UTA se consideră câștigătoarea morală a partidei cu FCSB, pierdută de arădeni după erori mari de arbitraj, 1-2.
- FCSB - UTA, „măcinat” de erori de arbitraj! Golul de 1-0 a venit în urma unui penalty dictat după un duel între Octavian Popescu și Roger. Reluările TV nu au relevat un contact concret între cei doi fotbaliști.
- Penalty-ul din care s-a înscris golul decisiv, de 2-1, a venit după ce mingea ieșise în afara terenului cu întreaga-i circumferință, lucru nesancționat de arbitri.
„După mecul FCSB - UTA, conducerea clubului UTA Arad felicită jucătorii și staff-ul tehnic pentru victorie... dăruirea și eleganța cu care s-au confruntat cu adversarii. Baronul Francisc Neuman ar fi procedat identic, fără niciun fel de alte comentarii”, au postat arădenii pe contul de Instagram.
Francisc Neuman, părintele celor de la UTA
Pe 18 aprilie 1945, baronul Francisc Neuman, patronul Întreprinderii Textile Arad, înființa ceea ce avea să devină „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc sau „Campioana provinciei”, alături de defuncta Chinezul Timișoara.
Baronul Francisc Neuman de Vegvar, pe numele său complet, s-a născut în 1910 și este descendent al „fraţilor Neuman”, fondatorii industriei arădene. Familiei Neuman i-a fost oferit mai întâi titlul de înaltă nobleţe, în martie 1903, apoi titlul de baron, în octombrie 1913, de către însuşi împăratul Franz Josef.
La scurt timp după înființarea ITA, în iunie 1945, ziarul Gazeta Sporturilor scria că Francisc Neuman e „un om de bine rar întâlnit, care cunoaște nevoile muncitorești și le satisface întotdeauna”. După schimbarea regimului politic în România, averea familiei Neuman este naționalizată, iar toți membrii acesteia sunt nevoiți să părăsească țara. Francisc Neuman locuiește câțiva ani în Europa, apoi se stabilește în Statele Unite. Moare în 1997.
Stadionul celor de la UTA se numește „Francisc Neuman”.
{{text}}