Nationala

Regie pentru Mutu? Ce se află în spatele negocierilor eșuate cu Hagi, Petrescu și Răzvan Lucescu

Adrian Mutu e în cărți să preia naționala / FOTO: Guliver/Getty Images

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Viorel Tudorache  —  Tuesday, 21 December 2021

Federația a negociat cu trei antrenori pe care avea șanse minime să-i convingă: Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu. Briliantul” a devenit acum singurul candidat pentru postul de selecționer.

Burleanu și Stoichiță au alergat prin negocieri inutile până când au ajuns să mai aibă pe listă un singur nume: Adrian Mutu. Stoichiță a pledat pentru angajarea lui Adi și într-un cadru oficial, în ședința de Comitet Executiv care a avut loc săptămâna trecută.

Mutu, promovat de Lippi și de „Lippi” Stoichiță

Directorul tehnic al FRF a insistat că tinerii merită o șansă, merită să fie angajați, „fiindcă altfel cum ar putea ei să capete experiență?”. 

Și a povestit încântat că Mutu l-a întâlnit pe Marcello Lippi pe parcursul vacanței pe care a avut-o recent și că i l-a dat la telefon. 

„Lippi mi-a zis că un selecționer nu trebuie să priceapă toate tacticile echipelor de la care provin jucătorii, ci e invers, fotbaliștii toți trebuie să se adapteze la planul lui", a povestit Stoichiță, poreclit „Lippi” din perioada în care a condus-o pe Steaua, în anii '90. 

Pe listele care au circulat cu posibili selecționeri a mai apărut și numele lui Edward Iordănescu. Apropiați ai antrenorului plecat de curând de la FCSB povestesc că Edi nici măcar nu a fost sunat pentru vreo întâlnire. Stoichiță ar fi împotriva angajării lui fiindcă-l consideră un tip dificil, inflexibil, cu care e greu de colaborat.

Cu două luni în urmă, pe Mutu l-a demis Mititelu

Mutu a mai fost în Federație, el a condus naționala de tineret la Campionatul European din anul acesta, o competiție în care România a fost eliminată după faza grupelor, însă rezultatele au fost decente, o victorie cu Ungaria și două egaluri, cu Olanda și cu Germania. 

După ce a încheiat contractul de selecționer al lotului sub 21 de ani, Adrian a preferat să preia conducerea unei echipe de club și a semnat cu FCU 1948, o formație nou-promovată. A schimbat în vara aceasta aproape tot lotul, dar rezultatele au fost dezamăgitoare și a fost demis. A câștigat doar două meciuri din 11 disputate și a pierdut șase. 

Oficializarea numirii lui Mutu în funcție ar constitui un caz rar, dacă nu cumva unic în fotbalul european: un tehnician demis de o nou-promovată să fie promovat după numai două luni ca selecționer al primei reprezentative!

Mutu: „Da, sunt interesat de națională!”

Mutu a fost singurul dintre cei de pe listă care a spus clar că speră să fie numit selecționer. El a recunoscut că a refuzat o propunere pe care o avea din Ungaria, de la Kisvarda, tocmai ca să nu rateze ocazia de a conduce naționala: 

„Am mers în Ungaria doar ca să văd cum erau condițiile de acolo, dar n-o să semnez cu nicio echipă până când Federația va lua o decizie în privința selecționerului”.

Răzvan Lucescu are o clauză de 7 milioane!

Când o să atrag un investitor în locul meu, atunci voi dori să conduc naționala”.Federația a negociat cu Hagi, deși Gică repetase de câteva ori în anii aceștia: „Nu mă luați în considerare pe lista cu posibili selecționeri câtă vreme eu am un club! Ce discuții ar apărea după ce aș anunța convocările?! 

 El a repetat același discurs când a anunțat că a refuzat oferta de acum, tot din motiv de incompatibilitate

Petrescu avea o clauză în contractul cu CFR de 400.000 de euro, iar Răzvan Lucescu poate să se elibereze de la PAOK Salonic numai dacă achită 7 milioane de euro! Burleanu și Stoichiță au fost în Salonic și au discutat cu Răzvan. „A fost doar o cină și atât, nu se pune problema să plec de aici”, le-a răspuns Lucescu grecilor.

VIDEO Mutu, declarație curajoasă la GSP Live: „Se poate face o echipă națională foarte bună cu ce avem acum!”

>

Citește și alte știri despre naționala României:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.