Fotbal   •   Nationala   •   SELECȚIONER

Cine e necunoscutul care influențează alegerea selecționerului » FRF îi ridică osanale pe site: „Personaj deosebit de respectat”

Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță / foto: GSP

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  duminică, 26 decembrie 2021

Comisia Tehnică a FRF, care are printre prerogative nominalizarea celui care să fie ofertat pentru a prelua postul de selecționer, îl are ca membru și pe Zoltan Jakab, reprezentantul fotbalului în sală, care are și drept de vot, la fel ca nume mari precum Belodedici, Cămătaru, Țicleanu. 

FRF a anunțat că a revenit la consultările membrilor Comisiei Tehnice după ce negocierile purtate cu primele 3 nume pentru postul de selecționer n-au avut o finalitate favorabilă. 

Hagi, Răzvan Lucescu și Dan Petrescu n-au dat curs propunerilor primite din partea lui Răzvan Burleanu, astfel că FRF a revenit la procedura ce precede alegerea unui nume care să fie ofertat pentru banca primei reprezentative. 

Și anume: o ședință a Comisiei Tehnice în care să se discute criteriile pe baza cărora să fie ales următorul candidat și chiar votarea, de către fiecare membru în parte, celor care sunt viabili pentru a îndeplini cel mai râvnit rol de antrenor din fotbalul intern.


Jakab, același statut ca Belodedici 

Printre membrii Comisiei Tehnice, for al cărui președinte e Mihai Stoichiță, se află și un nume cunoscut extrem de puțin sau chiar deloc în lumea fotbalului românesc. E vorba despre Zoltan Jakab, cel care are același statut ca mari foști fotbaliști precum Belodedici, Cămătaru, Marcel Răducanu, Țicleanu, Augustin sau Lucian Sânmărtean

Zoltan Jakab

Cine e Zoltan Jakab? E unul dintre favoriții șefului de la Casa Fotbalului și un personaj care provine exclusiv din fotbalul în sală. A fost selecționer al naționalei României la acest sport și a condus și conduce echipa FK Odorheiu Secuiesc.


FRF îi ridică osanale pe site

El are drept de veto, iar votul lui e egal ca pondere cu oricare nume mare din fotbal, atunci când se decide un candidat la postul de selecționer al României

„Sunt nişte nume în Comisia Tehnică, un nume nu-l ştiu, iar alţii... Nu-i recomandă să facă parte din Comisia Tehnică”, a declarat și Mihai Stoica, managerul general de la FCSB, fix cu trimitere la Zoltan Jakab. 

Site-ul FRF îi face o caracterizare laudativă în exces. „Zoltan Jakab, care pregătește de ani buni formația FK Odorheiu Secuiesc, rămâne cel mai titrat antrenor din istoria futsalului românesc, unul dintre pionierii futsalului în România și un personaj deosebit de respectat”.

Şi fotbalul feminin votează

În interiorul Comisiei Tehnice, nu doar fotbalul în sală e reprezentat, ci și fotbalul feminin. A fost o strategie pe care FRF și-a asumat-o din ce în ce mai evident în mandatele lui Răzvan Burleanu mai ales că cele două sectoare, futsal și fotbal feminin, și-au mărit considerabil numărul membrilor cu drept de vot la alegerile pentru stabilirea șefului Federației

Din partea fotbalului feminin, în comisie sunt două nume cunoscute și care au un CV important în fotbal, Ion Marin și Cristi Dulca, selecționerii din acest moment de la naționalele U19 și cea de seniori ale României, dar care înainte de a fi în aceste funcții nu făceau parte din forul condus de Stoichiță!

Comisia Tehnică a FRF

  • Mihai Stoichiță – președinte 
  • Lucian Burchel, Aurel Țicleanu – vicepreședinți
  • Cristian Dulca, Marin Ion, Ionel Augustin, Miodrag Belodedici, Rodion Cămătaru, Dumitru Dumitriu, Ion Geolgău, Mihai Ianovschi, Dumitru Moraru, Florin Bratu, Marcel Răducanu, Massimo Pedrazzini, Lucian Sânmărtean, Jakab Zoltan – membri 
  • Marius Niculae, Felix Grigore, Vlad Munteanu, Andrei Vochin – membri fără drept de vot

Cine e Zoltan Jakab

Într-un interviu pe care l-a acordat pentru site-ul FRF, în urmă cu 4 ani, Zoltan Jakab și-a făcut câteva descrieri cu privire la ceea ce a reprezentat el în fotbalul în sală:

Am jucat între 1993 și 1995 în Ungaria. Sunt și campion al Ungariei la futsal cu echipa Apenta Nestle! Am și arbitrat în Ungaria. M-am întors în România în 1997.

Am fost în futsalul românesc de la începuturi. Nu am fost însă primul selecționer al României. Ion Toma a fost primul, între lunile mai și decembrie 2003.

În primii ani jucam orice, numai futsal nu! Jucam minifotbal, puneam în valoare talentul individual al jucătorilor.

Îi învățasem pe băieți să preia cu talpa, așa cum se face în futsal, și câteva scheme, din care am marcat o grămadă de goluri. Lumea râdea de noi când ne vedea cum preluam mingea! Însă acest abecedar al futsalului a făcut diferența în favoarea noastră atunci. 

Eu am avut șansa să particip și la câteva cursuri UEFA, de unde m-am întors cu și mai multă experiență. Am furat meserie din toate acestea, din zecile de meciuri amicale disputate. Am învățat pe pielea noastră. Ne notam permanent ce făceam bine, ce greșeam. 

Modelul meu ca antrenor a fost spaniolul Javier Lozano Cid, cel care a condus naționala iberică de futsal între 1992 și 2007. L-am cunoscut personal, am asistat la cursurile sale, inclusiv de trei ori la București, am jucat împotriva lui, am stat de vorbă. Un antrenor de excepție, cel mai bun din Europa, cel mai bun din lume. 

De ce sunt importante futsalul și fotbalul feminin pentru Răzvan Burleanu

Faptul că în Comisia Tehnică a FRF sunt reprezentate sectoarele fotbal în sală și fotbal feminin nu e deloc întâmplător având în vedere cum s-a transformat tabloul votanților și mai ales ponderea acestora la alegerile pentru desemnarea președintelui FRF.

În 2018, la 4 ani după alegerile în care Burleanu a câștigat primul mandat, singurele domenii care și-au mărit ponderea cu mai mult de 50% au fost chiar futsal și fotbal fete.

SECTOR20142018DIFERENȚĂ PONDERE
Liga 11814-22%
Liga 22518-28%
Fotbal feminin1729+71%
Fotbal în sală1625+56%

12,5%din totalul membrilor care au votat la ultimele alegeri pentru președinția FRF au fost de la nivelul Ligii 1 și Ligii 2

21%dintre cei care au avut drept de vot la alegerile din 2018 au provenit de la fotbal în sală și fotbal feminin

VIDEO Răzvan Burleanu a dezvăluit primul meci cu VAR din România: „E 100%, nu vă ascund!”

Citește și alte știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.