Liga 1

Gheorghe Constantin, dezvăluiri în premieră despre condamnarea primită: „A existat o casetă, da. Așa e când ai relații prea apropiate cu cineva...”

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Saturday, 25 December 2021

Invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, Gheorghe Constantin a povestit cum a fost arestat și cum a fost acuzat de către procurori în celebrul dosar „Mită pentru arbitri 1”. Totul despre cum a fost interceptat de polițiști, despre întâlnirile cu Cornel Penescu și greșelile comise.

  • Gheorghe Constantin a fost unul dintre arbitrii de top din Divizia A, unde a condus meciuri timp de 21 de ani, din 1976 până în 1997. Ulterior, acesta a ajuns șeful CCA, poziție din care a fost implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri din arbitrajul românesc, dosarul „Mită pentru arbitri 1”.
     
  • „Costică Vâlcea” a fost condamnat în 2013 la 5 ani de închisoare pentru luare de mită și aderare la grup infracțional, însă a petrecut numai 19 luni și jumătate după gratii, pedeapsa sa fiind redusă vârstei de peste 60 de ani.
     
  • Pe lângă Constantin, în dosar a mai fost condamnat și Cornel Penescu, patronul lui FC Argeș, care a primit 5 ani de închisoare după ce a mituit arbitri, observatori și oficiali FRF, pentru a-și asigura protecția CCA și arbitraje favorabile în sezonul 2008-2009. Încă 7 persoane au fost condamnate, 5 arbitri și doi dintre oamenii de încredere ai lui Penescu.

- După atâția ani, te consideri vinovat cu ceva?

- Am partea mea de vină și am spus-o și în fața procurorilor și judecătorilor. Relațiile mele prea apropiate cu conducătorii.

- În special cu Cornel Penescu, patronul lui FC Argeș de atunci?

- Penescu, dacă a fost sincer și-a vrut să mă câștige ca prieten al lui, mi-a propus, în perioada în care eram președinte la CCA, funcția de președinte la FC Argeș când mi se termină mandatul.

>

- Erai tentat?

- Îmi plăcea, știam ce înseamnă munca și m-a tentat să am o rezervă. În baza acestei relații, el a profitat de situație. M-am gândit ulterior dacă a vrut să mă cucerească, să mă apropie... Poate era și o chestiune de moment.

- Am citit că tot scandalul a pornit de la niște bani pe care i-ai primit de la el.

- Procurorul a zis că am primit niște bani de la el, dar nu s-a putut dovedi niciodată. Dacă primeam bani, nu-mi făceau flagrant? Să vă povestesc.

- Te rog.

- Plecam spre Vâlcea, veneam de la București, am oprit la Pitești, la un Peco, la restaurant. Înainte cu o oră să plec l-am sunat și i-am spus că opresc acolo. Telefoanele erau ascultate. Penescu, de când a vorbit cu mine și până la întâlnirea din restaurant a scos o sumă de 200 de milioane pentru nevoile lui. Nu știu pentru ce! Ei au dedus că au fost pentru mine.

- Doar au dedus?

- Da, dacă mă supravegheau, nu-mi făcea flagrant?! Ulterior am aflat că mai era vorba de o sumă cu care el sponsoriza niște oameni politici, dar nu vreau să intru eu în detalii. Mie mi s-a spus că am luat mită, dar nu s-a demonstrat nimic, și apoi mi-au schimbat încadrarea în aderare la grup infracțional.

- Cum adică?

- Adică, faptul că i-aș fi delegat niște arbitri, am format grup infracțional. El îmi dădea și mită, dar eram și grup... Partea mea de vină e că am stat de vorbă... Sau că am apelat la el.

- Cu ce?

- Am avut două delegații din străinătate și trebuia să te ocupi de anumite lucruri care se întâmplă. Normale sau anormale, nu știu. Eu le-am considerat normale. Ca să nu dau bani din buzunar, i-am cerut niște cadouri. Cadourile erau anumite sticle cu tricolorul, mi le-a adus... Și sunt trecute la dosar că am primit foloase necuvenite. Nu s-a demonstrat nimic... Nici aderarea la grup.

- Ai fost condamnat după cinci ani de procese, nu?

- Condamnarea a fost cusută cu ață... A scris și presa din Pitești. După cinci ani, la Curtea de Apel din Pitești, la ultimele două ședințe au schimbat președinta completului de judecată, a venit cineva de la Pitești și în două ședințe... Nu mă așteptam! Te ține cinci ani de zile? Spune, domne, vinovat sau nevinovat.

- E adevărat că exista o casetă cu Penescu când îți dădea bani?

- A existat o casetă, da. E cu totul altceva. Așa e când ai relații prea apropiate cu cineva. Trebuia să vopsesc o mașină, cu caroserie cu tot. Fiind prieteni i-am cerut împrumut niște bani. Pot eu să demonstrez că i-am cerut împrumut? Sau poate să demonstreze DNA-ul că mi-a dat mită? Că au fost mită?

- Despre ce sumă era vorba?

- Între 80 și 100 de milioane era suma. 10.000 de lei, noi. În biroul lui avea camere de supraveghere și au găsit acolo momentul. La interogatoriu, și eu, și Penescu am declarat același lucru, fiind întrebați diferit. Noi oricum n-am avut timp să vorbim. Am spus amândoi același lucru, așa ne-au zis avocații.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

CITEȘTE ȘI: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.