Puiu Gaspar, secretar general al FR Schi și cel care conduce de facto Federația, a fost acționar (30%) al firmei Migar Tour din martie 2019 până în februarie 2021, timp în care aceasta a primit 65 încredințări directe, fără licitație, pe bani publici, din partea unor cluburi sportive din Râșnov, afiliate FR Schi. Mai mult, înainte să intre în firmă, compania s-a ocupat de catering și pentru Federație, arată un document semnat chiar de Gaspar.
Federația Română de Schi se află, de câteva zile, în mijlocul unor controverse după ce Ania Caill, cea mai bună schioare din România conform clasamentelor FIS, nu a fost inclusă pe lista pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.
Competiția supremă a sporturilor de iarnă începe pe 4 februarie. În locul Aniei va merge în China Maria Constantin, clasată net inferior în ierarhiile mondiale.
FR Schi e condusă, de mai bine de un deceniu, de Puiu Gaspar, secretarul general al Federației. Președintele federației, Dan Mihoc, 77 ani, e o prezență discretă, iar lumea schiului îl vede - și numește - pe Gaspar drept realul conducător al federației.
Gaspar este cel care a reclamat, la comisia de disciplină a Federației, ieșirile în presă ale schioarei Ania Caill și ale antrenorului ei, Ioan Valeriu Achiriloaie.
Ajuns în federație la începutul anilor ‘90, Gaspar a fost întâi secretar. Apoi, de la mijlocul anilor 2000, secretar general. „A dezvoltat o relație apropiată cu multă lume din lumea schiului. O lume mică, în care oricine știe pe oricine. Mai ales secretarul general”, povestesc sursele GSP.ro din federație.
Cum a intrat Gaspar în firma de catering
Dezvoltarea trambulinelor de sărituri de la Râșnov, unde primar era Adrian Veștea, unul dintre apropiații lui Puiu Gaspar, a dus la un boom de contracte pe bani publici.
Pe partea de catering, una dintre cele mai prezente firme era Migar Tour din Predeal. Așa s-a ajuns ca, de exemplu, în 2018-2019, înaintea Cupei Mondiale de Sărituri cu Schiurile de pe trambulinele din Valea Cărbunării, Federația de Schi să încheie contractul pentru „servicii de cazare și masă” cu mai multe firme.
Contractul prin care Federația, prin Gaspar, atribuie servicii de catering, masă și răcoritoare firmei din Predeal în care secretarul general urma să intre ca acționar în câteva luniCâștigătoare pentru serviciile masă și catering a fost Migar Tour, cu sumele de 100 de lei / persoană (masă), 17 lei / persoană (catering) și 10 lei / persoană (răcoritoare sportivi).
Migar Tour o avea în acționariat, până pe 21 martie 2019, la două luni după competiția din 23-29 ianuarie 2019, doar pe Mihaela Vasile din Predeal.
Apoi, din prima lună de primăvară a lui 2019, în firmă mai intră o persoană. Chiar cea care semnase atribuirea de mai devreme. Puiu Gaspar. Secretarul general FR Schi.
Acesta avea să dețină, între martie 2019 și februarie 2021, 30% din acțiuni.
Extras din Monitorul Oficial: apariția în firmă a secretarului general Gaspar (stânga, 2019) și momentul în care iese din companie (dreapta, 2021)65 de cumpărări de 90.000 lei
În aceeași perioadă, compania apare în dreptul a 65 de cumpărări directe în SEAP, majoritatea cu două cluburi: Cetate Olimpia Râșnov și Dinamo Râșnov. Ultimul e un club sportiv școlar cu secție de schi, afiliat Federației Române de Schi Biatlon, iar primul e un club cu 13 secții, printre care și biatlon, și sărituri cu schiurile.
Iată-le, în amănunt:
- 44 de cumpărări în 2019 (după intrarea sa în firmă), în valoare de 35.695 lei, cu cluburile Olimpic Cetate Râșnov (37 bucăți) și Dinamo Râșnov (7 bucăți)
- 20 de cumpărări în 2020 în valoare de 52.047 lei, cu cluburile Olimpic Cetate Râșnov (13 bucăți) și Dinamo Râșnov (7 bucăți)
- O cumpărare în 2021, în valoare de 3.142 lei cu Olimpic Cetate Râșnov
Totalul achizițiilor e de 90.000 lei, aproximativ 18.000 euro. Atenție, e vorba doar despre achizițiile care apar în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. De exemplu, contractul susnumit - cu FR Schi - NU apare în sistemul electronic de achiziții publice.
Toate achizițiile de mai sus apar în SEAP, în care sunt adunate contractele pe bani publici ale autorităților române și entităților care gestionează bani publici.
Cele selectate sunt doar între martie 2019 - 1 februarie 2021, perioada petrecută de Gaspar în acționariatul firmei.
GSP.ro nu a reușit să obțină până în acest moment un punct de vedere de la Paul Gaspar.
{{text}}