Bogdan Lobonț a vorbit deschis despre greșelile pe care le face Andrei Vlad, portarul celor de la FCSB . „Lobby” a tras un semnal de alarmă în ceea ce înseamnă pregătirea portarilor de la noi. În plus, Lobonţ a făcut un pariu cu realizatorul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”, directorul Gazetei Sporturilor, Ovidiu Ioanițoaia.
- Andrei Vlad, de exemplu, știe de că ești o metodologie specială pentru portari?
- Nu el trebuie s-o studieze, ci doar antrenorii lui. Hai să vă dau exemplul Andrei Vlad. El face mai mult sau mai puțin aceleași greșeli pe care le făcea acum cinci ani! Când ești antrenor la o echipă de fotbal trebuie să ști metodologia. Un jucător face greșeli pentru că fotbalul e un joc de greșeală. Cine greșește mai puțin câștigă, nu există perfect în fotbal.
- Aceleași...
- O secundă. În sectorul portarilor unde ai doar patru, cinci elemente cu care lucrezi zi de zi, trebuie să fii capabil să le corectezi greșelile pe care le fac. Vă mai dau un exemplu că urmăresc fotbalul românesc de când sunt transmise meciurile la televizor. Și toți zic "A apreciat greșit traiectoria", "S-a băgat pe sub minge" sau "A ieșit pe sub minge". Ca portar dacă cunoști traiectoria... De exemplu, mingile care vin din corner covrig. Toți portarii fac jumătate de lună înspre interior și automat se bagă sub minge. Faimoasa semilună se face invers ca să ai mingea în față, să nu stai sub minge...
- Dacă-mi mai dai detalii d-astea mă fac portar. Totuși de ce greșește Vlad atât de mult?
- Nu doar Vlad greșește, toți greșesc. Eu nu zic că linia metodologică despre care vorbesc eu te face un portar perfect. Te face doar să greșești mai puțin. La portari e tehnică și tactică, ca la restul jucătorilor. V-am spus că noi avem doar portari de hochei și de handbal! Ați văzut de o mie de ori mai multe meciuri de fotbal decât mine.
- Am trecut repede peste declarație. La ce te referi mai exact?
- Cum erau înainte portarii când făceau o ieșire la blocaj în picioarele atacantului advers? Se mai fac acum? Nu! Acum toți fac faimoasa cruce și se pun ca la hochei sau se duc în spagat ca la handbal! De ce? Pentru că a fost preluată de la futsal, dar se pierd lucruri importante din vedere. Dimensiunile unei porți la futsal este mai mică, iar la fotbal are 7,32 cu 2,44!
- Aici ai dreptate.
- Mă duc mai departe și întrebați toți antrenori de portari din România și toți portarii din România dacă cunosc dimensiunile porților, dimensiunile careului mare și dimensiunile careului mic. Vă spun că nu cunosc! Faceți un simplu experiment! Cât are careul mare? Să vedeți ce răspunsuri primiți. Toți o să zică 16 metri, iar careul mare are 16,50! Careul mic toți zic că are 6 metri. Greșit, are 5,50!
- Bine, tu erai și-un tip care erai atent la tot felul de detalii când apăreai.
- Făceam dungi cu ghetele pe mijlocul porții. O dungă pe centrul porții și la cele două bări ca să am un reper unde am poarta. Am fost de curând la Bistrița și alergam pe teren și m-a văzut domnul care se ocupa de teren "Iooooi, domnu' Lobonț! Când știam că vine Dinamo să joace acolo... Ioooooi, iar vine ăla de-mi strică terenul!". Ha, ha, ha!
{{text}}