Fotbal   •   Liga 1   •   LIGA 1

Elevul Dima dintr-a 10-a » Povestea unuia dintre cei mai tineri debutanţi din Liga 1: „Cu şcoala merge bine”

+11 Foto
Andrei Dima // foto: Raed Krishan - GSP

Articol de Raed Krishan (foto), Vlad Nedelea, Aurelian Rotea   —  joi, 27 ianuarie 2022

La nici 16 ani, pe care îi va împlini pe 8 februarie, Andrei Dima se numără printre cei mai tineri debutanți în Liga 1. Tânărul mijlocaș a fost luat de John Ene la prima echipă direct de la ore, fiind elev la Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”.

Situația financiară dramatică prin care trece Academica a obligat clubul să aleagă elitele de la juniori pentru a nu se face de râs în campionat. Iar "premianții", mulți încă la liceu, chiar nu s-au făcut de râs.

Andrei Dima a debutat în Liga 1 la 15 ani 

În prima etapă din 2022, formația ilfoveană a pierdut, 1-3, la Mioveni, iar pe teren, timp de 22 de minute, și-a făcut apariția și Andrei Dima. Tânărul mijlocaș crescut la Academia Prosport București a intrat la jumătatea reprizei secunde, un moment „plin de emoție, mai ales la primii pași pe gazon”, așa cum îl descrie puștiul Clinceniului.


Gazeta a fost la școală, la Colegiul Economic "Costin C. Kirițescu", acolo unde Andrei e în clasa a X-a și a stat de vorbă cu mijlocașul care e descris de doamna directoare drept "un elev model".

Andrei Dima este internațional U16

- Andrei, cum a fost? Ai debutat în Liga 1 când cei mai mulți puști de vârsta ta se gândesc la teme, la examene și la teze. Cum a fost?

- A fost mai bine decât mă așteptam. Mulți oameni m-au felicitat pentru jocul prestat. Vreau să continui să cresc și să am cât mai multe evoluții bune.


- Povestește-mi puțin momentul când erai la marginea terenului și te echipai!

- Până să fac primul pas pe teren am fost foarte emoționat. După aceea emoțiile au dispărut și am reușit să-mi fac jocul, cred eu. E grea trecerea asta de la juniori direct la Liga 1, ăsta e adevărul. În primul rând, la juniori nu ai nevoie de o forță fizică prea mare și poți să faci mult mai multe lucruri pe teren. La seniori, trebuie să joci din maximum 3 atingeri. Totul e mai rapid.

- Ai avut rezultate bune la Liga Elitelor, ești deja și internațional U16, simți așa, că ușor, ușor lucrurile se așază pentru tine?

- Așa e! Am reușit să câștigăm Liga Elitelor, am fost chiar golgeterul echipei. Am fost convocat și la lotul național, o să plecăm pe 5 februarie în Cipru, unde vom avea două meciuri contra selecționatei acestei țări. Sper să mă descurc. Simt că munca mea dă roade, ceea ce e normal că mă bucură.

- Cred că după debut au explodat mesajele.

- Da, am primit foarte, foarte multe mesaje. Însă cei de la seniori, colegii din echipă mă știau. Am fost copil de mingi un an de zile și mă văzuseră, mă cunoșteau.

„Sunt număr 10 și fan Ronaldo”

- Ce ți-au spus antrenorii când ai intrat? Ce aveai de făcut?

- Domnii John Ene și Dani Popa m-au ajutat mult din punct de vedere moral, m-au pregătit pentru acest moment. Cred că e important să fii pregătit din acest punct de vedere atunci când faci pasul ăsta. M-au ajutat enorm și le mulțumesc.

- Tot ce s-a întâmplat la Clinceni în ultima vreme a transformat echipa într-o victimă sigură. Cum ați simțit voi, atâția copii, presiunea asta?

- Am vorbit cu stafful. Toți ne-au încurajat, ne-au spus să lăsăm deoparte emoțiile și să jucăm fără frică, pentru că nu avem de ce să simțim presiune. Să jucăm pentru noi și n-are ce să se întâmple rău.

- Tu unde te simți cel mai bine pe teren?

- Sunt mijlocaș ofensiv, dar la Mioveni am jucat mijlocaș dreapta. Nu am probleme, joc unde sunt pus. Totuși, mai degrabă mă văd număr 10 decât mijlocaș de bandă.

- Calități?

- Cred că tehnica este cel mai mare atu al meu, însă mă ajută mult faptul că sunt și foarte muncitor.

- Ai vreun idol?

- Cristiano Ronaldo. Pentru că este foarte muncitor și, în opinia mea, este cel mai bun fotbalist al planetei.

