Campionate

Niciodată pe podium! Cum s-au descurcat românii în ancheta pentru Balonul de Aur + șocantul caz al Stelei '86

Gică Hagi / Sursă foto: Arhivă GSP

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  Wednesday, 01 December 2021

În celebra anchetă pentru Balonul de Aur, România avut 10 jucători care au intrat în clasamentul final. Primul a fost Macri, în 1961, iar ultimul Hagi, în 1994. Niciodată n-am fost pe podium.

Coincidență sau nu, România a fost ultima dată prezentă în ierarhia finală a Balonului de Aur, adică între jucătorii nominalizați și luați în calcul pentru a câștiga aceast trofeu, în 1994. A fost ultimul an în care fotbaliștii din afara Europei nu au contat în această competiție.

Hagi, datorită Mondialului fabulos pe care l-a realizat în Statele Unite, a fost pe locul 4, sub trioul Stoichkov - Baggio - Maldini. 

De fapt, e cea mai bună clasare all-time pe care a avut-o un român. Gică nu a fost singurul care a intrat în acest club select, dar a apărut de cele mai multe ori. Prima dată chiar foarte devreme, în 1985, când avea numai 20 de ani și îmbrăca tricoul Sportului. 

A fost între primii 30, după care, în 1987 și 1991, a lipsit o singură dată, chiar în 1990, când evoluția lui la Coppa del Mondo a fost sub așteptări.

Doi în Top 25 în '70 

După apariția lui a urmat o pauză de aproape un deceniu până când România să revină în prim-plan. În 1970, după Mondialul din Mexic, am bifat primul moment cu doi „tricolori” la Balonul de Aur: Cornel Dinu și Florea Dumitrache s-au clasat pe locul 24. 

Balonul a fost adjudecat de marele Gerd Muller, care s-a impus în fața unor nume colosale: Bobby Moore, Riva, Beckenbauer, Overath și Cruyff.

Mijlocul anilor 70 a fost dominat de Dudu Georgescu, cu seria lui aproape interminabilă de goluri, care l-au propulsat chiar în top 10. 

Anii '80 au fost cei mai buni. Am avut nu mai puțin de 6 fotbaliști care au apărut pe listă, de la Marcel Răducanu la Duckadam, de la Hagi la Ștefănescu, de la Silviu Lunga la Cămătaru.

Cei 10 români în lista finală a Balonului de Aur

ANULJUCĂTORILOCULCÂȘTIGĂTOR
1961D. Macri35Sivori
1960C. Dinu, Fl. Dumitrache24G. Muller
1975D. Georgescu10Blohin
1976D. Georgescu15Beckenbauer
1977D. Georgescu9Simonsen
1980M. Răducanu27Rummeningge
1983C. Ștefănescu23Platini
1984S. Lung22Platini
1985Gh. Hagi29Platini
1986H. Duckadam8Belanov
1987Gh. Hagi, R. Cămătaru21Gullit
1988Gh. Hagi20Van Basten
1989Gh. Hagi8Van Basten
1991Gh. Hagi21Papin
1994Gh. Hagi4Stoichkov

La coada Europei de Est

În ciuda faptului că a fost 15 ani în structura Balonului de Aur, România deține o mare bilă neagră. Într-o comparație cu țări importante în lumea fotbalului, din Europa de Est, noi suntem pe o listă extrem de restrânsă a celor care n-am fost niciodată pe podium

Vecinele noastre, cu excepția Republicii Moldova, toate au fost între primele 3: Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria, Polonia, Ucraina. Fotbalul maghiar l-a dat pe Ferenc Puskas, dar și pe Florian Albert, care a câștigat în 1967 din postura de jucător al lui Ferencvaros! 

Polonia stă și ea formidabil. Are 3 nume uriașe: Deyna, Boniek și acum Lewandowski, în vreme ce Iugoslavia surclasează tot ce înseamnă acest spațiu: Geaici, Savicevici, Pancev și Mijatovic. Ulterior, țara s-a spart, dar nu și valoarea fotbaliștilor, iar Croația a dat două nume: Suker și Modric, ultimul impunându-se drept câștigător.

