețeta?

- Exact! Ne lipsea spiritul petrolist. Asta primează pentru obținerea rezultatelor.

- Greșeala anilor trecuți a fost faptul că s-a grăbit parcurgerea pașilor? Au tot venit jucători cu CV tare, cu salarii probabil pe măsură?

- Nu cred că e vorba numai despre răbdare. Cred că e vorba despre adaptarea la cerințele Ligii 2. E o diferență între Liga 2 și Liga 1. Vizibilă. Toți cei care au venit au crezut că pot face față în vârful picioarelor la Liga 2. Și nu a fost așa! Rezultatele nu au fost deloc cele așteptate. Acum cred că am fost inspirați. Cred că echipa poate duce presiunea de la Petrolul.

Buget de 2 milioane de euro


- Apropo de bugete, acum unde e Petrolul?

- Pentru promovare ai nevoie de un buget de 1,8-2 milioane de euro. Suntem cam tot acolo. Am venit la Petrolul în 6 august 2020. Pe 24 august începea campionatul, iar noi nu aveam antrenor și, atenție!, erau doar doi jucători profesioniști legitimați. Atât! Acum avem 52 de jucători profesioniști, 14 dintre ei sunt împrumutați la alte cluburi. Aici includem și academia. Bugetul e cam tot pe acolo, același fond de salarii, numai că avem mult mai mulți jucători. Ce-am făcut în acest an și câteva luni? Am micșorat contractele, dar am mărit prima de obiectiv. Și iată ce a ieșit!

E mult mai greu să conduci un club ca Petrolul decât ce era la Astra. Aici sunt alte pretenții, e altă presiune. La Astra, bugetul era asigurat de un privat, aici trebuie să atragem noi sponsori și investitori

Costel Lazăr

- Ajutați-ne să înțelegem: azi Petrolul e un club privat?

- Da! ACS Petrolul '52 e numele clubului, e fondat de 10 foști jucători ai Petrolului. Nu vă ascund că atunci când s-au hotărât să fondeze acest club nou, m-au consultat, deși eu eram la Astra. Am mers cu membrii fondatori la un birou de avocatură, am fost un fel de consilier. Nu puteam fi membru fondator pentru că ar fi fost conflict de interese. Când mi s-a făcut oferta să mă întorc la clubul de suflet, am zis instant „Da!”. Echipa aparține membrilor fondatori și comunității petroliste. E echipa suporterilor, un club privat 100%. Membrii fondatori nu au acceptat implicarea politicului în club. Statutul e de club apolitic.

- Club apolitic, dar aveți o problemă cu mărcile!

- Așa e, și e un impediment în a atrage sponsori. Noi toți ne-am dorit ca mărcile să revină la echipă, de la jucători la staff și suporteri. Aceste mărci sunt ale celor care au jucat fotbal. Sunt mărcile pentru care am jucat eu, frații Dridea și ceilalți. Participăm la licitație, sper ca după aceea să se rezolve și să revenim la normalitate.

Împăcare între Petrolul și autorități?

- Ce legătura e acum între Petrolul și primărie?

- Proprietar - chiriaș, în cazul stadionului. Atât! E un contract de închiriere pentru stadion. Acest stadion e al municipalității și e dat spre administrare clubului CSM Ploiești. Plătim pentru orice, meciuri, antrenamente și așa mai departe. Sunt hotărâri de consiliu local, nu cred că există gratuitate pe undeva prin România.

- Există vreo șansă, poate dacă mergeți la Liga 1, să existe o asociere cu autoritățile? Mă gândesc că poate fi un plus de imagine.

- Normal! Dar și acum Petrolul face o imagine pozitivă orașului. Cred că e nevoie de normalitate. Organele locale pot susține performanța prin Legea 350. Pot veni cu o finanțare, pe care o putem direcționa spre academia clubului. Avem o academie care deja produce, o academie în care sunt 200 de copii, 10 grupe de copii și juniori. O academie condusă de Tavi Grigore, un petrolist 100%. Se pot face lucruri frumoase cu organele locale. Sper să găsim un numitor comun, să dezvoltăm o relație onestă.

- Mult timp, la Petrolul s-a vorbit despre Veolia. Azi ce implicare mai are?

- E unul dintre sponsorii principali ai clubului. Tot ce s-a realizat aici s-a făcut cu sprijinul financiar de la Veolia. Tot ce există în cadrul clubului se datorează acestui sponsor și muncii oamenilor. Veolia a venit într-un moment critic pentru această echipă, când nu mai exista finanțare. Apoi a continuat acest parteneriat datorită domnului Mădălin Mihailovici, sper să susțină financiar cum au făcut-o și până acum, sau cât pot în prezent. Una e să fii partener, alta e să fii sponsor.

