Liga 1

FCSB câștigă în prelungiri derby-ul cu Rapid! » Cronică de Costin Ștucan: Săpunaru a dat, Săpunaru a luat

+31 Foto
FCSB a învins-o Rapid, scor 3-1, în derby-ul rundei #20 din Liga 1. Florin Tănase, din penalty, și Ianis Stoica, la ultima fază, au decis meciul în prelungiri!

Articol de Raed Krishan (foto), Costin Ștucan  —  miercuri, 15 decembrie 2021

FCSB a învins-o Rapid, scor 3-1, în derby-ul rundei #20 din Liga 1. Florin Tănase, din penalty, și Ianis Stoica, la ultima fază, au tranșat meciul în prelungiri!

FCSB - Rapid 3-1. Cronică de Costin Ștucan: Săpunaru a dat, Săpunaru a luat

Dacă în fotbal ar exista o tabletă minune de energie pe care jucătorii să o înghită înainte de un meci, efectul ei ar fi similar dominației fizice pe care FCSB a impus-o Rapidului în primul sfert de oră. 

Echipa lui Petrea a început cu mâinile pe beregata adversarului și, după o centrare aiurea a lui Crețu pentru un Budescu singur la 8 metri, doar bombardamentul din tribune a amânat urmarea firească.

După 5 minute de întrerupere, presingul sufocant a reînceput. Mai întâi a ratat Șut (10), găsit de centrarea lui Budescu într-o poziție de singur cu portarul. 

La următoarea fază, Octavian Popescu a dansat pur și simplu printre trei adversari - pe unul l-a culcat la propriu la pământ dintr-o fentă din gleznă - , apoi a continuat să pună presiune în careu și după ce a pierdut mingea. Belu Iordache nu a respins cum trebuie, balonul a ajuns la Olaru și din șutul său respins în față s-a născut șansa așteptată de speculantul Tănase (13).

La 1-0, FCSB a dat drumul puțin la strânsoare în așteptarea unui alt flux de energie, dar Rapid a profitat, a început să tragă aer în piept și a ieșit treptat din corzi. 

Belu Iordache (32) și Sefer (37) au avut șanse bune, iar egalarea a venit în prelungirile primei reprize. Norocos că a rămas în teren după ce l-a provocat din vorbe, priviri și gesturi pe Istvan Kovacs, nervosul Săpunaru a profitat de mâna pe tricou pusă neglijent de Radunovici în careu, a căzut și tot el a transformat penaltyul: 1-1.

A doua tabletă pentru 15 minute de energie n-a mai existat la startul părții a doua, însă Petrea - sau mai degrabă patronul lui - a sperat că proaspeții Ianis Stoica și Vali Gheorghe pot aduce un nou flux în joc, după înlocuirile lui Cordea și a struțo-vârfului-fals-cămilei Budescu. FCSB a încercat din nou să-și sufoce adversara, dar Rapid a rezistat de data asta în picioare, așteptând contra.

Eliminarea lui Junior Morais a schimbat chimia partidei

Ritmul a rămas alert, consumând oxigenul din sângele jucătorilor, iar efectul a fost o lipsă evidentă de luciditate, de inspirație. Șuturile pe poartă s-au evaporat, la fel și ocaziile. Meciul mergea spre un final jucat în așteptarea unei lovituri norocoase, până în momentul în care inconștiența lui Junior Morais - o alunecare ratată pentru un al doilea galben - a schimbat din nou chimia partidei.

Cu mai puțin mobilii Keșeru și Coman în teren, FCSB a împins, a adus mingi în careul mic, însă Ianis Stoica părea că nu are încă știința de a păcăli doi fundași experimentați care îl vor în ofsaid. 

Totuși, la peultima fază a meciului, Tănase l-a găsit din nou pe Stoica, de data asta în joc, iar Săpunaru nu l-a putut oprit decât prin fault. Penalty, Tănase, 2-1, apoi a fost energie și pentru 3-1, când Ianis Stoica, oportunist, a trimis în poartă ca-n curtea școlii o minge întoarsă din transversală la lobul lui Keșeru.

20.157 de spectatoriau fost pe Arena Națională (cifră oficială)

FOTO. Cele mai tari imagini din FCSB - Rapid

Cum stau FCSB și Rapid în clasament

FINAL. FCSB - Rapid 3-1

Echipele de start FCSB - Rapid: Budescu titular, Florinel Coman revenit

  • Budescu nu a mai fost titular la FCSB din 7 noiembrie, remiza cu FC Voluntari, 0-0, ultimul meci ca antrenor al roș-albaștrilor pentru Edi Iordănescu. El revine în prima echipă diseară, ca vârf fals, la 24 de ore de când patronul echipei, Gigi Becali, îl criticase în public pentru indolență. 
  • Florinel Coman, rezervă azi, operat recent din pricina unei pubalgii, a evoluat ultima oară într-o partidă cu Sepsi, încheiată 1-1, în august.
  • Față de ultima partidă, 2-0 cu FC Argeș, Iosif a efecutat o singură înlocuire în formația de start a giuleștenilor. A ieșit Moise, a intrat Rareș Ilie.

FCSB: A. Vlad - V. Crețu, Vinicius, Cristea, Radunovic - Olaru, Șut, Fl. Tănase - Cordea, Budescu, Oct. Popescu
ANTRENOR: Toni Petrea
REZERVE: Straton, Miron, Haruț, Fl. Coman, I. Stoica, V. Gheorghe, Ov. Popescu, Oaidă, Keșeru

RAPID: Moldovan - Belu, Săpunaru, Dandea, Morais - Crepulja, Al. Albu - Sefer, A. Ilie, Stahl - Marzouk
ANTRENOR: Mihai Iosif
REZERVE: Drăghia, Ad. Bălan, Goge, Pănoiu, C. Popescu, Florica, Ignat, Despa, Stănici

Stadion: „Arena Națională” (București)
Arbitru: Istvan Kovacs / Asistenți: Vasile Marinescu, Mihai Marica

FOTO. Derby-ul, întrerupt 5 minute la început din cauza torțelor

UPDATE 19:55 | Ultimele imagini înainte de FCSB - Rapid

>

UPDATE 17:45 | De ce FCSB - Rapid este un derby important pentru echipa lui Becali

  • Din 2003 și până acum, deși FCSB a luat mai multe trofee și a performat mai vizibil în Europa, Rapid e singura echipă în fața căreia are palmares negativ în disputele directe din Liga 1
  • Ultimele două confruntări s-au terminat cu același scor, 1-0 pentru alb-vișinii, care în această perioadă au demis și 3 antrenori ai roș-albaștrilor, ultimul fiind chiar Dinu Todoran, după confruntarea din tur.
  • Rapid este singura formație din România care are un palmares pozitiv în fața roș-albaștrilor. Giuleștenii conduc în raportul victoriilor, scor 7-4. 
  • FCSB are doar 4 succese, deși între cele două au avut loc nu mai puțin de 24 de întâlniri.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.