Sunt atât de bătrân încât am prins șlagărul cu „imunitatea de turmă va fi atinsă când 70% din populație va avea anticorpi”.
Statul Victoria, în care trebuia să joace Novak Djokovic, are o rată de vaccinare de peste 90%, după ce și-a ținut populația închisă o perioadă record.
Într-o lume normală, care ar urma ceea ce ar predica, o rată de 90% ar trebui să fie suficientă pentru a deschide porțile ținând pandemia sub control, fără să te temi de o catastrofă, fiindcă știm că vaccinurile sunt eficiente contra cazurilor grave.
Această rată ar mai fi suficientă să permită intrarea în țară a cuiva testat în mod repetat și pe banii lui, fiindcă nimic nu bate testul în stabilirea stării cuiva, nici măcar vaccinul.
Ar fi o doză de normalitate, de restabilire a echilibrului, poate chiar un model la nivel planetar. „Iată, ne-am făcut treaba, cu ajutorul vaccinului am revenit la viața de dinainte”. Ar fi fost rațional, această noțiune obsesivă a scientismului din zilele noastre.
Dar Australia a ales isteria.
Ideea că o regulă trebuie respectată doar pentru că e regulă poate oricând să scufunde democrația. Djokovic, foarte probabil, a încălcat regulile statului australian, dar regulile statului australian au început să scârțâie complet la capitolul logică.
Cum vaccinul merge, fiindcă știm că o face, un Djokovic nevaccinat nu ar fi reprezentat niciodată un pericol public extrem, dacă ar fi urmat pașii firești: test, posibilă izolare, ieșire. Dacă vaccinul nu ar fi mers, nu ar fi fost logic să-l ceri obligatoriu la graniță, ci să se urmeze iarăși cei 3 pași. Deci în fiecare argumentație, Djokovic ar fi trebuit să aibă o cale de trecere.
Protest în Australia, foto: Imago
Însă dincolo de ce se întâmplă cu Djokovic, există un mesaj pe care țara de la Antipozi îl transmite lumii. Iar acesta este: „Indiferent de nivelul de vaccinare, indiferent de numărul de cazuri, nimic nu este suficient, nimic nu va permite întoarcerea la viața de dinainte, statul își va controla cetățenii în detaliu în continuare”.
Nu accidental, poate, Melbourne este campioana mondială la lockdownuri. În octombrie 2021, autoritățile încheiau cel mai lung lockdown din istoria acestei pandemii la nivel global, 262 de zile consecutive, adică aproximativ 9 luni în care oamenii nu au putut face deplasări decât pentru activități de ultra-strictă necesitate.
Situația din Australia e un avertisment. Vaccinurile merg, e dovedit statistic, și salvează vieți dacă sunt atinse procentajele de imunizare pentru care medicii insistă.
Dar reflexele autoritare, prostia și exagerările conducătorilor, precum și tentația asta continuă de a eroda libertatea propriilor cetățeni sunt lucruri mult mai periculoase și mai greu de doborât decât o pandemie.
{{text}}