Fotbal   •   Liga 1   •   CFR Cluj

Fața nevăzută a lui CFR Cluj și puștii sacrificați pentru trofee: „Voiam să mă las, plângeam, de ce m-a luat Petrescu?!”

Articol de Liviu Manolache, Alexandru Barbu   —  vineri, 21 ianuarie 2022

„Nu mi-au dat nicio șansă!”, „N-am înțeles de ce m-a luat Dan Petrescu” sau „Mi-am pierdut pofta de fotbal acolo” sunt câteva dintre impresiile pe care le au mulți jucători tineri trecuți în ultimii 5 ani pe la CFR Cluj, un club axat pe rezultate imediate, nu pe dezvoltarea fotbaliștilor la început de drum.

Din 2017 încoace, când clubul a ajuns pe mâna lui Nelu Varga și a câștigat în fiecare sezon campionatul, CFR s-a bazat în general pe jucători în vârstă, cu multă experiență. 

CFR Cluj - capăt de linie pentru puști

Din pricina regulii U21, clujenii s-au văzut nevoiți totuși să achiziționeze și fotbaliști tineri. Astfel, în ultimii 5 ani, CFR a adus, de pildă, nu mai puțin de 6 internaționali care au făcut parte din echipa națională de tineret a României care ajungea până în semifinalele Euro 2019, fie implicați în campania de calificare, fie convocați la turneul final.


Este vorba despre Cristi Manea, Butean, Pașcanu, Andrei Radu, Florin Ștefan și Valentin Costache. Dintre aceștia, numai primul a reușit cu adevărat în Gruia, Manea fiind un om de bază al campioanei și în prezent. 

Nici Costache nu poate fi trecut la categoria „eșecuri”, însă evoluțiile lui au fost oscilante, extrema transferată de la Dinamo în 2018 a alternat perioadele modeste cu cele bune.

Manea a fost beneficiarul regulii U21 în sezoanele 2017/18 și 2018/19, iar Costache în edițiile 2019/20 și 20/21.

În rest, CFR a dat o mulțime de chixuri. Gazeta a analizat mutările realizate de CFR între 2017 și 2021 și a subliniat 13 cazuri de fotbaliști tineri, promițători care au dezamăgit în curtea „feroviarilor”.


Tinerii care au eșuat la CFR Cluj în ultimele 5 sezoane

2017/18

Sebastian Mailat - transferat recent de FC Botoșani, extrema stânga ajungea în Gruia în 2017, când avea 19 ani și era considerat un talent al fotbalului românesc. N-a convins deloc la ardeleni, bifând doar 7 partide ca titular în Liga 1 și fiind împrumutat, pe rând, la Gaz Metan, U Cluj și FC Voluntari. 

Yasin Hamed - devenit mai târziu internațional al Sudanului, fotbalistul de bandă era adus la 17 ani de CFR, considerat la acea vreme o soluție pentru regula U21. N-a jucat însă niciun minut la „feroviari”. Acum, Hamed e jucătorul celor de la Nyiregyhaza Spartacus, în liga a doua din Ungaria.

Aș fi meritat o șansă sau o jumătate de șansă. Am prins lotul lărgit în 12 partide în toate competițiile și n-am jucat nicio secundă. Niciuna! Și au fost destule meciuri când era 3-0 în minutul 70, iar eu eram ocolit... Așa au vrut cei de acolo, eu n-am avut ce să fac altceva decât să mă supun. Dar a fost urât de tot. Plângeam noapte de noapte, voiam să mă las de fotbal! Vă dau cuvântul. Părinții nu știau ce să-mi mai facă. Iar când mergeam la echipa a doua a Clujului, cu psihicul la pământ, nu eram în stare să dau o pasă de 5 metri. Nimeni nu vorbea cu mine, nimeni nu se interesa de mine.



- Yasin Hamed, despre experiența de la CFR

Gabriel Dodoi - atacantul înscria în prima parte a campionatului 7 goluri în 19 partide în Liga 2, la Pandurii Tg. Jiu. Semna cu CFR la 19 ani, în februarie 2018, dar, la fel ca Hamed, un alt jucător transferat de la Pandurii, Gabi n-a îmbrăcat niciodată tricoul clujenilor într-un duel oficial. În prezent, Dodoi activează în „B”, la Viitorul Tg. Jiu.

Alexandru Ioniță II - deși nu mai era un junior la momentul mutării (23 de ani), Ioniță era un jucător disputat de cele mai importante echipe din România, intrase în vizorul primei reprezentative și voia să facă pasul următor în carieră. Dan Petrescu gira transferul lui de peste 1 milion de euro, însă Alex avea să capituleze în Gruia. De pildă, în a doua parte a sezonului, când a fost adus de la Astra, el a prins doar de 3 ori formula de start în Liga 1.

