Opinii   •   EDITORIAL

Djokovic ca țintă

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  vineri, 07 ianuarie 2022

Pe măsură ce mă documentez cu privire la scandalul izbucnit la Antipozi, descopăr lucruri surprinzătoare, ce par să încline balanța, ori chiar o înclină, către partea liderului ATP. 

De pildă, aflu că aprobarea de a participa la Australian Open (AO) i-a fost dată lui Djokovic, deși nevaccinat, nu de o comisie de medici sârbi, din anturajul său, ci de una formată din specialiști australieni. Care au ajuns la concluzia, atenție!, fără să fie informați al cui e dosarul analizat, că Nole poate juca la AO fără să fie vaccinat.

Apropo, alți 3 tenismeni nevaccinați au primit derogare de la aceeași comisie. Nu s-a spus însă niciodată, de ce?!, cine-s respectivii. Cum nu s-a făcut niciun tam-tam legat de ei, nici măcar o discuție, e greu de explicat diferența de tratament în raport cu Djokovic.

Altminteri, s-a tot zis, ori măcar sugerat, că numărului 1 mondial i s-a refuzat viza de intrare în Australia. Pasămite, pentru c-ar fi aplicat greșit. Ar fi cerut viză de turist, nu de jucător pentru AO. Fals. În realitate, Nole și cei 3 membri ai echipei sale au primit viză de tip Subclass 408 de la Departament of Home Affairs. Care le-a fost însă retrasă, anulată, după interogatoriul-supliciu de 8-9 ore de pe aeroportul Tullamarine din Melbourne.


Iar anularea s-a produs, sugerează presa internațională, ca urmare a intervenției energice a lui Scott Morrison, prim-ministrul Australiei din mai 2019, când a obținut un succes electoral cotat drept „nescontat și miraculos”.

Novak Djokovic

Inițial, SM a părut că se spală pe mâini, declarând că „E treaba statului Victoria (n.a. cu capitala la Melbourne), ei i-au dat viză, ei să rezolve!”. Și-a schimbat însă repede poziția și, intuind că e rost de capital electoral, a devenit brusc foarte vigilent: „Nimeni nu-i mai presus de reguli. Djokovic poate pleca înapoi cu primul avion!”.

Întrucât a reacționat însuși președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, care a adus vorba despre „o vânătoare de vrăjitoare”, firește că presa n-a ratat prilejul de a duce tevatura din plan sportiv în plan politic. Nu numai Sydney Morning Herald a luat atitudine, ba încă sub semnătura lui Paul McNamee, fost numărul 1 mondial la dublu în 1981 și ex-director al AO, dar până și prestigiosul New York Times, care nu se ocupă, se știe, de fleacuri.


Ambele articole, mai ales cel din NYT, intitulat „Djokovic se confruntă cu cel mai dificil moment din lupta Australiei cu Covidul”, susțin că, pe criteriul notorietății sale, Nole a devenit o țintă în actuala conjunctură. Că posibila lui expulzare, întreg acest circ, i-ar putea aduce voturi lui Morrison la scrutinul parlamentar din 9 aprilie. Alegeri înaintea cărora SM și partidul său ar tot scădea în sondaje.

Asta din pricină că populația regretă și acuză regimul de restricții impus de actualul guvern. Duritatea lui. Doar în 2021 locuitorii din Melbourne au trăit 256 de zile de lockdown!

În asemenea condiții, parcă e mai ușor de înțeles, dar și de acceptat?, de ce i s-a anulat viza lui Djokovic. Pentru ca Morrison et Comp. să încerce să câștige simpatia unei opinii publice evident deranjate, chiar jignită, că un tip nevaccinat și antivaccinist recunoscut poate intra ca la el acasă într-o țară ce continuă să sufere din pricina pandemiei.

Dacă Nole va plăti pentru asta ori povestea e doar o speculație ne vom lămuri luni, zi în care instanța se va pronunța asupra contestației înaintate de avocații lui Djokovic.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.