Sporturi   •   Handbal   •   CM

O jucătoare din Iran refuză să se întoarcă acasă după Mondial » Dezvăluiri tulburătoare: „Soţul are dreptul să ne bată!” + cum au fost șantajate și ce s-a întâmplat după meciul cu România

haghayegh Bapiri (30 de ani), interul dreapta al naționalei de handbal din Iran, refuză să se întoarcă acasă.

Articol de Gazeta Sporturilor   —  vineri, 17 decembrie 2021

Shaghayegh Bapiri (30 de ani), interul dreapta al naționalei de handbal din Iran, refuză să se întoarcă acasă. S-a rupt de lotul prezent la Campionatul Mondial de handbal feminin și a oferit un interviu tulburător în care povestește tratamentul inuman la care a fost supusă. 

Naționala Iranului a participat în premieră la Campionatul Mondial de handbal feminin. A încheiat cu înfrângeri pe linie, locul 31 din 32 de țări participante, dar a atras atenția prin câteva aspecte. 

Primul te izbea încă de la intrarea în sală. Echipamentul le incomoda evident, forțate să poarte un văl care să le acopere capul. Al doilea moment a fost unul emoționat. La finalul eșecului cu Norvegia, portărița Fatemah Khalili a fost declarată MVP și a izbucnit în lacrimi, îmbrățișată strâns de colege. 

Shaghayegh Bapiri și dramele jucătoarelor din Iran 


Uniunea dintre ele trece de granița handbalului, după cum povestește Shaghayegh Bapiri, jucătoarea care a avut curajul să evadeze din lot și să refuze revenirea în țară. Într-un interviu acordat pentru „Voice of America”, un post care transmite din SUA și care poate fi urmărit pe teritoriul Iranului, ea a oferit detalii tulburătoare.

Bapiri a renunțat la vălul islamic și a povestit, printre lacrimi și cu vocea tremurândă, toate piedicile pe care a trebuit să le depășească, informează Adevărul.

„Coşmarul nostru a început înainte să fie trimisă echipa la Mondiale. Când s-a anunţat lista jucătoarelor convocate, lipseau două dintre cele mai bune handbaliste pe care le avem în Iran. Am fost şocată! Am crezut, iniţial, că e o greşeală din partea federaţiei. Ulterior, a apărut un editorial pe tema asta, în care neconvocarea celor două fete era criticată pe bună dreptate.

Textul respectiv a fost distribuit pe reţelelele sociale. Fiind de acord cu ce scria acolo, am dat like. De aici, a început totul. A doua zi, la reunirea lotului, a coborât pe teren un oficial al federaţiei. Care ne-a băgat în şedinţă. A început să ţipe la noi. 


Pentru că fuseserăm mai multe fete care dăduserăm like la acel text distribuit pe reţelele de socializare. Am fost ameninţate că nici nu vom fi trimise în Spania, la Mondiale. Că ne vor tăia şi pe noi de pe listă. S-a ţipat atât de tare la noi, încât una dintre colege a început să plângă în hohote”, a spus Bapiri, în deschiderea dialogului.

Până la urmă, am început să vorbesc eu. Am spus că nu putem fi tratate aşa pentru un simplu Like dat unui text de opinie. Mi s-a spus că trebuie să-mi cer scuze! Am spus că nu pot să fac aşa ceva. De aici, a început alt scandal. Pentru că unul dintre antrenori a cerut ca noi, fetele care am dat Like la acel text, să fim toate tăiate de pe lista pentru Mondialul din Spania! După lungi parlamentări, rugăminţi şi fel şi fel de discuţii, într-un final, am fost reprimite la antrenamentele echipei.

- Shaghayegh Bapiri

Garanții bancare pentru a evita „evadările”

Interul iranian dezvăluie apoi detalii incredibile. Autoritățile le-au luat garanții bancare în valoare de aproximativ 45.000 de euro. Suma urmează să fie restituită la revenirea în țară. Măsura a fost aplicată pentru a se asigura că jucătoarele nu vor încerca să rămână în Spania. 

„Sunt atât de multe restricţii pentru femeile din Iran... Nici nu ştiu cum să vă explic. Vă spun atât: dacă federaţia nu ne lua garanţii bancare, înainte să fim trimise în Spania, de 45.000 de euro de om, vă spun că nimeni din această echipă nu s-ar fi întors în Iran! Suferim enorm în Iran. Există o diferenţă uriaşă între bărbaţi şi femei, în societatea iraniană. 

Vă dau un singur exemplu, care nici n-are legătură cu sportul. O vecină de-ale mele, în Iran, era bătută, periodic, de soţul ei. Când a făcut, în sfârşit, plângere împotriva lui, judecătorul i-a spus aşa: Doamnă, în Iran, soţul are dreptul să vă bată o dată pe an. După replica asta, femeia aia a renunţat la divorţ, la a-şi lua avocat, la tot. Atât de şocată a fost”, a povestit Shaghayegh Bapiri.

Certată în timpul meciului cu România

Debutul Iranului la Mondial a fost în compania României. După un duel pe semicer, Shaghayegh Bapiri a rămas fără voalul de pe cap și a fost muștruluită serios de oficiali.

„Eu am refuzat să mă întorc în Iran, pentru că acolo se întâmplă nişte lucruri atât de rele, încât nu pot să le accept. Vreau să merg undeva... Uitaţi, să vă povestesc ceva despre primul nostru meci la Mondiale, cu România. 

O adversară, fără să vrea, în timpul jocului, mi-a tras vălul de pe cap. Nici nu puteţi să vă imaginaţi cum s-a purtat apoi cu mine supervizorul echipei... Dar, una peste alta, nu mai pot să accept să fiu tratată în felul acesta. De aceea, am şi rămas în Spania”, a spus handbalista. 

Sunt atât de bucuroasă că am rămas aici, în Spania. N-am niciun regret. Sunt sigură că, de acum înainte, o să am posibilitatea să studiez fără probleme, să joc handbal fără probleme. Fără restricţii, fără presiune, fără să fiu la mâna unei federaţii... O federaţie care, când ajung în Spania, la Mondiale, îmi interzice să pun un Story de aici pe reţelele de socializare... Ni se spunea că aţi pierdut, n-aveţi voie să puneţi Story pe reţelele de socializare, fiindcă s-ar spune că aţi venit aici pentru turism!

Shaghayegh Bapiri

În încheiere, Bapiri și-a prezentat scuzele în fața colegelor de lot. Este conștientă că vor avea de suferit din cauza „evadării” ei. 

„În primul rând, vreau să-mi cer scuze colegelor mele de la naţională. Pentru că ştiu ce presiune va fi de acum încolo asupra lor, după ce eu am rămas în Spania. Ştiu în ce tensiune vor trăi... De acum încolo, urmările deciziei mele se vor răsfrânge asupra lor! Dar îmi doresc să vină o zi în care să nu fie nicio diferenţă între femei şi bărbaţi, în Iran. 

Nu zic să fie femeile la putere, dar măcar să aibă posibilitatea de a-şi primi drepturile. Vreau să văd ziua în care vocea femeilor va conta, în care bărbatul să n-aibă drepturi suplimentare, comparativ cu o femeie. Pentru că am simţit pe propria piele ce înseamnă ca bărbatul să fie mai puternic ca tine, ca femeie. Am suferit din cauza asta, am fost ameninţată... Îmi doresc ca viitorul femeilor iraniene să fie unul strălucit”, a concluzionat Bapiri, conform sursei citate

Citește și alte știri din handbal: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.