N-am înțeles de la început de ce m-a luat Dan Petrescu când am văzut cum se joacă. Eu, practic, eram fileu la CFR. Nu trebuia decât să alerg și să bag alunecări. M-am dus pentru că am crezut că dacă voi juca bine, voi avea rezultate. Am fost foarte bine la început, dar după aceea n-am mai fost băgat în seamă, nu mai prindeam echipa. Apoi a venit vacanța și n-am mai avut grijă de pregătire, pentru că m-am ofticat. M-am îngrășat foarte mult. 



- Alexandru Ioniță II

100.000 de eurovalorează acum Ioniță, potrivit Transfermarkt. Înainte de transferul la CFR, era cotat la 1,5 milioane; din cauza scandalului de doping de la Astra, Alex a stat pe bară un an

2018/19

Andrei Radu - component al generației care a calificat-o pe România U21 la Europeanul din 2019, el a jucat doar un meci la CFR Cluj, apoi a fost de fiecare dată împrumutat (Concordia Chiajna, Poli Iași, Dinamo).

George Ganea - adus în vara lui 2018 de la AS Roma la 19 ani, atacantul a fost cedat după numai o jumătate de sezon la Viitorul, actuala Farul; n-a apucat să debuteze la CFR în campionat.

Am comis o greșeală când am plecat de la Roma ca să vin la CFR Cluj. N-a fost o alegere inspirată. N-am jucat acolo, n-am trăit o perioadă prea frumoasă. M-a durut că nu mi s-a oferit șansa să joc, deși nu era mare diferență între mine și colegi. Am discutat atunci și cu conducerea, oficialii mi-au tot zis să am răbdare și-am avut până am plecat.



- George Ganea, atacant Farul

2019/20

Răzvan Andronic - un transfer total surprinzător realizat de CFR Cluj de la FC Botoşani; mijlocașul nici măcar nu a apucat să debuteze în campionat pentru clujeni. Andronic nu impresionase în Moldova.

El nu avea loc la prima echipă la noi, unde a jucat destul de puțin. Dar era și cu mult peste nivelul echipei a doua.



- Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani

Mihai Butean - component al naţionalei U21 în preliminariile pentru Euro 2019, el a fost disputat de FCSB şi CFR în vara lui 2019, și după un sezon bun la Astra. A ales Ardealul, unde a evoluat doar în 5 meciuri pe prima scenă!

Alex Pașcanu - titular în naţionala de tineret la Euro 2019, stoperul a ales CFR după turneul final din Italia. Nu a strâns decât 4 meciuri pentru clujeni! A fost împrumutat la FC Voluntari, apoi la Ponferradina, care l-a transferat definitiv în această iarnă.

La CFR mi-am pierdut pofta de fotbal! Sincer, nu m-aș mai întoarce în România.



- Alex Pașcanu, stoper Ponferradina

Denis Ciobotariu - un alt jucător de perspectivă semnat de clujeni. Ciobi a strâns doar 17 meciuri la CFR în sezoanele 2019/20 și 2021/22, iar începutul lui 2022 l-a găsit la FC Voluntari, unde a fost împrumutat, urmând să fie antrenat de tatăl lui.

2020/21

Nicolae Carnat - În urma unui sezon bun la Sepsi, mijlocașul a fost achiziţionat de CFR în 2020, dar nu a bifat decât 10 meciuri pentru ardeleni. Momentan, Nicolae este împrumutat la Rapid.

2021/22

Denis Rusu - născut în 2001, Denis a fost unul dintre cei mai buni tineri jucători din ediţia precedentă de Liga 1 - 35 de jocuri, două goluri, o pasă decisivă și un penalty obținut pentru UTA. Denis s-a mutat la Cluj vara trecută, unde nu a prins niciun minut în campionat. Dan Petrescu l-a împrumutat zilele trecute la Chindia, la fel ca pe Butean.

Florin Ștefan - titular în flancul stâng al defensivei asamblate de Rădoi la Europeanul de tineret din Italia, fostul jucător de la Sepsi ajungea liber de contract la CFR în toamnă, imediat după ce Dan Petrescu îl schimba pe Marius Șumudică. Din cauza concurenței cu portughezul Mario Camora, Ștefan nu are decât 4 jocuri ca titular în actuala stagiune.

3 pentru viitor?

CFR Cluj are în acest moment în lot 3 jucători promitători care au evoluat și pentru formațiile de juniori ale campioanei: portarul Otto Hindrich (19 ani), titular în 8 partide din actualul sezon, mijlocașul central Cătălin Itu (22), întors după împrumutul la Dinamo, și extrema Claudiu Petrila (21), cu 5 goluri și două pase decisive în 2021/22.

Ce transferuri mai face CFR Cluj

În ciuda eșecurilor cu jucătorii tineri, echipa lui Dan Petrescu vrea să aducă în perioada următoare doi fotbaliști eligibili pentru regula U21, ambii din Italia: Răzvan Sava, portarul de 19 ani legitimat la Torino, și Daniel Birligea, un atacant de la Teramo, 21 de ani.

Tot ce trebuie să știi înaintea partidei FCSB - CFR Cluj

Citește mai multe articole despre CFR Cluj:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.