Fotbal   •   Nationala   •   SELECȚIONER

Edi Iordănescu va fi numit azi selecționerul României » 3 foști elevi îl descriu: „Nu prea se întâmplă la noi ca un antrenor să facă asta”

În 2020/2021, Iordănescu a câștigat titlul alături de CFR Cluj // foto: Imago Images

Articol de Viorel Tudorache, Marius Mărgărit   —  marţi, 25 ianuarie 2022

Trei foști jucători ai lui Edward Iordănescu (43 de ani) îl descriu drept „echilibrat, pasionat de tactică și bun motivator” pe antrenorul care urmează să preia funcția de selecționer și să încerce să scoată naționala din criza de rezultate și performanțe din ultimii ani.

Astăzi, la ora 12;00 este programată prima întrunire din 2022 a Comitetului Executiv al FRF, în cadrul căreia va fi anunțat și noul selecționer, Edward Iordănescu.

Ar fi al 6-lea antrenor al naționalei în cei 8 ani de mandat ai lui Răzvan Burleanu, după Victor Pițurcă (preluat de la Mircea Sandu), Anghel Iordănescu, Christoph Daum, Cosmin Contra și Mirel Rădoi. Timp în care „tricolorii” au obținut o singură calificare la un turneu final, la Euro 2016.

Gazeta a încercat să facă un portret al antrenorului și al omului Edward Iordănescu, din relatările a trei dintre foștii săi jucători la echipele de club unde a activat ca tehnician.


Andrei Cordoș, despre Edi Iordănescu: „M-a impresionat cu metodele lui”

Fostul fundaș central Andrei Cordoș (38 de ani) l-a prins pe Iordănescu jr. la începuturile carierei sale de antrenor, la FC Vaslui și apoi la Pandurii. Își amintește că „l-am cunoscut când era secundul lui Marius Șumudică, la Vaslui. Lucra foarte mult la programe pe calculator, chema la el jucătorii, mai ales pe cei tineri, le explica anumite aspecte tactice. 

Era încă de atunci pasionat, numai de tactică și scheme vorbea. La mine a observat că nu prea schimbam direcția de joc. Mi-a zis să folosesc diagonalele și asta mi-a prins foarte bine. Nu prea se întâmplă în România ca un antrenor să-ți spună ceva concret”.

Cordoș a continuat: „Avea 5-6 trasee pe care le exersa la încălzire de două-trei ori pe săptămână. Când zicea «Traseul 1!», știam imediat cum să pasăm ca să ducem faza la finalizare. Dacă ne încurcam, relua. M-a impresionat cu metodele lui, nu le mai văzusem la alți antrenori”.


Edi Iordănescu „te făcea să joci și pentru el”

Răzvan Pleșca (39 de ani) i-a fost portar la Gaz Metan, în perioada 2019-2020. Confirmă și el că „Edi Iordănescu lucra non-stop la tactică. Nu ne rupea cu alergările, dar, în schimb, ne arăta tot felul de scheme și pe teren, dar mai ales în ședințe, la calculator. Așa am auzit și eu de zonele intermediare, de zona 13, un pătrat pe centru, în apropierea careului advers, unde trebuia să încercăm să recuperăm mingea cât mai mult. 

Făcea fișe amănunțite cu fiecare adversar. Nu ne verifica dacă am învățat, dar te obliga s-o faci prin atitudinea lui. Muncea să-ți dea totul pe tavă, nu aveai cum să ignori asta. Te făcea să joci și pentru el”.

Remus Chipirliu (29 de ani) a fost adus de Edward Iordănescu de la Juventus București la Astra în 2017: „Da, lucra foarte mult tactic, aveam scheme, trasee de joc, pe care le tot repetam. Era un antrenor echilibrat, lucram și defensiva, dar și ofensiva, la fel de mult. Acest echilibru s-a văzut pe la toate echipele lui”. 

Iordănescu „nu se abătea de la principiile lui”

Foștii săi elevi îl descriu pe Edward Iordănescu ca pe un antrenor cu personalitate, dar care știe și să-și apropie vestiarul. „Era prieten cu noi, dar se impunea, chiar dacă era tânăr. Nu prin țipete. Ci prin felul de a vorbi, serios, convingător prin argumente. Mai urla la pauza unor meciuri, dar nu e ca Șumudică, descreierat. Pe margine stătea cu gura pe jucători, dar nu la modul să devină insuportabil. 

E echilibrat la victorii, dar și la înfrângeri. Când promitea ceva, așa rămânea. După o victorie ne mai lăsa să bem o bere, ne mai dădea două zile libere, dacă jucam peste o săptămână. Avea principii, îți demonstra că știe meserie. A, că mai și greșea, asta e la fotbal. Dar nu se abătea de la principiile lui, iar asta e o dovadă că are coloană”, a spus Cordoș.

Pleșca n-a uitat că „mereu a pus jucătorii pe primul plan. Nici dacă greșeai nu te critica public. Te apăra în fața presei, a echipei, a conducerii. Te lua apoi deoparte și discuta cu tine, dar pe un ton normal. Nu exista să te înjure. Dacă simțea că eram obosiți, mai făcea un antrenament mai lejer, se băga la tenis de picior cu noi. Mai mergeam împreună la o masă. 

