Deși venit în țară încă din 7 ianuarie, Ladislau Boloni întârzie să se pronunțe dacă preia ori nu echipa națională. După două zile petrecute în București, a plecat la Tg. Mureș (orașul său natal) și a promis că se va întoarce în cel mai scurt timp.
Nu s-a mai întors. Ba chiar, marcat de decesul fostului coechipier și antrenor Janos Czako, și-a închis celularul și n-a mai putut fi contactat. Iar când l-a redeschis, tot n-a dat un răspuns clar.
Până la un punct, Loți (conform altora, Laci) e de înțeles. Pentru că, de felul lui un tip meticulos, măsoară de 10 ori înainte să taie o dată. Fără supărare, e un chițibușar.
Pe de altă parte, deoarece nu-i momentul potrivit nici pentru el, nici pentru oricare alt antrenor respectabil, cu carte de vizită și cu experiență, cu nume, să-și asume comanda unei echipe aflate în picaj.
Una lipsită de rezultate și, mai grav, de valori. Necompetitivă. Exponenta unui fotbal șchiop, gândit după ureche și structurat în consecință. Nimeni nu se înghesuie la așa ceva, probă că Gică Hagi, Răzvan Lucescu și Dan Petrescu au refuzat din prima oferta FRF.
Surse credibile indică două motive din pricina cărora s-au împotmolit niște negocieri pe care federația, trebuie recunoscut, le-a abordat cu încredere și speranță. Burleanu și Stoichiță l-au căutat pe Boloni la Nisa, după care, în ideea definitivării discuțiilor, l-au invitat la București. De spus, detaliu însă nesemnificativ, că FRF i-a plătit tehnicianului biletele de avion și cazarea în Capitală.
Repet, condițiile cu care Loți nu s-a împăcat și care l-au determinat să ezite ar fi fost două. A respins ideea de a i se fixa un obiectiv imediat, ce prevedea ca naționala să nu termine pe locul 4, ultimul, meciurile cu Finlanda, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru din grupa de Liga Națiunilor.
Ladislau BoloniN-a agreat-o nici pe aceea că, prezidată de Stoichiță, Comisia Tehnică a FRF să aibă dreptul de a decide asupra continuării ori, dimpotrivă, a sistării colaborării.
Cum partidele din LN se vor disputa în cursul anului curent, patru în iunie și două în septembrie, reiese că, "tricolorii" încheind pe locul 4, selecționerul ar fi demis cât ai zice pește. După numai 9 luni de mandat, ceea ce ar da rău la CV. L-ar strica.
La rându-i, și ea de înțeles, federația a insistat pentru stipularea unui obiectiv minimal. Argumentând logic că, în virtutea ierarhiei FIFA din decembrie 2021, România trebuie socotită, de pe poziția 44, favorita grupei, nu codașa ei!
Deoarece toate cele 3 adversare sunt mai prost clasate: Finlanda pe locul 58, Bosnia-Herțegovina pe 61 și Muntenegru pe 72. Bref, Loți n-ar avea de ce să se teamă de includerea în contract a clauzei amintite.
Negocierile trenează, dar încă nu-s terminate oficial. Cum Boloni ar constitui, grație experienței și palmaresului, soluția cea mai bună, Burleanu mai așteaptă ca Loți să se hotărască și să zică "da". Încă nu-i timpul trecut pentru asta.
Oricum, ca să nu rămână descoperit, șeful FRF a început tratativele cu Edi Iordănescu, căruia i-ar succeda Adi Mutu. Ambii avantajați că știu realitățile din fotbalul nostru, că-s familiarizați cu ele.
Evident, avem o națională care, din păcate, îi atrage din ce în ce mai puțin pe cei care realizează de ce e în stare. Mai puțin spre deloc.
{{text}}