Fotbal   •   Liga 1   •   UTA

„Decalogul” lui Balint » 10 reguli impuse de antrenor la UTA

Articol de Vlad Nedelea, Cristi Roșu (video)   —  marți, 11 ianuarie 2022

Laszlo Balint (42 de ani) e obsedat de disciplină și a dezvăluit câteva dintre secretele din vestiar, cum își pedepsește elevii atunci când calcă strâmb, înjură, aruncă tricoul, nu respectă indicațiile. Despre amenzi, excluderi și multe altele, în 10 provocări cu antrenorul de la UTA.

1. Ce faceți când un jucător întârzie la antrenamente?

„E foarte important să funcționăm după un set de reguli. Partea asta presupune respectul față de colectiv. Prima măsură este amenda. O amendă stabilită cu jucătorii, una decentă. Această întârziere se aliniază setului de reguli după care funcționează grupul. Respectarea programului ține de respectul față de coechipieri și staff. Prima abatere este o amendă, a doua este o amendă dublă. Mă bucur că n-am avut însă probleme mari. Am un grup disciplinat, își respectă colegul fiecare dintre ei"

2. Ce nu îi puteți unui jucător?


„Cred că ceva ce ține de sfidarea grupului. Din punctul meu de vedere, o abatere gravă. Sigur, sunt cazuri când jucătorul realizează că a greșit și vine cu scuze față de grup. Sunt și lucruri peste care nu pot trece niciodată. În primul rând, nerespectarea clubului sau anumite declarații care să se suprapună peste comportamentul jucătorului. Avem exemplul recent, declarația lui Lukaku, a primit cea mai mare amendă din istoria clubului. Sunt anumite lucruri care trebuie să se alinieze la principiile de funcționare ale clubului"

3. Ce pățește un jucător care își aruncă tricoul după schimbare? 

„E lipsă de respect la adresa tricoului. N-am avut asemenea exemple. Aici s-ar aplica amenda maximă. Cine aruncă tricoul înseamnă că nu vrea să joace în tricoul clubului. Poate că e reacție la cald, dar tot va suporta consecințe din punct de vedere financiar. Amenda maximă înseamnă până la 25% din salariul lunar al unui fotbalist. O penalitate importantă!"

4. Ce faceți dacă doi jucători se bat la antrenament? 


„Depinde de context. Nu lăsăm acest sport să se transforme într-unul de lupte"

5. Cum reacționați dacă suporterii vă cer demisia? 

„Fanii acționează de multe ori instinctiv, la emoții. Nu mi s-a întâmplat. Poate că am fost contestat, însă nu mi s-a cerut demisia în stadion. Sigur că sunt voci care cer demisia în anumite medii online. Emoțiile acestea de după meci trebuie cântărite și analizate la rece. Avem un contract, avem obiective, reacțiile la cald nu trebuie să escaladeze. Mă bucur că în general am parte de sprijin, că la UTA se lucrează pe termen mediu sau lung"

6. Ce-ați face dacă patronul impune jucători în echipă?

„Vorbim despre contexte. La modul general, să spunem că vine patronul și impune un jucător, pe care clubul a plătit o grămadă de bani. Și care produce sau generează venituri în urma unor strategii de marketing. Trebuie ținut cont de interesul clubului, la fel dacă vorbim de un jucător tânăr, care să fie urmărit de scouteri la un meci. 

Dacă vine patronul și spune că trebuie să joace, trebuie respectat interesul clubului! Nu spun că acept imixtiunile conducerii, dar sunt momente în care trebuie ținut cont și de interesul clubului. Însă acestea sunt excepții și trebuie să rămână excepții. Deciziile antrenorului trebuie să fie ferme!"

7. Ce faceți dacă un jucător critică tactica la flash interviuri?

„În primul rând aș avea o discuție cu el. Să lămurim totul foarte clar. Sunt, poate, situații în care acel jucător nu a înțeles bine totul. Nu mi s-a întâmplat, însă am văzut declarațiile anumitor jucători. Ei greșesc! Din punctul meu de vedere! 

Dacă ai anumite reproșuri pe care vrei să le faci antrenorului, nu o faci public. Pentru că treaba asta aduce o oarecare tensiune în club. Dar totul se poate rezolva prin comunicare. Când sunt anumite divergențe de opinie, totul trebuie rezolvat în interiorul clubului".

8. Ce înseamnă refuzul unui jucător de a prelua banderola? 

„Lipsă de responsabilitate. Pentru că banderola e mult mai mult decât ceva pe braț. Înseamnă asumarea rolului de lider, asumarea responsabilității de căpitan. Adică primul om din vestiar și în teren. Presupune mult mai multe lucruri pe care trebuie să le faci. Nu doar estetica unei banderole pe braț. Ai responsabilitatea de a conduce un grup"

9. Cum taxați kilogramele în plus? 

„Există și aici un anumit set de reguli. Nu am dat amenzi pentru depășirea kilogramelor. Avem o altă strategie de abordare a surplusului de greutate. Avem o colaborare cu un nutriționist, una eficientă. Nu a fost ușor, jucătorii au avut nevoie de timp ca să înțeleagă importanța nutriției. După antrenament, e cel mai important element în progresul jucătorilor și în performanța lor de pe teren. Mă bucur că au înțeles, sunt foarte preocupați de ce-și pun în farfurie"

10. Cum reacționați dacă unui jucător îi sună telefonul în vestiar?

„Îl amendez. Mai ales dacă suntem în ședință. Pentru că transmiterea informațiilor către grup poate fi întreruptă de un telefon care sună. Trebuie să existe sancțiuni. Nu sunt amenzi mari. Dar sunt! Acest set de reguli e făcut cu căpitanii, au fost de acord. Amenzile sunt strânse de un jucător, rămân acolo și când se strânge o sumă se face o masă mare. Practic, aceste amenzi rămân tot în vestiar. Sunt folosite pentru acțiuni care să întărească spiritul echipei". 

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.