Opinii

Principiul lui Țiriac stă în picioare și unde oamenii merg cu capul în jos

Editorial CTP

Articol de Cristian Tudor Popescu  —  Tuesday, 04 January 2022

Atitudinea lui Novak Djoković față de covid a fost clar exprimată la turneul Adria Tour, pe care l-a organizat anul trecut, la Belgrad, și care a dus, în urma nerespectării regulilor sanitare, în special în timpul unui party „sălbatic”, la infectarea mai multor jucători, inclusiv Djoković. Dincolo de persoana lui, sârbul a arătat că puțin îi pasă de ceilalți.

Nu doar nevaccinat, ci și antivaccinist, de 9 ori învingătorul la Australian Open a primit acum o derogare pentru participarea la GS de la Melbourne. E cât se poate de limpede că niciuna dintre prevederile medicale pentru exceptarea de la vaccin nu i se potrivește supersănătosului Novak. 

Motivul deciziei organizatorilor, la fel de evident: e vorba de Djoković, nr 1 mondial și GOAT, în clipa de față. Un jucător mai puțin faimos nu beneficiază cu siguranță de un asemenea favor. 

Oficialii de la US Open 2020 n-au ținut seama de cum îl cheamă, atunci când l-au eliminat din turneu pentru lovirea unei arbitre de linie. Cei de la AOpen 2022 în schimb, judecă aidoma lui Ion Țiriac, care spunea că Djoković n-ar fi trebuit descalificat, deoarece turneul pierde prea mulți bani.

Novak Djokovic. Foto: Imago

Lăsând la o parte exemplul cât se poate de prost pe care îl dă în pandemie un influencer ca el, Nole e liber să nu se vaccineze.

Dar, așa cum unui cetățean obișnuit nu i se permite să intre în tribună la o competiție sportivă dacă nu are certificat verde, nici Djoković Novak n-ar fi trebuit să fie admis în turneu. Principiul lui Țiriac, „decât lipsă de bani, mai bine lipsă de fair-play” stă în picioare și acolo unde oamenii merg cu capul în jos.

Iar Nole ne arată cu acest prilej că antivaxerismul lui e mai presus de dragostea pentru tenis.

Probabil, Djoković va reuși să rămână, pentru decenii de-acum înainte, cel mai mare jucător al tuturor timpurilor ca performanțe. 

Ca om însă, nu cred că se va apropia vreodată de Nadal sau Federer. Și vă întreb: parametrul uman n-ar trebui să conteze și el când se trage linia unei vieți sportive? 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.