Campionate

S-a stins Paco Gento, legenda lui Real Madrid » Singurul fotbalist cu 6 titluri de campion european + Amintiri cu Dobrin

Dobrin, încadrat de Eusebio și Gento, dreapta jos, la meciul de retragere al lui Paco

Articol de Daniel Scorpie  —  marţi, 18 ianuarie 2022

Paco Gento a murit astăzi, la 88 de ani. Cea mai bună extremă stângă a tuturor timpurilor și cel mai valoros jucător spaniol are în palmares cele mai multe trofee la Real Madrid (24). 

După Alfredo Di Stéfano, Real Madrid a mai pierdut ieri o uriașă legendă. Cel care-i preluase locul de președinte onorific s-a stins la 88 de ani. Francisco Paco Gento López, cea mai bună extremă stânga din toate timpurile, a murit la Madrid, la vârsta de 88 de ani.

Gento, singurul fotbalist din istorie care a câștigat 6 Cupe ale Campionilor Europeni

Supranumit „La Galerna del Cantábrico", Gento e singurul fotbalist din istorie care a câștigat 6 Cupe ale Campionilor Europeni (precursoarea Champions League). 

A jucat timp de 18 sezoane în blanco, între 1953 și 1971, și a mai cucerit 12 titluri (alt record de neegalat) și 2 Cupe ale Spaniei, o Cupă Intercontinentală, un Mundialito și 2 Cupe Latine. La Madrid, a bifat 600 de meciuri și a marcat 182 de goluri. A fost internațional cu „Furia Roja" în 43 de partide, reușind 5 goluri.

Gento s-a identificat cu Real, deși a debutat cu Santander în Primera Division. Era în februarie 1953, tocmai împotriva Barcelonei. Viteza lui fantastică, forța și calitatea formidabilă i-au atras atenția președintelui Santiago Bernabéu, fermecat de driblingul său sec. Hipnotizant pentru fundașii adverși, la fel ca stângul său nimicitor. 

Puskas, Kopa, Rial, Di Stéfano și Gento

Real Madrid l-a semnat în acea vară și a plătit un milion și jumătate de pesetas plus că a împrumutat doi jucători, Espina și Urcelay.

foto: marca.com

Startul său pentru loc blancos n-a corespuns așteptărilor, astfel că Bernabéu s-a gândit serios să-l returneze la Racing în schimbul lui Espina și chiar să-l cedeze unei alte echipe după primul sezon. L-a salvat însă marele său prieten Di Stéfano: 

„Nu poți să scapi de el. Este un semn. Nu-l cunosc pe Espina, pentru că nu l-am văzut jucând, dar îl cunosc pe Gento și nu poți rata un băiat care are 19 sau 20 de ani", a venit să-i spună. 

La acea întâlnire i-a explicat președintelui oportunitatea semnării unui compatriot argentinian, Héctor Rial, cu care Gento s-a înțeles de minune. Un parteneriat grozav, pe teren și-n afara lui. Rial l-a convins să renunțe la băuturile răcoritoare în exces pentru apă.

Serie nemaipomenită a celor cinci CCE avea să înceapă în sezonul 1955-'56, dar din 1957 a reprezentat cu adevărat o forță, gol în finala cu Fiorentina (2-0), chiar acasă. Apoi, la Bruxelles, ediția succesivă, a decis în prelungiri triumful cu Milan (3-2). În vara anului 1958, Madrid l-a adus și pe Puskas, făcându-și o linie cu Kopa, Rial, Di Stéfano și Gento. 

Sezonul următor se consemna cea mai bună campanie a lui Gento: 14 goluri în campionat (două cu Barca pe Camp Nou, la 5-3) și al cincilea titlu de campion al Europei. La ultimul, în 1966, avea să fie și căpitanul blanco, la 2-1 cu Partizan.

Nicolae Dobrin, invitat la meciul de retragere al lui Gento, a „furat” ochii spaniolilor

În noiembrie 1963, Paco Gento marca pe fostul 23 August, în primul tur al CCE, contra celor de la Dinamo (3-1, în retur a fost 5-3 pentru Real). Apoi, pe 14 decembrie 1972, la meciul de retragere al lui Gento, câștigat cu 2-1 în fața lui Belenenses, a fost invitat și Nicolae Dobrin, care a strălucit pe „Santiago Bernabeu". 

I-a încântat pe spectatori, care salutau cu „ole"-uri fiecare pasă, și pe ziariștii iberici. A doua zi, AS comenta: „Am venit să-i vedem pe Gento și pe Eusebio și l-am văzut pe Dobrin". După joc, președintele lui Real a mai încercat o dată să-l convingă pe „uluitorul roman" să se transfere la Madrid. Degeaba. 

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.