Fotbal   •   Nationala   •   SELECȚIONER

Pe lista Federației a rămas doar Mutu! » Când va fi numit noul selecționer

Mihai Stoichiță și Răzvan Burleanu

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  miercuri, 05 ianuarie 2022

Federația a vânturat multe nume de antrenori în ultimele două luni, însă toate soluțiile s-au dovedit inaccesibile, cu excepția celei pe care Stoichiță a agreat-o de la început: Adi Mutu. Numirea „Briliantului” ca selecționer arată acum ca o formalitate pe care o va îndeplini Comitetul Executiv.

Edi Iordănescu rămăsese, teoretic, concurentul principal pentru Adrian Mutu pe lista cu tehnicienii pe care îi lua în calcul Federația pentru postul de selecționer și a devenit clar că nici Edward nu constituie o opțiune reală a lui Burleanu și a lui Stoichiță.

Edward Iordănescu îi lasă cale liberă lui Adi Mutu: „Nu-mi place să fiu a cincea variantă!”

Antrenorul plecat de la FCSB după opt victorii, două egaluri și un eșec recunoscuse într-una dintre zilele trecute că fusese contactat și el pentru a fi întrebat dacă ar fi interesat să preia conducerea naționalei. Edi a continuat să aibă discuții cu formații din străinătate în perioada aceasta și le-a mărturisit apropiaților că se va concentra în continuare tot pe tratativele cu „străinii”: 


„Nu s-a pus problema în niciun moment să devin eu selecționer. Am avut o întâlnire cu cineva din Federație, dar am considerat-o doar o întâlnire formală. Și nici nu mă simțeam confortabil să fiu a patra sau a cincea variantă a lor!”.

FRF a negociat deja cu câțiva tehnicieni care nu au putut fi aduși: Gică Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu. Iordănescu era, așa cum a simțit și el, o soluție de rezervă.

„Pe 15 ianuarie oficializăm cu Adi Mutu”

Oficialilor din Federație le-a rămas pe listă un nume pe care l-au agreat din start și pe care nu-l deranjează că nu a fost primul cu care au tratat: Adrian Mutu. Surse din instituție susțin că ar urma să existe pe 15 ianuarie o ședință a Comitetului Executiv: „Noi știm că atunci vom aproba angajarea lui Adi ca selecționer”. 


Mutu e liber de când a fost demis de la FCU Craiova, o nou-promovată cu care înregistrase rezultate dezamăgitoare. Nu e un "allenatore" scump, ceea ce constituie un criteriu important pentru FRF, care nu acceptă să achite vreo clauză de reziliere sau vreun salariu mai mare de 20.000 de euro lunar. 

Adrian mai are un avantaj: e în relații excelente cu Burleanu și, mai ales, cu Mihai Stoichiță. Îi e recunoscător lui „Lippi”, cel care l-a angajat în Federație, l-a ajutat să capete experiență și să obțină licența Pro într-un moment în care Mutu nu ar fi putut sta pe banca niciunui club din prima ligă ca „principal”.

Selecționerul care va fi angajat acum o să fie cel mai norocos din ultima vreme. Are la dispoziție mulți fotbaliști tineri care au început să capete experiență, poate alcătui o echipă bună, cu care să se califice la Campionatul European. Cel mai indicat ar fi fost să continue Rădoi, că el îi știa pe toți jucători

-Daniel Pancu, fost internațional

A mai refuzat o ofertă

Edi Iordănescu nu e încântat de contactele pe care le-a avut cu FRF în perioada aceasta în care instituția căuta un selecționer, dar a mai respins recent o propunere. Fusese ofertat de Atromitos, unul dintre cluburile grecești bune în ultimele sezoane, aflat acum într-o situație disperată. 

Atromitos e penultima, a 13-a din 14, și luptă pentru salvarea de la retrogradare. Discuțiile lui Iordănescu cu elenii au durat trei săptămâni, după care antrenorul a hotărât să refuze postul.

„Nu mă compromit niciodată!”

Federația nu l-a considerat pe Iordănescu unul dintre candidații principali la ocuparea funcției de selecționer și pentru că Burleanu și Stoichiță îl văd pe Edi ca pe un tip dificil, cu care e greu de lucrat. Plecarea de la FCSB, apărută în ciuda rezultatelor bune, a alimentat impresia că el ar fi un om „dintr-o bucată”, gata să renunțe când se supără. 

Aceleași surse apropiate de Edward povestesc că el e convins că a ales corect când a demisionat: ”Nu pot să lucrez cu oameni în care nu cred sau care-mi arată că nu au cuvânt, nu au onoare. Nu m-a dat nimeni afară, dar prefer să pierd ca imagine și să renunț la un proiect decât să mă compromit profesional colaborând cu cineva care-mi promite niște lucruri pe care ulterior le calcă în picioare„. 

Contractul lui cu FCSB conținea o clauză de reziliere de 500.000 de euro, o sumă la care Iordănescu a renunțat, a semnat pentru despărțire fără să fie despăgubit în vreun fel.

De ce nu sunt încântați de Boloni

Burleanu și Stoichiță au discutat și cu Ladislau Boloni în perioada aceasta. În ciuda experienței sale imense, fostul fotbalist al Stelei din anii '80 nu reprezintă o soluție pe care FRF s-o considere îndeajuns de bună. Când membrii Comisiei Tehnice au propus nume de posibili selecționeri, lor li s-a cerut să-i și caracterizeze pe scurt pe cei de pe listă, cu defecte și cu calități.

