Fotbal   •   Liga 1   •   ANALIZĂ

Profit pentru FCSB și Rapid » Cum au obținut cele două rivale sume importante în acest sezon

FOTO: Imago

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  marți, 11 ianuarie 2022

FCSB și Rapid au reușit să realizeze încasări mai mari de pe urma vânzării biletelor de acces la jocurile de pe Arena Națională, unde costurile pentru un meci normal de Liga 1 sunt de nu mai puțin de 40.000 de euro și cu 25% mai mari în cazul derby-urilor cu peste 25.000 de oameni în tribune.

Arena Națională e scumpă și chiar foarte scumpă pentru cluburile care își doresc să dispute aici meciurile de fotbal, dar în cazul echipelor care pot produce o medie de peste 8.000 de spectatori, acest risc se transformă într-o sursă de a face și bani.

E exemplul pe care l-au bifat chiar pe parcursul actualului campionat două echipe importante din Liga 1: FCSB și Rapid. Prima e vicecampioană și are de ani buni ca stadion considerat acasă arena de lângă sediul FRF.

În schimb, Rapid, care a promovat în Liga 1 în vara trecută, a avut o strategie excelentă de a alege locațiile pentru meciurile de campionat. Cele mai interesante le-a disputat pe Arenă, bazându-se pe o afluență importantă a suporterilor, dar a fost și un caz în care giuleștenii n-au dorit să meargă pe acest stadion fiindcă ar fi venit prea puțini fani și costurile ar fi depășit încasările.


Profit cât salariul lui Coman!

Până în momentul de față, ambele grupări sunt pe plus. În ciuda unor tarife consistente pe care trebuie să le suporte. Pentru un meci considerat normal, exemple FCSB - Clinceni sau Rapid - Gaz Metan, la care să aibă acces publicul, efortul financiar al clubului organizator se ridică la 40.000 de euro! În cazul derby-urilor, de exemplu, chiar meciurile directe dintre FCSB și Rapid, dar și FCSB - Dinamo, prețul crește cu 25%. Ajunge la 50.000 de euro!

Chiar și așa, FCSB și Rapid sunt pe plus. Giuleștenii au disputat chiar mai multe partide cu porțile deschise, în acest sezon, pe respectivul stadion. Au fost 8 confruntări, cu o medie care a sărit de 10.000. La un preț mediu al biletului de 5 euro, rezultă încasări totale de 400.000 de euro.

Iar costurile pentru 7 meciuri normale și două derby-uri au fost de sub 350.000 de euro! FCSB a avut și ea 7 jocuri cu prezența fanilor, la care a reușit o medie și mai bună, în jur de 12.300. Adică, venituri care trec de 600.000 de euro! FCSB a avut 5 meciuri normale și două derby-uri, o cheltuială de numai 300.000 de euro. Un profit foarte bun de 200.000 de euro, aproape salariul anual, fără taxe, al lui Florinel Coman.


2 meciuria disputat FCSB, dintre cele considerate acasă, în afara Bucureștiului, cu Mioveni și FC Argeș, ambele la Buzău, la primul au fost 1.800 de spectatori, al doilea s-a jucat cu porțile închise

3 meciuria disputat Rapid, dintre cele considerate acasă, în afara Bucureștiului, cu CFR, FCU Craiova și Mioveni, toate la Mioveni: la primul au fost 1.000 de persoane, celelalte s-au jucat cu porțile închise

Top 4 audiențe în Liga 1 în acest campionat

MeciulSpectatoriStadion
FCSB - Dinamo 6-036.150Arena Națională
Rapid - FCSB 1-035.000Arena Națională
FCSB - Rapid 3-120.160Arena Națională
Rapid - Chindia 1-015.000Arena Națională

Conduc și topul general al audienței pe stadioane

FCSB și Rapid sunt echipele care se află pe primele două locuri, la mare distanță de restul, în privința mediei de spectatori pe care au avut-o la meciurile de acasă, exclusiv în campionat, dar în toate confruntările, indiferent de locul în care s-a jucat. Un club care în anii trecuți se afla chiar pe prima poziție, CSU Craiova, s-a prăbușit în actualul sezon. Nici nu e pe podium, e depășit și de UTA, în vreme ce Dinamo e în a doua jumătate.

CLUBMEDIE SPECTATORI
FCSB11.700
Rapid9.200
UTA6.800
CSU Craiova6.200
FCU Craiova3.350
CFR3.000

Ce meciuri mai au acasă până la finalul sezonului regulat

FCSBRAPID
CFRUTA
FCU CraiovaSepsi
ChindiaDinamo
FarulClinceni
Voluntari-

Dinamo nu și-a permis pe Arenă

Un alt club de mare tradiție, cu o masă mare de suporteri, dar care trece prin dificultăți financiare grave, societatea a intrat în insolvență, nu și-a permis să închirieze Arena pentru a evolua acolo. E vorba despre Dinamo, care a intrat o singură dată în primele 21 de etape pe Arenă, la derby-ul cu FCSB, dar în calitate de formație oaspete. A fost confruntarea care a și stabilit recordul de spectatori din Liga 1 2021-2022. 

Dacă Dinamo ar fi jucat toate cele 11 partide de pe teren propriu pe stadionul care aparține de Primăria Capitalei ar fi avut costuri de cel puțin 450.000-500.000 de euro. Media de spectatori pe care Dinamo a avut-o în acest sezon e una extrem de redusă, doar 1.800 de fani, cu care ar fi realizat venituri chiar de sub 100.000 de euro. Iar clubul ar fi raportat exclusiv din disputarea jocurilor o pierdere de peste 350.000 de euro. 

Rapid va câștiga și mai mult în Giulești

Pentru trupa antrenată de Mihai Iosif se anunță vremuri și mai bune din perspectiva unei afaceri din prezența suporterilor la meciuri. E de așteptat ca din a doua parte a campionatului, adică jumătatea lunii martie, Rapid să poată evolua pe noua arenă din Grant, cu o capacitate de 14.000 de locuri, o bijuterie care a costat aproape 40 de milioane de euro. 

Foarte probabil, mai ales în eventualitatea în care giuleștenii vor prinde play-off-ul, media de spectatori se va apropia de prezența maximă. Și cum costurile de închiriere vor fi mult sub ceea ce e la Arena Națională, Rapid își poate bugeta venituri suplimentare consistente de pe urma fanilor.

VIDEO Mihai Iosif: „Suflul pe care îl avem în fiecare derby vine din ADN-ul rapidist! Legenda continuă! Istoria merge mai departe”

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.