Nu cerea, nu impunea, ci își câștiga respectul jucătorilor. Nu vorbea la cald, ci a doua zi, la analiza jocului. La meciuri, era implicat total, de-aia era și destul de des trimis în tribune. Nu era cu amenzile. Adică nu te pedepsea dacă întârziai o dată, 5 minute. Nici nu-mi aduc aminte să fi dat amenzi la Gaz Metan”.

Și Bogdan Chipirliu își amintește că „atunci când m-a adus la Astra, mi-a dat încredere. După vreo trei luni, patronul Niculae i-a zis să mă dea afară. Nu a fost de acord, s-a luptat să rămân. Până la urmă, i-am spus eu că e mai bine să plec, să nu stric atmosfera în vestiar. M-a trimis la echipa a doua, dar nu m-a dat afară. 

A zis că e responsabilitatea lui, că el m-a adus și își asumă asta, chiar dacă auzisem că patronatul a amenințat că sistează salariile dacă nu plec. Așa făcea, iar asta îi atrăgea respectul și simpatia vestiarului”.

Andrei Cordoș: „Iordănescu inventa mereu ceva să te motiveze”

Edward Iordănescu e recunoscut de foștii săi elevi ca un foarte bun motivator, în primul rând prin exemplul personal, „că stătea toată ziua numai pe la stadion, la calculator când nu aveam antrenament, să mai găsească o schemă, să mai inventeze ceva cu care să surprindem adversarul”. Andrei Cordoș rememorează: „Are tot felul de idei să te motiveze. Vine de fiecare dată cu filmulețe noi, cu faze. E foarte bun la capitolul acesta!”

Nici Răzvan Pleșca nu a uitat cum proceda Edward Iordănescu fie în momentele mai dificile, fie în cele mai relaxate: „Când eram la greu, găsea mereu un speech care să ne facă să trecem mai departe, să jucăm pentru noi, pentru familiile noastre, pentru club. Și la fel făcea și dacă aveam o perioadă mai bună. 

Îmi amintesc că la Gaz Metan, în primul sezon cu el, eram în play-out, câștigaserăm câteva meciuri la rând și nu mai aveam emoții, dar nici la ce să tragem. A găsit el că dacă mai câștigăm două-trei meciuri putem să batem recordul de victorii consecutive al Gazului...”.

Fostul portar își amintește și cum reușea tehnicianul să țină echipa unită: „În noiembrie 2019, într-o pauză de campionat, ne-a dus în Spania, să jucăm un amical cu Valladolid. Să mai schimbăm atmosfera, să ieșim din Mediaș. Eu am anunțat că n-aș vrea să vin, că tocmai născuse soția. 

Mi-a transmis prin antrenorul cu portarii că ar vrea totuși să vin în Spania, să fiu alături de echipă. Apoi mi-a zis că ar vrea totuși să apăr prima repriză. Am jucat 85 de minute și am făcut un meci foarte bun, chiar dacă am pierdut cu 0-1. Când m-a schimbat, tot stadionul m-a aplaudat. 

Cum putea să mi se întâmple mie așa ceva?! Așa am rămas cu o amintire frumoasă. Edi știa să te ducă așa, cu zăhărelul, să te facă să fii mai bun, să îți dorești mai mult. Am rămas impresionat când am realizat ce urmărise”.

„La FCSB, Iordănescu nu a cedat din cauza presiunii”

Cât a fost la Astra, Chipirliu și colegii săi aveau mari probleme financiare: „Se întârziau mereu salariile, cu lunile. Dar Mister Edi știa să ne țină în priză. Ne spunea mereu altceva, avea un fel de a ne vorbi, să nu renunțăm, să jucăm, chiar dacă nu prea ne mai ardea. Da, știa să ne atingă la coarda sensibilă, să mergem mai departe. Are acest dar și cred că asta îl va ajuta și la națională”. 

Nu e vorba că cedează ușor, dar Edi are niște principii de la care nu vrea să se abată. Asta e tot. Nu cred că echipa națională e o pălărie prea mare pentru el. Va fi presiune, pentru că așteptările sunt mari după ce nu ne-am mai calificat pe nicăieri în ultimii ani. La FCSB nu a cedat din cauza presiunii, ci a principiilor.



- Andrei Cordoș, fost fundaș central

Edi nu e slab, dar nu face compromisuri. Știe că e pregătit, are și o stabilitate financiară, nu are de ce să renunțe la principiile lui. Așa trebuie să fie un antrenor. Păi, la CFR, prima dată, l-au dat afară, apoi după câteva ore l-au sunat să rămână. Cum să accepți așa ceva?! Are toate șansele să reușească și la națională.



- Răzvan Pleșca, fost portar

Din câte știu, nu cedează așa ușor la presiune, cum se spune. La Astra, unde l-am avut eu, la ce lipsuri și probleme erau, putea să plece imediat, dar nu a făcut-o! Echilibrul lui ar putea face mult bine la națională. Mi-aș dori să aibă succes.



- Bogdan Chipirliu, atacant CSA Steaua 

9 aniau trecut de la debutul lui Edward Iordănescu ca antrenor principal. Se întampla la Fortuna Brazi, în Liga a 3-a

169 de meciuria strâns Iordănescu jr. în Liga 1: 85 de victorii, 46 de remize şi 38 de înfrângeri

Mai multe știri despre echipa națională:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.