CFR Cluj încă îl mai are sub contract pe Guessouma Fofana (29 de ani), un mijlocaș cu care clubul a cheltuit deja enorm fără să-l folosească. Fotbalistul adus astă-vară de la Guingamp joacă la Cupa Africii câtă vreme românii îi achită degeaba salariul.
Campioana e, de departe, cea mai cheltuitoare din campionat, e singura echipă care-și permite să-l țină în afara lotului pe un fotbalist care o costă 250.000 de euro de-a lungul acestui sezon. „E vorba numai despre salarii și despre bonusul luat la semnarea contractului. Cu tot cu comisioanele agenților, cu taxe, suma sare de 300.000 de euro", explică surse care cunosc afacerea.
Un „șomer” plătit bine la CFR Cluj
Jucătorul e Guessouma Fofana, 29 de ani, un mijlocaș defensiv pe care vișiniii l-au achiziționat în vara trecută. El a fost adus după ce-și încheiase contractul cu Guingamp, o formație din liga a doua franceză. Șumudică nu era încântat de aportul defensiv al lui Jonathan Rodriguez, a insistat să primească un închizător mai puternic și așa a fost recrutat Fofana.
Africanul a apucat să evolueze în patru partide din campionat, după care Petrescu l-a înlocuit pe Șumi și scoaterea lui Guessouma în afara lotului a fost una dintre primele mutări ale lui Dan. Noul tehnician îl adusese înapoi pe Culio și, ca să-i facă loc pe listă argentinianului, l-a eliminat pe Fofana.
Îl conving să plece de la CFR Cluj?
Mijlocașul a participat în decembrie la Cupa Arabă cu Mauritania, naționala pentru care evoluează. Acum e tot la națională, la Cupa Africii. Cât bifează competițiile acestea continuă să fie plătit de CFR.
Guessouma Fofana, într-un CFR Cluj - CS MioveniClujul a renunțat între timp și la Culio, pe care-l adusese ca înlocuitor al lui Guessouma, însă șansele africanului de a mai intra în lot și în echipă sunt infime, din moment ce el nici măcar nu se află în Spania, unde Petrescu își pregătește echipa pentru restul stagiunii.
Convenabil pentru club ar fi să-l convingă pe Fofana să plece acum, în ianuarie, să accepte rezilierea contractului și să-și caute un alt angajator. Dacă jucătorul refuză, el poate continua liniștit cu programul pe care l-a avut în lunile recente, adică va fi plătit doar ca să fie prezent la antrenamente, separat de lotul pe care-l rulează CFR în campionat.
5 săptămânia jucat Fofana pentru CFR. Dacă refuză să plece din România, africanul va aduna 250.000 de euro până în vara acestui an, în contul celor 35 de zile în care a fost folosit în meciuri din Liga 1 și din preliminarii europene
Au mai scăpat de câțiva
Fofana e printre ultimii indezirabili care încă se mai află sub contract cu CFR. Vișiniii au reziliat contractele avute cu Alibec și cu Tahiri, iar pe Denis Ciobotariu l-au împrumutat la FC Voluntari, unde antrenor principal e Liviu, tatăl internaționalului de tineret.
Dinamo a avut intenția de a-l aduce pe Jonathan Rodriguez, scos și el de pe lista cu jucătorii disponibili pentru campionat. "Câinii" s-au lămurit că nu-și permiteau să preia salariul argentinianului, 17.000 de euro lunar, și au renunțat la ideea aceea.
Alibec și Tahiri dispăruseră, de asemenea, din echipă, după ce Petrescu s-a întors la CFR. Ambii fuseseră aduși în mandatul lui Șumudică.
Liga 1, raiul străinilor
Cluburile care semnează angajamente cu fotbaliști străini nu au cum să scape de achitarea integrală a sumelor din documente. Sau pot scăpa dacă jucătorii acceptă să renunțe la o parte din banii care li se cuvin. Dacă nu sunt plătiți la timp, străinii au dreptul să meargă la FIFA și să ceară toate salariile, până la sfârșitul contractelor.
Toți fotbaliștii câștigă aceste procese cu cluburile. Dinamo a pățit așa cu jucătorii din "lotul Cortacero", iar acum se află în situații asemănătoare Clinceni și Gaz Metan, și ele date în judecată de jucători din străinătate. Fotbaliștii români nu au aceleași drepturi, ei nu pot deschide procese direct la FIFA, trebuie să treacă întâi prin comisiile FRF.
Cum litigiile durează mult în Federație, cluburile ajung mai ușor la înțelegeri cu autohtonii, conștienți că le e mai greu să ducă lupta din instanțe până la capăt.
{{text}}