Fotbal   •   Liga 2   •   CSA STEAUA

CSA Steaua vrea să modifice legea pentru a promova! Ce plan au „militarii”

fotofoto: facebook CSA

Articol de Marius Mărgărit   —  luni, 17 ianuarie 2022

CSA Steaua nu are încă nicio soluție viabilă de schimbare a formei de organizare a echipei de fotbal, pentru a putea să promoveze în Liga 1, dar șefii clubului militar au recomandat Ministerului Apărării să facă demersuri pentru o modificare rapidă a Legii sportului.

La finalul lui februarie, se va relua și Liga a 2-a, cu ultimele 3 runde din sezonul regulat. Iar la CSA Steaua lucrurile tărăgănează în privința găsirii unei soluții care să permită echipei de seniori să poată promova în primul eșalon.

În acest sezon, echipa condusă de Daniel Oprița joacă fără dreptul de a se bate pentru a urca în Liga 1, chiar dacă ar atinge sportiv acest obiectiv, pe baza punctelor acumulate în clasament. O oprește Legea sportului, care prevede că cluburile de drept public (finanțate de stat) nu pot face parte din Liga Profesionistă de Fotbal. 

Șefii CSA Steaua nu s-au întâlnit cu Dâncu


Comandantul clubului CSA Steaua, colonelul Răzvan Bichir, susține că „noi am făcut încă de anul trecut demersuri către Ministerul Apărării, am propus unele soluții pentru rezolvarea acestei probleme, dar mai departe nu depinde de noi. Ca structură militară, Clubul Steaua nu se poate asocia cu o altă entitate decât în baza unui ordin al ministrului. Pentru noi, cea mai bună soluție, pe care am și propus-o, ar fi modificarea Legii sportului”.

Bichir spune că a discutat acest aspect şi cu Eduard Novak, ministrul sportului: „Ştiu că și pentru dânsul este o prioritate schimbarea acestei legi. Sunt soluții pentru materializarea acestui demers. Sunt două variante: fie ca noua lege să treacă prin Parlament, fie ca Guvernul să dea o Ordonanță de Urgență, care să intre imediat în vigoare. Adică să avem și noi o șansă să luptăm pentru promovare, dacă rezultatele ne-ar permite-o. Că deocamdată suntem acolo, pe locul 6, la luptă să prindem play-offul”.

Toate discuțiile cu potențiali investitori s-au blocat deocamdată din cauza lipsei unui cadru legal privind forma de asociere

Conducerea CSA Steaua ar prefera această variantă și pentru că, astfel, echipa ar rămâne în cadrul clubului. În cazul unei asocieri cu alți investitori, într-o societate non-profit sau pe acțiuni, ar însemna că cel puțin formația de seniori s-ar rupe iar de Armată. Deocamdată nu a avut loc nicio întâlnire între noul ministru al apărării, Vasile Dâncu, și șefii de la CSA Steaua, pentru stabilirea unei strategii. 


Aliat la MTS pentru CSA Steaua

Gazeta a cerut un punct de vedere și din partea ministrului Eduard Novak. 

Acesta a precizat că „în legătură cu CSA Steaua, va trebui să analizăm și regulamentul FRF, pentru a vedea ce permite și pentru ce categorii de echipe. Dar dacă problema depinde doar de Legea sportului și am putea ajuta la evoluția celor de la CSA Steaua, să joace în Liga 1 și la nivel internațional, atunci am putea face o modificare specială de lege în acest sens. 

Noi intervenim pentru toate soluțiile urgente prin Ordonanțe sau Hotărâri ale Guvernului. Dar pe viitor, Legea sportului ar trebui să reglementeze toate aceste cazuri. Cu siguranță, ca să nu întârziem prea mult, vom face demersuri pentru aceste acte normative”. 

Legea Sportului ar urma să fie modificată, dar nu mai înainte de a se elabora Strategia Națională pentru Sport, un alt proiect al Ministerului Sportului. Conform ultimelor informații, aceasta ar urma să fie finalizată în perioada aprilie-mai, urmând să se lucreze în paralel și la noua Lege a sportului.

Birocrația ar îngreuna însă procesul de schimbare legislativă până în termenul limită pentru ca CSA Steaua să poată primi dreptul de a promova în Liga 1 chiar și în actuala formă de organizare.

Astfel, roș-albaștrii ar fi în pericol să nu poată accede în Liga 1 nici chiar la capătul sezonului 2022-2023. Așa că toate speranțele „militarilor” converg, deocamdată, către o decizie politică și apariția unui Ordonanțe de Urgență care să permită și cluburilor de drept public să poată promova și evolua în primul eșalon fotbalistic. 

Dacă ținem cont ce informații apar în public, prin mass-media, chiar și acum există multe echipe în Liga 1 care beneficiază de finanțări de la stat, prin Primării sau prin Consiliile Locale. Au investitori sau sponsori, dar o mare parte din bugete se asigură din bani publici. Ar fi normal ca și noi să fim tratați la fel.



- Răzvan Bichir, comandant CSA Steaua

Răzvan Bichir, comandant CSA Steaua

1,2 milioane de euroa fost bugetul echipei de fotbal a CSA Steaua în anul 2021

VIDEO Mesajul clar al lui Eugen Trică: „Eu am jucat la FC Nimeni! Unde sunt titlurile, Cupa, Supercupa? CSA e Steaua!”

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.