Opinii

A pierdut doar Djokovici?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  duminică, 16 ianuarie 2022

Așadar, campionului ATP i s-a anulat a doua oară viza de intrare în Australia, de data asta definitiv, fără cale de atac. Decizia a luat-o o instanță federală formată din 3 judecători, care au hotărât la fel, unanimitate, deși s-au aflat în locuri diferite. La Melbourne, la Sydney și la Adelaide. 

Consecință a verdictului lor, Novak Djokovici s-a văzut deportat a doua zi. Deci nu-și va putea apăra titlul la Australian Open (câștigat de 9 ori) și nici deveni, dac-ar fi cucerit al 21-lea Grand Slam, cel mai titrat tenismen din istorie.

În ciuda faptului că mi-e mai aproape Serbia decât Australia, geografic, dar și sentimental, recunosc că au existat destule motive ca Djokovici să fie expulzat. Deși nu cu mâna lui, el a greșit atunci când în cererea sa de viză a apărut că înaintea venirii în Țara Cangurilor a fost doar în Serbia. În realitate, fusese și în Spania, la reședința sa de la Marbella.

Asumată drept „omenească și neintenționată”, greșeala i-a aparținut Elenei Cappelaro (nume acoperit în dosar), agenta care, răspunzătoare de toate deplasările lui Novak, are obligația de a-i completa și formularele de viză. Dacă EC se ocupă de toate călătoriile lui Djokovici, cum de-a uitat-o tocmai pe cea în Spania, efectuată între 28 decembrie și 4 ianuarie?! 

Nu-i de crezut că nu l-a sunat pe Novak să-i ureze la mulți ani și să audă că-i la Marbella! Cert e că, din grabă sau din neglijență, atât ea, cât și jucătorul au ascuns vizita acestuia în Spania, încălcând astfel legea intrării în Australia.

În plus, Djokovici a omis să declare că pe 17 și 18 decembrie a participat la două evenimente ținute la Belgrad, ignorând că pe 16, dacă n-a inventat povestea, medicii l-au depistat cu Covid. De aceea, fiind recent trecut prin boală, i s-a și permis accesul în Australia fără vaccin. Asta în pofida încălcării unor reguli.

Surprinzător însă, când i-a retras viza și l-a împins să se adreseze iarăși tribunalului, ministrul australian pentru Imigrare n-a invocat niciunul dintre motivele de mai sus, care-l incriminau evident pe Djokovici! 

Ministrul și-a justificat demersul în ideea că jucătorul sârb ar constitui un pericol pentru sănătatea comunității. Măcar un risc. Că prezența lui ar încuraja atitudinea antivaccinare. Chiar ar provoca o creștere a tulburărilor civile, în condițiile în care, e de spus, 71% dintre subiecții unui sondaj de ultimă oră s-au pronunțat pentru deportarea lui Novak!

Lesne de dedus că întregii povești i s-a dat o tentă politică și, exagerez?, una populistă. Pasămite, în frunte cu șeful Executivului de la Canberra, autoritățile au intervenit energic spre a-i salva pe cetățeni de primejdia reprezentată de vizita unui lider de seamă al antivaccinării. Acest portret e fals, deoarece Djokovici, chiar dacă nevaccinat, n-a îndemnat niciodată pe nimeni să nu se vaccineze. N-a militat în direcția respectivă. A decis pentru el și atât.

Din păcate, în ciuda strădaniei avocaților săi, care au întocmit un dosar de 268 de pagini, un roman de Balzac, nu altceva!, Novak a pierdut procesul și a fost trimis pachet acasă. 

A pierdut însă numai el? Nu cumva și Australia, al cărei guvern s-a ambalat într-un moment în care putea și trebuia să fie mai înțelegător? Să nu-l fi tratat pe Djokovici cu dușmănie, chiar ca pe un terorist?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.