Moment uluitor la o conferință a clubului de fotbal din Miercurea Ciuc, la care a participat și primarul orașului: președintele Zoltan Szondy a spus că „în momentul în care presa şi televiziunile de specialitate române vor avea emisiuni şi în limba maghiară, din acel moment o să avem şi noi un site în limba română” # GSP a vorbit cu ziaristul român care a adresat întrebarea, dar și cu primarul Attila Korodi, care s-a eschivat: „E o temă de dezbatere, dar nu vreau să o comentez eu, să-și asume responsabilitatea cei de la club” # Președintele lui Csikszereda: „Puteți să faceți circ pe acest subiect, dar e artificial”
„Explicaţii ale preşedinţilor cluburilor de fotbal şi hochei din Miercurea Ciuc de ce nu vor să facă site-uri, pagini de socializare şi comunicate în limba română”. Este una dintre știrile publicate zilele trecute de Informația Harghitei, știre care conține declarații ale celor doi șefi referitoare la politica de a nu realiza comunicarea și în limba română. Cum au răspuns cei doi?
Primul care a reacționat a fost președintele lui Csikszereda, Zoltan Szondy. Care a oferit un răspuns incredibil. „Am primit de mai multe ori această întrebare şi mă bucur să pot răspunde în faţa presei. În momentul în care presa de specialitate română şi televiziunile de specialitate române vor avea emisiuni şi în limba maghiară, din acel moment o să avem şi noi un site în limba română”, a spus Szondy, cel care conduce echipa de fotbal, care se luptă pentru accesul în play-off-ul ligii secunde.
Așa arată site-ul celor de la CsikszeredaCsikszereda șochează: pune condiții pentru a folosi limba română!
În schimb, șeful echipei de hochei a abordat un alt ton și a invocat rațiuni financiare. „Noi am încercat să facem, dar am reuşit şi n-am reuşit, pentru că majoritatea suporterilor sunt de limba maternă. Bineînţeles, eu aparţin de Ministerul Tineretului şi Sportului şi din cauza asta ar trebui să am. Acum funcţionează un site, unde, câteodată, mai lucrăm şi pe româneşte, dar în primul rând n-am angajat, n-am buget şi din cauza asta am problemele pe care le am. Încercăm să fie bilingvă chiar şi pe engleză, dar la mine e în primul rând chestie de buget”, a declarat Hodos Laszlo.
Hodos LaszloContextul în care aceste declarații au fost făcute? A avut loc o conferință de presă, la care au participat pe lângă cei doi președinți ai echipelor sportive și primarul din Miercurea Ciuc, Attila Korodi. Cel care a anunțat finanțarea din fondurile locale, cu aprobarea Comisiei Europene, în cadrul unui program în care cluburile care au avut pierderi din cauza pandemiei să fie susținute din bugetul public.
Gazeta Sporturilor a sunat toate părțile implicate: redactorul-șef al publicației care a oferit știrea, primarul din Miercurea Ciuc, dar și președintele clubului de fotbal.
Redactorul-șef Informația Harghitei: „Chiar eu am adresat întrebarea”
Liviu Câmpean e cel care conduce în calitate de redactor-șef Informația Harghitei. „Chiar eu am fost cel care am adresat întrebarea respectivă. Ce m-a determinat să întreb? Am fost curios să aflu cum gestionează două cluburi sportive următoarea situație: cum se adresează ele pe site, pe Facebook, acelor suporteri români care nu cunosc limba maghiară. A răspuns domnul Szondy, care ați văzut ce a zis.
Cum explic răspunsul lui? E un personaj cunoscut ca fiind destul de radical, așa cum a fost cazul și cu fostul primar, și de aici se poate explica. Primarul Korodi n-a intervenit deloc în discuție, chiar dacă el a auzit și întrebarea, dar și răspunsul. Până la urmă, fiind vorba despre un club finanțat din Ungaria, se poate spune că e privat”, a declarat Câmpean pentru GSP.
Primarul Korodi: „Da, e o temă de dezbatere, dar eu nu vreau să comentez acum”
Primarul Korodi- Domnule primar, pe ce poziții vă situați cu privire la declarația făcută de președintele clubului de fotbal Csikszereda?
- Fiind un club organizat ca structură privată, cred că responsabilitatea pentru fiecare cuvânt rostit de ei trebuie să fie a lor.
- Dar dumneavoastră, ca primar al orașului, nu aveți o opinie?
- Pot să am un punct de vedere personal, dar nu aș vrea să-l spun acum, într-o dezbatere care ar crea imediat o adevărată polemică. Nici nu aș vrea să dau o tentă politică unei astfel de dezbateri.
- Dar ați fost la acea masă, alături de Zoltan Szondy, și nu ați intervenit nici atunci!
- Am fost acolo fiindcă s-a discutat despre un proiect de finanțare, cu acordul Comisiei Europene, privind cluburile care au avut de suferit pierderi din cauza pandemiei. A fost vorba despre 900.000 de lei pentru acest an, suma pentru perioada următoare încă nu o știm.
- În concluzie, sunteți de acord sau nu cu ceea ce a spus președintele de la Csikszereda?
