Campionatul din România nu beneficiază de arbitraj video, un sistem pe care îl au a doua ligă ucraineană, campionatul albanez, Croația, Polonia, Grecia.
- VAR va exista în Liga 1, cel mai devreme, la începutul sezonului viitor, cu o întârziere de aproape un an față de data pe care o vehiculau cluburile
Cluburile, FRF, LPF și CCA au fost de acord în declarațiile publice că soluția pentru scăderea impactului pe care-l au greșelile arbitrilor ar fi introducerea arbitrajului video în prima ligă din România, doar că nu s-au pus de acord multă vreme.
Federația, Liga Profesionistă și Comisia Centrală a Arbitrilor au concurat întâi pentru a stabili cine să fie șeful proiectului VAR, pe urmă au căutat finanțare.
Acum au rezolvat, teoretic, formalitățile și ar mai fi nevoie de un timp pentru instruirea arbitrilor. Deaconu, managerul proiectului, a explicat în septembrie anul trecut că ar fi nevoie de zece luni pentru pregătire, pentru simulări.
Poate la anul!
În cazul cel mai fericit ar exista VAR în Liga 1 la începutul campionatului următor. Ediția actuală va rămâne la cheremul arbitrilor și al greșelilor pe care le comit ei.
Liga, Federația și Comisia de Arbitri nu au reușit să aducă în România un sistem pe care nu-l folosesc doar competițiile de top din Europa, el nu mai reprezintă un lux, îl au și ligi mici. Ucraina folosește VAR inclusiv în „B”.
Îl mai au: Bulgaria, Croația, Cehia, Egipt, Ungaria, Grecia, Israel, Albania, Peru, Polonia, Slovacia. Sistemul verifică cele mai importante faze și corectează deciziile evident greșite ale arbitrilor, le permite „centralilor” să hotărască doar atunci când sunt faze în care e vorba despre interpretarea duelurilor, nu despre cazuri clare.
Sărim degeaba de pe bancă la deciziile arbitrilor. Dacă ar exista VAR nu am mai sări, am aștepta să aflăm decizia arbitrajului video. Eu cred că sistemul nu va exista în România nici în 2025!
- Dan Petrescu, antrenorul CFR Cluj
{{text}}