Țările din Est care au fost pe podiumul Balonului de Aur

STATJUCĂTOR
URSSIașin (Dinamo Moscova), Blohin (Dinamo Kiev), Belanov (Dinamo Kiev)
UngariaPuskas (Real Madrid), Fl. Albert (Ferencvaros)
PoloniaDeyna (Legia Varșovia), Boniek (Juventus), Lewandowski (Bayern Munchen)
IugoslaviaGeaici (Steaua Roșie), Savicevici (Steaua Roșie), Pancev (Steaua Roșie), Mijatovici (Real Madrid)
CroațiaSuker (Real Madrid), Modric (Real Madrid)
CehoslovaciaMasopust (Dukla Praga), Ivo Viktor (Dukla Praga)
CehiaNedved (Juventus)
UcrainaȘevcenko (AC Milan)
BulgariaStoichkovstoi (Barcelona)

Șocantul caz al Stelei '86 

Frapează ceva în relația jucători români - Balonul de Aur, și anume că în 1986, an în care Steaua a cucerit Cupa Campionilor, niciun jucător al formației antrenate de Emeric Ienei nici măcar nu s-a apropiat de podium

Mai ales în condițiile în care fotbaliștii din afara Europei nu intrau în calcul, din start nume precum Maradona, Passarella, Careca nu au fost luate în seamă. Câștigătorul s-a numit Belanov, de la Dinamo Kiev, care cucerise Cupa Cupelor, iar pe locurile 2-3 s-au clasat englezul Lineker și ibericul Butragueno. 

Primul stelist a fost Duckadam, abia pe locul 8, sub un alt fotbalist de la Dinamo Kiev, Zavarov, dar și sub danezul Elkjaer, de la Verona

În 1989, când Steaua a jucat finala CCE, 0-4 cu AC Milan, Hagi a fost pe 8, dar atunci în fața lui au fost 4 jucători de la campioana Italiei, Van Basten, Baresi, Rijkaard și Gullit, plus alte 3 nume colosale: Matthaus, Shilton și Stojkovic. 

Dezbatere în redacția GSP: „Balonul de Aur, doar un exercițiu de marketing” vs. „Messi, la egalitate cu Pele”

>

Decizia ca Balonul de Aur să fie cucerit de Leo Messi, în dauna lui Robert Lewandowski și Jorginho a fost dezbătută și în redacția GSP:

PRO MESSI - Dan Udrea, jurnalist GSP:

  • Eu l-aș fi votat tot pe Messi. E adevărat că Lewandowski a înscris mai mult, dar nu trebuie judecat doar după numărul de goluri. Dacă Immobile dă mai multe goluri decât Chiesa, asta nu înseamnă că e un jucător mai bun. Dacă Firmino dă mai multe goluri decât De Bruyne, asta nu înseamnă automat că e mai bun”
  • „Mi s-a părut interesant că acum 5 ani, France Football a reevaluat toate Baloanele de Aur, să vadă cum ar fi fost dacă ar fi permis dintotdeauna nominalizarea fotbaliștilor din afara Europei, cum nu s-a întâmplat până în anii ’90. Concluzia a fost că 7 Baloane de Aur ar fi ajuns la Pelé, două ar fi ajuns la Maradona, unul la Kempes și unul la Garrincha. Practic, Messi și Pelé sunt acum la egalitate”

CONTRA MESSI - Remus Răureanu, jurnalist GSP:

  • Mi se pare că festivitatea de ieri arată că premiul acesta nu se mai referă la fotbal. Este un exercițiu de marketing. Cei care au votat s-au gândit că Messi mai are puțin și se lasă și că nu vor mai apuca să îl premieze. În momentul acesta, Messi are un gol la PSG în trei luni. Nu a câștigat campionatul cu Barcelona, nu a câștigat Champions League. E adevărat, a câștigat Copa America. Dar Lewandowski a cucerit campionatul în Germania, a dat mai multe goluri”
  • „Pentru Messi a fost un sezon dintre cele mai slabe, forma curentă e clar cea mai slabă din carieră. Eu aș fi zis, mai degrabă, că Lewandowski merita trofeul”

Concluziile lui Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP:

  • „Alegerea lui Messi a fost absolut corectă dacă privim strict din punct de vedere contabil. Adică au fost 180 de voturi, nu s-au furat, nu s-au măsluit, în curând vor deveni publice, Messi a avut mai multe, deci a câștigat. Așa funcționează democrația, câștigă cine are mai multe voturi. Deci nu dezbatem corectitudinea anchetei France Football, ci ne punem pe masă preferințele, spunem doar cum am fi votat noi, dacă am fi fost acolo”
  • Alegerea mea ar fi fost tot Messi. Și în apărarea mea amintesc o declarație dată de Lewandowski astă-vară. La acel moment a spus: «Îmi va fi mult mai dificil să câștig Balonul de Aur acum, după ce s-a întâmplat la Copa America. Dar nu mă deranjează să pierd în fața celui mai mare jucător din toate timpurile». Nu e declarația clasică de complezență pe care o dai pe scenă, de ochii lumii. A fost o afirmație realistă, Lewandowski și-a dat seama atunci că trofeul din America de Sud este foarte important și va face diferența”

Vezi și alte știri de actulitate: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.