Lipsa mărcii a fost o mare problemă pentru noi. Cel mai probabil, până la sfârşitul anului se va termina acest lucru. Probabil că ne vor fi atribuite mărcile. Însă lipsa deciziilor până acum ne-a afectat pentru că toată lumea cere stabilitate. La fiece uși am bătut, peste tot ni s-a zis că vor să vadă identitatea rezolvată

Costel Lazăr

„După ce ne luăm marca vor veni și mai mulți sponsori”

- Petrolul a beneficiat mereu de un public grozav. Azi însă fanii sunt împărțiți.

- Ca în orice societate. Mereu există contestatari. Părerea mea e că numărul lor e în scădere. Fanii și-au dat seama că numai prin unitate devenim mai puternici. Sper să existe o rezolvare! Deși contestatari vor fi mereu, altfel, dacă n-ar fi, ar însemna că ceva e în neregulă.

- Cu ce aveți azi, cu drepturile TV, ce pretenții poate avea Petrolul în L1?

- Performanța înseamnă bani. Pe cine spune că o face fără bani nu-l cred! Sau va face, dar pe termen scurt. Pentru a avea rezultate pe termen lung e nevoie de condiții financiare bune. Cu ce vine de la drepturi TV și sponsorizări, Petrolul poate sta liniștită în Liga 1. Însă aspirațiile noastre sunt altele. Cred că putem visa la atacarea primelor locuri.

- Sunt semne să vină vreun investitor?

- Sunt discuții cu mai multe societăți potente financiar. Cred că după atribuirea mărcilor vom avea stabilitate și vom încheia contracte de sponsorizare pe sume serioase.

„Vreau să fac la Petrolul ce am făcut şi la Astra”

- V-am văzut în niște poze cu domnul Argăseală. Deja se discută despre Țicu la FCSB. Ce-i adevărat?

- Nu se pune problema acum pentru un transfer. Numai dacă e vreo sumă care să ne amețească sau să ne copleșească. Sunt conștient că la un moment dat vor fi solicitări pentru transferuri. Și nu te poți opune ascensiunii unui jucător. Trebuie să ne uităm și la viitorul acestor copii, pe care nu-i putem bloca dacă vor veni oferte bune și pentru club, și pentru ei. Iar dacă noi nu vom avea condițiile pentru abordarea marii performanțe, trebuie să te gândești la acel copil. Ca toată lumea să fie împăcată cu asta, inclusiv relația cu suporterii. Nu ne apucăm să vindem jucători dacă nu ne consultăm și cu fanii. Avem un reprezentant al lor în Adunarea Generală, iar părerile lui sunt ascultate.

- Concret, există interes pentru Țicu din partea FCSB?

- Da, și nu numai de la FCSB. Mai sunt și alte echipe din țară, plus un club din străinătate. Toți tatonează, monitorizează echipa noastră. E un lucru îmbucurător că ne urmăresc cluburi mai mari.

- Mai aveți un jucător interesant, mă refer la Sory Diarra.

- E de 3 ani în România. Îl avem în coproprietate cu CSM Piatra Neamț. Am simțit că e un jucător care va exploda, are calități și am considerat că e bine să primească șanse să joace. Când l-am adus, din consultări cu stafful de atunci, am dedus că nu va juca prea mult, așa că am zis că e bine să meargă împrumut. Altfel stagna și azi era un alt Diarra. Am făcut bine că l-am lăsat să meargă la Slobozia. Potențialul său e foarte mare.

- V-a fost teamă de eșec când ați venit aici?

- Nu! Nu mi-a fost deloc teamă. Experiența pe care am acumulat-o la Astra m-a ajutat mult. Nu mi-a fost teamă pentru că vreau să facem performanță și îmi doresc să ating cu Petrolul ceea ce am reușit la Astra: titlu, cupe, cupe europene, toate acele performanțe.

- 2022 e anul promovării pentru Petrolul?

- Trebuie să revenim! Cred cu tărie că e timpul ca Petrolul să se întoarcă în Liga 1 la anul. 

4 titluriși 3 Cupe ale României are Petrolul în istoria de 96 de ani a clubului

Pandemia lovește crunt la Liga a 2-a. Ne-a afectat mult. Pe lângă îmbolnăviri, și financiar. Fanii au lipsit mult timp, biletele reprezentau ceva pentru club. La un moment dat aveam 200 de teste PCR pe lună, fiecare a 200 de lei. Să testezi 200 de oameni lunar e o cheltuială!

Costel Lazăr

6 aniau trecut de la ultimul meci în prima ligă pentru Petrolul, formație care e de 4 ani în L2

Citește mai multe știri din Liga 2:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.