- Știi că mai există în Liga 1 un jucător care a debutat tot la 15 ani, Enes Sali de la Farul. Cum te vezi în comparație cu el?

- Am jucat împotriva lui la juniori de foarte multe ori. Am reușit să-i eliminăm pe cei de la Farul la juniori, unde am dat și un gol. Acum cred că ne vom întâlni la națională. N-am să mă compar cu el. Mă uit doar la jocul meu. Încerc să cresc și să devin cel mai bun.

+11 Foto
Andrei, în banca în care stă de obicei, la ore. A venit la întâlnirea cu reporterii GSP îmbrăcat cu haine de la cele mai prestigioase firme // FOTO Raed Krishan

Andrei Dima: „Stau bine cu notele”

- Cum este cu profesorii? Te ajută? 

- Depinde, unii mă ajută, alții nu. Nu pot pleca mereu fără să dau explicații. Mai ales că atunci când am antrenament după-amiază nu pot ajunge la liceu. Școala merge bine, cea mai mică nota a mea este 5, nu am situații de corigență sau lucruri de genul acesta.

- Mulți tineri aflați în situația ta aleg să se concentreze doar pe sport.

- M-am consultat cu părinții mei când am intrat la liceu, iar aceștia mi-au explicat cât de importantă este școala și că nu trebuie să o neglijez. Învăț la toate materiile, încerc să mă descurc la toate, dar cel mai mult îmi place limba română, materie la care am obținut 9,50 la Evaluarea Națională.

- Unde te vezi în viitor?

- Mai întâi aș vrea să-mi fac treaba aici, dar n-aș spune nu unui club de top în România. Dacă ar fi să ajung mai departe, mi-ar plăcea să joc în LaLiga, cred că în Spania se joacă fotbalul care mie mi se potrivește cel mai mult. Asta deși echipa preferată este PSG. Însă stilul iberic e cel care îmi place cel mai mult.

Timp liber nu prea am. Încerc să mă odihnesc când nu am cursuri sau antrenamente. Ies rar cu prietenii, ratez multe petreceri. Încerc să îmbin fotbalul și școala și să am rezultate bune în ambele domenii

- Andrei Dima, mijlocaș Clinceni

Andrei e un copil serios, care reușește să îmbine sportul de performanță cu ceea ce se întâmplă la școală. Nu este ușor, însă ne-a demonstrat că poate face față și ne lăudăm cu el. E la o clasă de tehnician în activități economice, iar la finalul celor 4 ani va dobândi această calificare

- Negoianu Nicoleta, director adjunct Colegiul „Costin C. Kirițescu"

De curând am aflat că joacă în Liga 1, știam că avem elevi sportivi, pentru că metodologia ne permite să înregistrăm dosare de sportivi, care participă la competiții. Nu l-am văzut, dar cu siguranță în viitor îl voi urmări. Sper ca și colegii lui, împreună cu doamna dirigintă, care îl ajută foarte mult, să meargă să-l susțină și la stadion

- Negoianu Nicoleta, director adjunct Colegiul „Costin C. Kirițescu"

+11 Foto
Andrei, în banca în care stă de obicei, la ore. A venit la întâlnirea cu reporterii GSP îmbrăcat cu haine de la cele mai prestigioase firme // FOTO Raed Krishan

69e minutul în care Andrei Dima a intrat pe teren în partida pierdută de Clinceni la Mioveni, 1-3

Ce jucători tineri a avut Academica Clinceni pe foaie la meciul pierdut cu CS Mioveni, 1-3:

  • 99. Andrei Dima (mijlocaș central) - 15 ani, joacă la Elita U17, campion sezonul trecut la U16, component al naționalei U16
  • 92. Alexandru Melniciuc (atacant) - 16 ani, joacă la Elita U17, campion sezonul trecut la U16, component al naționalei U17
  • 27. Laurențiu Liș (mijlocaș stânga) - 17 ani, joacă la Elita U19
  • 18. Ovidiu Sterian (fundaș central) - 17 ani, joacă la Elita U19
  • 25. Cosmin Ioniță (fundaș dreapta) - 18 ani, joacă la echipa a doua în Liga a 3-a și a fost luat la prima echipă pentru antrenamente din vară
  • 66. Iulian Ștefan (fundaș central) - 20 de ani
  • 14. Marian Obedeanu (mijlocaș central) - 21 de ani, joacă la echipa a doua în Liga a 3-a
  • 44. Valentin Dumitrache (mijlocaș stânga) - 18 de ani

Citește mai multe știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.