Liga 1

Decizia lui Becali a prăbușit Liga 1! Am ajuns săracii Europei, sub Bulgaria

Marko Dugandzic a fost cumpărat de CFR Cluj cu 400.000 euro, fiind cel mai scump transfer realizat în Liga 1 în această iarnă // foto: Instagram @ m.dugandzic

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  Friday, 14 January 2022

De când Gigi Becali nu mai investește în achiziții, Liga 1 a ajuns printre cele mai nespectaculoase competiții în mercato. Cluburile din elita României consumă pentru achiziții cam atât cât plătesc formațiile din eșalonul secund al Greciei. Campionate mai „zgârcite”: Serbia, Belarus, Kazahstan, Slovenia.

Clasamentul în care se află cu zece puncte în spatele liderului CFR l-a descurajat pe Becali, el simte că nu mai are rost să cumpere jucători, din moment ce nici măcar achizițiile nu l-ar apropia de titlu în sezonul acesta. „Doar nu sunt nebun să consum banii mei pentru unii care vor să bage o minge în poartă!”, a realizat Gigi în iarna aceasta.

Până acum s-a ținut de plan, FCSB nu a adus niciun fotbalist, doar a mai împuținat lotul. A plecat Budescu, lăsat liber, și încă mai este posibil ca Florin Tănase să dispară și el din echipă, cu un transfer în Emiratele Arabe Unite.

Toate echipele din Liga 1 „vântură” jucători liberi

Noua politică a lui Becali a sărăcit și mai rău un campionat în care oricum existau puține cluburi dispuse să plătească pentru transferuri. CFR și CSU Craiova au mai investit în achiziții în anii recenți. 

Acum a mai cheltuit niște bani Rapidul, care l-a luat definitiv pe Albu de la Chiajna cu 150.000 de euro și l-a mai legitimat pe fundașul dreapta Onea, de la Poli Iași, o mutare care a costat 100.000 de euro.

Restul cluburilor așteptau, în mod tradițional, să încaseze niște bani de la Gigi. Nu erau preocupate să investească în jucători noi.

Lipsa de apetit a lui Becali face piața de transferuri plictisitoare

Deznădejdea lui Becali, supărat că nu a mai fost campion din 2015, face ca piața transferurilor din România să devină și mai plictisitoare, cu puține mutări, aproape toate efectuate cu fotbaliști liberi de contracte. Echipele cu contabilitatea în piuneze, așa cum sunt Gaz Metan și Clinceni, pierd jucători pe care se reped să-i „pescuiască” alte formații cu probleme. 

Dinamo a pândit până acum toate rezilierile din campionat și i-a abordat pe fotbaliștii pe care alții nu-i plăteau sau îi dădeau, pur și simplu, afară.

Mai puțini bani investiți în Liga 1 decât în Bulgaria și-n liga a 4-a engleză 

Cluburile românești au investit două milioane de euro în achiziții pe parcursul acestui sezon și sunt puține competiții mai sărace în Europa. Liga a doua greacă și liga a doua rusă au cheltuit aproape cât Liga 1 a noastră. Mai puțini bani au plătit bielorușii, kazahii, azerii, slovenii. 

Campionatul din Kazahstan a avut o perioadă de glorie economică, în care echipele de acolo dispuneau de bani mulți, toți injectați de stat. Între timp, ex-sovieticii au strâns cureaua, motiv pentru care au plecat de la Astana și Sigurjonsson, islandezul de la CFR, și Dorin Rotariu, trecut la Ludogoreț.

Țări în care sumele din mercato depășesc bugetul Ligii 1: Norvegia, Ucraina cu primele două eșaloane, Bulgaria, Israel, Suedia, Cehia. Bulgarii au folosit de peste trei ori mai mulți bani decât au consumat românii.

Raportul e același într-o comparație între primul eșalon al nostru și League One, a patra divizie din fotbalul englez.

10,4 milioane de euroau cheltuit pentru transferuri cluburile din Ungaria. Dacă păstrează randamentul din sezonul acesta, românii vor investi în cinci sezoane cât au achitat maghiarii doar pe parcursul acestei stagiuni

6,46 milioane de euroau plătit pentru achiziții formațiile din Bulgaria. Nivelul economic din competiția vecinilor noștri e întreținut mai ales de Ludogoreț, supercampioana care a încasat în ultimii ani bani și din premii UEFA, și din vânzarea unor fotbaliști

400.000 euroa achitat CFR ca să-l cumpere pe Dugandzic de la FC Soci, din Rusia. Atacantul croat în vârstă de 27 de ani e cel mai scump fotbalist tranzacționat în Liga 1 în iarna aceasta

3 milioane de euroa dat Becali când l-a achiziționat pe Coman de la Viitorul, cu un milion de euro peste bugetul tuturor formațiilor românești din campionatul aflat în desfășurare

Nu am de ce să mai cumpăr jucători. Am scăpat de Budescu, la vară o să scap și de Keșeru. Oricum, cu Claudiu am vorbit ca să înțeleagă situația, el nu va mai fi titular. Trebuie să joace Tavi Popescu, Ianis Stoica, tinerii pe care vreau să-i vând! Nu mai risc. Dacă Varga, de la CFR, vrea să-și riște averea în fotbal, e treaba lui!

- Gigi Becali, patron FCSB

Cine a plătit cel mai mult pentru achiziții în acest sezon

CompetițiaȚaraSuma
1. Premier LeagueAnglia1.480*
2. Serie AItalia640,45
3. BundesligaGermania445,03
4. Ligue 1Franța414,42
5. LaLigaSpania345,35
6. Premier LigaRusia163,86
7. Jupiler Pro LeagueBelgia120,61
8. Liga PortugalPortugalia81,82
9. Super LigTurcia80,87
10. ChampionshipAnglia71,44
11. MLSSUA68,29
12. Saudi LeagueArabia Saudită64,13
13. Premier LigaUcraina57,07
14. Serie BItalia46,46
15. EredivisieOlanda52,1

* sumele sunt exprimate în milioane de euro

Cu cine concurează Liga 1

45. K League Coreea de Sud  3,08
46. Primera Division (liga a treia), Grupa IISpania2,85
47. Serie C, Grupa BItalia2,73
48. Perșa LigaUcraina2,65
49. Primera DivisionChile2,61
50. EliteserienNorvegia2,38
51. Protathlima CytaCipru2,35
52. Liga 1România2,01
53. Thai LeagueThailanda1,94
54. Botola ProMaroc1,92
55. Super League 2Grecia1,92

VIDEO » Impresiile lui Toni Petrea despre cantonamentul de iarnă al FCSB-ului

>

Mai multe știri din Liga 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.