 La un criteriu nu se încadrează deloc Boloni: Federația vrea un selecționer care să cunoască fondul de jucători, or Loți nu-i știe deloc pe „tricolorii” de acum. El nu a mai avut nicio legătură cu fotbalul românesc în ultimii 20 de ani și jumătate, de când a demisionat din postul de selecționer ca să devină antrenor al lui Sporting Lisabona. 

Boloni a fost evaziv când a comentat în presa maghiară despre interesul FRF: „Ar fi o greșeală să pun carul înaintea boilor. O parte din sarcina presei este să speculeze, pe mine mă interesează doar faptele”

Fotbalist uriaș, spre zero ca antrenor

Mutu are 42 de ani și o cotă pe care o datorează carierei de jucător. Ca tehnician tocmai a fost dat afară de o nou-promovată, după ce mai fusese demis de un club mic, FC Voluntari

Angajarea lui Mutu ca selecționer al primei reprezentative va constitui una dintre cele mai bizare decizii din istoria fotbalului românesc. Federația recruta, în mod tradițional, dintre antrenorii cu succese semnificative la cluburi. Așa au fost numiți, după '90, Anghel Iordănescu, Ladislau Boloni, Victor Pițurcă, Christoph Daum. 

Inclusiv Cosmin Contra deținea un istoric important ca antrenor, el avusese și un mandat în prima ligă spaniolă, la Getafe. Rădoi nu condusese cu succes vreun club, însă pe el l-au recomandat semifinala pe care a jucat-o cu naționala de tineret la Euro 2019 și valul de popularitate pe care fusese urcat de suporteri și de media, încântați cu toții de stilul plăcut al echipei și de aerul proaspăt pe care îl adusese Mirel, unul neobișnuit într-o reprezentativă a României. 

Selecționerii erau de obicei închistați, secretoși. Rădoi era deschis, era plăcut. Mutu a condus și el „tineretul”, cu care nu a reușit să se califice din grupa cu Olanda, cu Germania și cu Ungaria. I-a bătut pe maghiari și a remizat cu ceilalți. La cluburi a înregistrat două eșecuri deja. 

A fost dat afară de FCU Craiova, o nou-promovată care spera să prindă play-off când a început campionatul. Oltenii au schimbat aproape tot lotul și au sperat că Adi avea să-i propulseze spre primele locuri ale clasamentului. L-au demis după șase înfrângeri și numai două victorii în 11 partide. Între aprilie și iunie 2018, Mutu a fost antrenorul lui FC Voluntari. 

El a condus echipa ca director tehnic, deoarece nu deținea „Pro” pentru a fi antrenor principal oficial. A fost cel mai slab sezon al ilfovenilor de când evoluează ei în prima ligă, s-au salvat doar după disputarea unui baraj cu Chindia. 

Au trecut de formația din liga a doua numai după ce au fost executate lovituri de departajare. Conducerea nu a mai avut încredere să continue cu Adi pe bancă.

Economisește un salariu și jumătate

Federația caută să aloce cât mai puțini bani pentru posturile de selecționeri. A trecut o lună și jumătate de când a expirat contractul pe care-l avea Rădoi cu FRF, timp în care Burleanu și Stoichiță doar au purtat discuții, fără să angajeze alt antrenor. 

Fiindcă nu au avut înlocuitor imediat, federalii au economisit deja câteva zeci de mii de euro, bani pe care i-ar fi plătit noului selecționer. Nu e o coincidență, dovada că Federația ține cont de astfel de economii o reprezintă modul în care instituția l-a angajat pe Florin Bratu ca selecționer al „tineretului”. 

Contractul lui Mutu expirase în aprilie și FRF a așteptat până pe 10 august, când l-a prezentat pe Bratu. Florin a preluat conducerea lotului cu numai trei săptămâni înaintea primului meci, un amical cu Anglia! Stoichiță a fost întrebat de curând despre data la care naționala va avea un selecționer nou. 

„După 31 decembrie 2021” a fost mesajul directorului tehnic, fără ca el să precizeze și un termen până la care va fi luată o decizie. Primul meci va avea loc pe 24 sau pe 25 martie, un amical cu Israel.

Sunt pe lista naționalei și nu voi lua o decizie până nu va fi clar. Mai am oferte și din străinătate, și din România, dar contează interesul naționalei fiindcă e o onoare să fiu pe o asemenea listă! Am posibilitatea de a alege în liniște, după ce am trecut prin diverse situații ca antrenor

-Adrian Mutu, la GSP Live

Programul naționalei în 2022

DatăMeci
24/25 martieamical cu Israel
 28/29 martieamical, adversar nedesemnat
 4 iunieMuntenegru-România, Liga Naţiunilor
7 iunieBosnia-România, Liga Naţiunilor
11 iunie România-Finlanda, Liga Naţiunilor
14 iunieRomânia-Muntenegru, Liga Naţiunilo
23 septembrieFinlanda-România, Liga Naţiunilor
26 septembrieRomânia-Bosnia, Liga Naţiunilor

VIDEO Jurnalistul GSP Adrian Florea, sceptic față de abilitățile lui Mutu la echipa națională: „Pe ce considerente să vină el acolo?”

Citește alte știri despre echipa națională:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.