- Nu vreau să leg o declarație a unui conducător, de la orice club ar fi, de ceea ce înseamnă instituția pe care o conduc. Dar, repet, subiectul e o temă de dezbatere, care merită făcută oricând. Vă mulțumesc, la revedere!
Președinte Csikszereda: „Aș fi putut să cer să discut cu dumneavoastră doar în maghiară, dar nu sunt neam prost și iată că vorbim în română”
Szondy, președinte Csikszereda- Bună ziua, domnule Szondy, vreau să discutăm despre declarația dumneavoastră referitoare la faptul că nu aveți un site și în limba română și...
- Ați citit știrea, care cred că a avut 1.000 de preluări.
- Și vă deranjează că s-a propagat această știre?
- Nu, deloc. A fost cineva de la un ziar local la acea conferință de presă, un ziarist român, care m-a întrebat de ce nu avem comunicare și în limba română!
- Chiar, de ce nu aveți?
- Avem! Când comunicăm cu Federația Română o facem în limba română, conferințele de presă le facem bilingve.
- Site-ul l-am văzut, e doar în maghiară!
- Da, așa este!
„Abonații unguri ai televiziunilor românești n-ar vrea să vadă emisiuni în limba maghiară?”
- Am văzut că ați dat un răspuns tăios ziaristului care v-a întrebat.
- Tăios? Nu, deloc, a fost mai mult în glumă ce am zis, deși chiar mi-ar plăcea să văd și eu la presa românească, de exemplu la televiziuni, anumite emisiuni și în limba maghiară. Suntem și noi cam 10 la sută în țară, credeți că aș cere prea mult? Pentru abonații unguri ai anumitor televiziuni, să aibă și ei 10 minute pe zi în limba maternă o emisiune, ar fi o exagerare? În Italia n-a murit nimeni că se fac astfel de emisiuni în germană. S-ar putea foarte bine și la noi.
- Și de-asta nu faceți site-ul și cu varianta în limba română?
- E vorba despre buget. M-ar costa destul de mult să am două site-uri. A, dacă mi-ar fi cerut 100-200 de suporteri români să fac un site, atunci da, aș fi făcut și în limba română, dar nu mi s-a cerut niciodată.
- Clubul pe care îl conduceți activează în România, într-un campionat din România, vi se pare normal să nu aveți comunicare și în limba română?
- Da, mi se pare normal! Dacă vreți să faceți circ din acest subiect, îl puteți face, dar e unul artificial. Știți câte echipe de Liga 2, ca să nu mai zic de Liga 3, nici măcar n-au site? Multe. Deci, unde e problema?
„Nefiind neam prost, nu v-am condiționat să discutăm în maghiară”
- Dacă am inversa rolurile și dumneavoastră ați fi ziarist...
- Eu am fost ziarist!
- Bun, cu atât mai bine, deci, dacă ați fi acum în presă, nu vi s-ar părea subiect faptul că președintele unui club din România are site-ul oficial într-o singură versiune, cea maghiară?
- Nu mi s-ar părea un subiect! Vă spun eu ce ar fi fost în neregulă!
- Vă rog!
- Dacă eu aș fi refuzat să discut acum cu dumneavoastră, la telefon, în limba română și aș fi cerut să vorbim doar în limba maghiară, dar nefiind neam prost, iată că dialogăm în limba română.
„Poate acest circ ne va determina să trecem la priorități și site-ul”
- În cazul în care Csikszereda va promova, site-ul va rămâne tot doar în versiunea maghiară?
- Să știți că nu e o chestiune de principiu, să fie site-ul doar în maghiară. V-am explicat motivele, apoi, de ce să fac eu un site în limba română din care să alimentez alte site-uri de sport, care vor prelua știri? Site-urile nu sunt pentru ziariști, ci pentru public. Să dublez eu costurile doar pentru a ține alte site-uri care s-ar alimenta cu știri de la mine? Așa e simplu, mai greu e cum faceți, de exemplu, dumneavoastră, să sunați, să vă interesați, să puneți întrebări.
- Vă mulțu...
- Poate cu circul ăsta creat artificial o să reconsiderăm poziția și o să trecem la priorități și site-ul. Sincer, era cam printre ultimele lucruri de rezolvat la club, unde avem multe alte probleme mult mai grave.
85%din totalul populației județului Harghita, în care se află orașul Miercurea Ciuc, sunt maghiari
78,5%din populația orașului Miercurea Ciuc sunt maghiari, în vreme ce românii reprezintă sub 17%
Csikszereda, finanțată masiv de la Budapesta
Clubul de fotbal din Mirecurea Ciuc a primit în ultimii ani sume imense din partea Guvernului din Ungaria, condus de Viktor Orban. În toamna anului 2018, într-un răspuns oficial pentru Gazeta Sporturilor, executivul de la Budapesta a dezvăluit că a acordat echipelor Csikszereda și Sepsi nu mai puțin de 1 miliard de forinți, în jur de 3,2 milioane de euro.
Finanțările au continuat și ulterior, sumele provenite din Ungaria fiind folosite pentru dezvoltarea infrastructurii, dar și a centrelor și a academiilor de copii și juniori.
{{text}}