Antonin Barak, eroul etapei a 22-a din Serie A, e un ceh, mai puțin cunoscut, într-un meci de mijlocul clasamentului. Barak și-a pus amprenta pe victoria lui Hellas (4-2) cu Sassuolo. Trei goluri și o pasă decisivă.
Mijlocașul de 27 de ani a intrat în istoria clubului veronez. E primul cu hat-trick într-un meci de Serie A! O performanță parafată în 50 de minute de jucătorul născut la Pribram.
„Sunt foarte fericit. Tocmai m-am întors după infectarea cu Covid-19 și acest meci mi-a dat foarte multe sentimente pozitive”, a recunoscut blondul trequartista la DAZN.
Agresat în copilărie
Zâmbetul său actual contrastează cu toate lacrimile pe care a trebuit să le verse de-a lungul vieții. Cu mult înainte chiar de a fi profesionist. Cariera lui a început la 4 ani, ca portar! „Ești prea lent”, îl tachina tatăl său întruna, în timp ce îl plimba prin casă.
Copilăria lui nu a fost ușoară. Prezența tatălui său la Dukla Pribram, echipa în care a făcut primii pași, i-a complicat viitorul. L-au acuzat de tratament favorabil, iar un coleg s-a dedicat „bullying-ului”.
„Am trecut prin multe situații proaste în copilărie și în adolescență. Mă hărțuiau și uneori veneam acasă plângând. La Pribram nu era bine și am decis să schimb lucrurile”, spune Barak, care a plecat în 2015 la Slavia Praga în schimbul a 400.000 de euro.
A dormit șase luni
Drumul său întortocheat către elită îi rezerva obstacole mai mari. La 17 ani i s-a descoperit o malformație congenitală la coloana vertebrală ce i-a provocat un sindrom de oboseală cronică.
„Timp de șase luni n-am mai mers la școală, la fotbal, am rămas fără prietenii mei. A fost ceva în neregulă cu corpul meu. O perioadă de oboseală extremă în care am dormit practic toată ziua”, și-a amintit Barak.
Din fericire, a existat un antidot. „Am început să lucrez cu un antrenor care mi-a dat o pregătire specifică. Fără el nu aș fi putut merge înainte. Aș fi suferit din ce în ce mai mult, dar încet-încet am reușit să alerg, să joc din nou. Mi-a dat putere. A doua șansă la o viață nouă. Acum sunt mai dornic să mă perfecționez, să cresc și să-mi împlinesc visurile”.
Transfer la Udinese
S-a transferat la Udinese pentru 3 milioane de euro. În 2017-'18 a reușit șapte goluri și a dat patru pase decisive în 34 de jocuri. „Barak este o bijuterie. Un jucător grozav, de mare calitate. Am găsit fotbalistul cu care vom face saltul”, prevestea antrenorul Luigi Delneri.
Viața l-a pus iar la încercare. În sezonul următor a jucat doar 400 de minute din cauza durerilor de spate. 166 de zile pe tușă, din cauza ghetelor: „Am început să folosesc alt model și din moment ce piciorul meu nu era obișnuit, am făcut o inflamație la tendonul lui Ahile care a dus la tendinită. Am continuat să mă antrenez și să joc încă trei săptămâni, mi-am supraîncărcat o parte a corpului, iar spatele mi-a spus stop”.
După recuperare, și-a pierdut locul la Udinese și a plecat împrumut la Lecce, pentru a nu rata Euro. Ivan Juric l-a „salvat” de Serie B și l-a împrumutat la Verona în 2020-'21, iar cehul n-a dezamăgit. Golgeterul echipei, 7 goluri în 34 de jocuri, a fost transferat definitiv cu 6 milioane.
Juric a plecat și a sosit Igor Tudor, i-a mers și mai bine. În 18 partide, și-a doborât recordul carierei, opt goluri și patru assisturi: „Anul acesta am sentimente excelente”.
Aleargă cel mai mult
Subțirelul de 1,90 metri a terminat turul ca jucătorul cu cei mai mulți kilometri parcurși în medie pe meci (11,68). Se distinge prin jambierele lăsate: „Odată am avut crampe la gambe și am decis să nu le port atât de sus”.
„Este un jucător pentru o echipă de top”, a spus Pavel Nedved, marele său idol al fotbalului în 2018. Milan, Premier League, Bundesliga și Milan i-au bătut deja la ușă.
{{text}}