Liga 1

Poveste de film! Cum a fugit Miodrag Belodedici din România: „Familia a trecut printr-un tub din grădină! Apartamentul era gol, pe mine m-au pedepsit”

Miodrag Belodedici, unul dintre câștigătorii Cupei Campionilor Europeni cu Steaua București în 1986, foto: Imago

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Friday, 31 December 2021

Miodrag Belodedici, unul dintre câștigătorii Cupei Campionilor Europeni cu Steaua București în 1986, plănuia să fugă din țară, să scape de comunism, încă din 1986, dar până la urmă și-a dus planul la capăt în decembrie 1988.

Stoperul Stelei, locotenent în Armata Română, s-a urcat în propria Dacie alături de mamă și de una dintre surori și a plecat la rude în Iugoslavia. Legal, cu pașaport primit de la club, dar cu intenția clară de a evada din România. Ajuns peste granițăz, Miodrag Belodedici a cerut azil politic şi a mers să se legitimeze la Steaua Roşie Belgrad.

Tică Dănilescu, unul dintre cei mai cunoscuți și cei mai galonați șefi de club din fotbalul românesc a ajuns la Steaua imediat după ce Steaua câștiga Cupa Campionilor Europeni și a stat în Ghencea până în 1999, fiind implicat în fuga lui Belodedici din România.

Invitat la „Prietenii lui Ovidiu”, Constantin Dănilescu a povestit evenimentele de acum 33 de ani, atunci când Belodedici a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru trădare! Odată cu căderea regimului comunist, Miodrag Belodedici a fost grațiat.

„Îl făcuseră dezertor pe Belodedici, niște tâmpenii!”

- La fuga lui Belodedici din România de ce ai fost singurul pedepsit?
- Trebuia să plătească cineva! Așa era în regimul ăla. Eu, Gavrilă, secretarul de partid, doctorul Stănescu, pe toți ne-a adunat la minister și a picat Tică Dănilescu. Cu toate că raportul a fost de mine, apoi semnat de Gavrilă. Apo..

>

- Ce raport?
- Un raport că să treacă granița la rude. El avea un pașaport... Granița trecea prin curte pe la el. Sora-sa și ceilalți membri au trecut prin curte printr-un tub din grădina și-au ajuns la unchi-su. S-au întâlnit pe partea cealaltă! A luat-o pe maica-sa cu Dacia... A fost un referat care se făcea când se voia un ofițer să părăsească țara. Minea a fost ultimul care a scris „aprob". Ce vină aveam eu?!

- Și a căzut pe tine totul.
- Trebuia să cadă pe cineva... M-au executat! N-am avut niciun semn! Pe mine m-a anunțat Stănculescu: „Vezi că ai belele!". „Ce s-a întâmplat?". „A fugit Belodedici!". După care a început vânzoleala. Nebuneala! Am dat și cu subsemnatul. Nu m-au lăsat să plec în pregătire, atunci Hagi a sărit: "Nea Tică n-are nicio vină!".

- Nu ai știut chiar nimic?
- Noi n-am mirosit nimic...

- E reală povestea că i-ai dat o valiză și de aici ...?
- Niște tâmpiți! Minte de tâmpiți... I-am dat o valiză, dar eu fusesem cu Balint, Hagi și Belo la Sinaia, să le rezolv Revelionul pentru o vilă.

Miodrag Belodedici, unul dintre câștigătorii Cupei Campionilor Europeni cu Steaua București în 1986, foto: Imago

„Unde avea Belodedici apartamentul era totul gol, mai avea doar mobilă! Nu mai avea haine nu mai avea nimic”

Am fost cu ei trei și mi-au zis că l-am ascuns, că știam, că îl acoperam. Cine dracu știe cine m-a turnat că i-am dat o valiză ca să-și pună haine pentru munte. Habar n-aveam că pleacă Belo! Îl făcuseră dezertor, că era ofițer, niște tâmpenii!

- Zi-mi, te rog...
- Unde avea Belodedici apartamentul era totul gol, mai avea doar mobilă! Nu mai avea haine nu mai avea nimic. Își luase tot, inclusiv banii de la CEC. El a vrut să plece, a plecat și Dumnezeu l-a ajutat la Steaua Roșie unde a mai câștigat Cupa Campionilor Europeni. Oricum, singurul care a plătit din fuga lui Belodedici am fost eu.

- Și te-au executat în ce sens?
- M-au trimis la Scornicești. M-au detașat acolo. Am stat câteva luni acolo și îmi luam salariul de la o unitate militară. Bine că nu m-au trecut în rezervă cine știe ce probleme mai aveam și cu Dinamo! Am stat și pe la Oradea vreo trei, patru etape. În decembrie a venit și balamucul cu Revoluția și am scăpat.

- Unde erai la Revoluție?
- La Scornicești. Am adunat lumea atunci, ne-am înarmat... Am avut trei, patru zile de groază. M-au îmbrăcat și militar, cu o uniformă de la Slatina, să gestionez situația, activitatea. Apoi m-am întors la Steaua și mi-am reluat treaba.

CITEȘTE ȘI

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.