Fotbal   •   Liga 1   •   ANALIZĂ GSP

Vedete în România, anonimi în afară » Unde sunt acum cei mai importanți 50 de străini care au călcat pragul Ligii 1 în ultimii 5 ani

Fabbrini și Gnohere, două staruri din România eșuate în anonimat. Foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de Aurelian Rotea   —  marți, 14 decembrie 2021

Doar o mică parte dintre străinii care au impresionat în ultimele 5 sezoane în Liga 1 au făcut pasul către campionate mai puternice.

Campionatul nostru se află într-o derivă continuă. Și nu doar din cauza evoluțiilor echipelor autohtone în cupele europene sau a lipsei de rezultate la națională. În ultimul timp, a scăzut drastic numărul de fotbaliști crescuți de cluburile din România care au plecat la formații mari în străinătate. 

La fel de îngrijorător este însă faptul că echipele din Liga 1 „nimeresc” din ce în ce mai puține transferuri ale jucătorilor străini.

Dacă în trecut granzii reușeau să aducă străini cu potențial, care după câteva sezoane aici erau vânduți pe bani frumoși „afară”, în ultimii ani exemplele de acest fel au devenit tot mai rare. Străinii, mare parte din ei, nu dau randament nici măcar la nivelul Ligii 1. Iar majoritatea celor care o fac ajung să se retragă de aici, să plece în campionate similare ca valoare sau chiar în ligi mai slabe.


Gazeta a alcătuit o radiografie a celor mai importanți 50 de străini care au călcat pragul primei noastre divizii în ultimele 5 sezoane, prezentând situația lor din momentual actual.

Doar 16% au plecat la mai bine

Dintre cei 50, doar 8 au făcut pasul către o lume mai puternică din punct de vedere fotbalistic, evoluând în prezent la formații din campionate mai valoroase decât al nostru. 

Deși niciunul nu a ajuns la vreun club din primele 5 ligi ale continentului, aceștia se pot lăuda cu o situație mai bună în Turcia, Rusia sau Polonia.


Străini ajunși în campionate mai puternice decât Liga 1

18% au menținut un nivel apropiat

Deși nu „s-au mutat” într-un campionat mai puternic, 9 dintre cei incluși în această analiză au reușit să se mențină pe linia de plutire, ajungând la echipe decente, în campionate similare din punct de vedere valoric cu Liga 1, precum Israel sau Ungaria.

Străini ajunși în campionate similare cu Liga 1

Alții au căutat beneficiile financiare 

O parte dintre străinii care au impresionat în campionatul nostru au ales să meargă la formații din Asia și Golful Persic, urmărind un singur scop, banii. 

Au spus adio performanței, dar și-au asigurat „o bătrânețe liniștită”.

Străini ajunși în campionate din afara Europei

10 s-au retras ori sunt liberi

Printre fotbaliștii incluși în analiză, există și exemple de jucători care s-au retras sau care în prezent nu au niciun angajament. Cei mai mulți au decis „să-și pună ghetele în cui” din cauza vârstei înaintate. 

Alții nu au mai putut să-și găsească angajamente după despărțirea de vechea echipă din varii motive.

Străini retrași sau fără echipă

Vedetele care au regresat

Cel mai mare procent al jucătorilor care alcătuiesc această analiză este reprezentat de fotbaliștii care au avut un regres drastic. 30% dintre străinii care impresionau în Liga 1 au ajuns să evolueze în ligile inferioare ale unor campionate puternice sau în primele ligi din țări aproape necunoscute fotbalistic. 

Foste staruri precum Gnohere, Fabbrini sau Ofosu au ajuns de nerecunoscut, îmbrăcând tricoul unor formații care sunt străine de performanță.

Străini ajunși în campionate mai scăzute ca valoare decât Liga 1

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.