Primul dezacord între Federație și Edi Iordănescu: FRF nu a fost de acord ca Alexandru Radu să fie antrenor secund, așa că noul selecționer l-a inclus în echipa lui ca analist. Poreclit „Cartof”, asistentul l-a urmat peste tot încă din copilărie și nu e simpatizat de nimeni dintre cei care au avut de-a face cu el.
Burleanu l-a convins pe Edward Iordănescu să preia postul de selecționer și l-a prezentat deja în mod oficial pe antrenorul care ar trebui să conducă echipa națională la Campionatul European din 2024.
„E spion, nu e antrenor!”
Edi și conducerea Federației au convenit asupra tuturor condițiilor, mai puțin asupra uneia: Iordănescu junior a insistat să-l aibă ca secund pe Alexandru Radu, omul lui de încredere, federalii au respins ideea și a rămas ca asistentul obișnuit să fie totuși inclus în staff ca analist.
Teoretic, el va fi responsabil de urmărirea adversarilor și de analizarea echipei proprii. În realitate, e de așteptat ca Radu, poreclit „Cartof”, să rămână ajutorul cel mai important al lui Edward, dat fiind istoricul care-i leagă încă din copilărie.
De ce nu au acceptat Burleanu și Stoichiță ca Alex Radu să fie A2? La urechile lor au ajuns bârfele care circulau în lumea fotbalului despre secundul favorit al lui Iordănescu: „E cel mai slab asistent din campionat”, „E folosit doar ca un spion al lui Edi, fotbaliștii nu îl suportă!”, „Îi e loial și atât, nu e angajat pentru priceperea lui", plus că numele lui nu are niciun fel de rezonanță.
Edi Iordănescu și Alexandru Radu / FOTO: Imago-ImagesDar cine e de fapt secundul preferat al lui Edi? Alex Radu a jucat fotbal doar la un nivel mic și a lucrat ca antrenor numai lângă Iordănescu. Legătura lor e veche, au fost colegi la juniorii Stelei în anii '90 și au păstrat legătura. Nici Edward nu a ajuns un fotbalist mare, dar Radu a avut cea mai bună perioadă în liga a doua, ca mijlocaș defensiv.
Edi a jucat la Sportul Studențesc, la Rapid, la Focșani, la Panionios, la ALKI Larnaca. A păstrat legătura cu „Cartof” și l-a luat după el când s-a apucat de antrenorat. L-a avut ca asistent și la Fortuna Brazi, în liga a treia, și la CFR, și la FCSB, și îl vrea neapărat și acum, la echipa națională.
Cine vine A2?
Doar că Federația nu îl acceptă pe Radu pe postul de antrenor secund, așa că Iordănescu trebuie să se orienteze către o altă persoană. Conform lui MM Stoica, postul îl va avea un fost fotbalist important: „Eu știu pe cine va lua Edi ca secund, e un fost internațional important, va sta și pe bancă, dar nu pot dezvălui eu numele”.
În mod cert, Iordănescu îl va păstra în echipa lui și pe Florin Constantinovici. Acesta, fost mijlocaș defensiv la Rapid și la Dinamo în anii '90, a făcut parte și dintre colaboratorii lui Rădoi și rămâne un om de încredere al Federației.
Porecla e din copilărie
Alexandru Radu a jucat fotbal la juniorii Stelei și a fost poreclit „Cartof” încă de atunci. „Avea nasul ca un cartof”, explică un fost coleg de ce copiii ajunseseră la porecla aceea. A continuat să fie strigat așa și ca antrenor. Radu are 43 de ani, vârsta lui Edi, și au fost coechipieri la juniori, o perioadă care i-a legat.
Persoane care au mai lucrat cu Edi îl laudă și-l critică în același timp din cauza prezenței lui Radu în staff: „Edi își alege colaboratorii doar în funcție de loialitate, nu după competență! «Cartof» nu doar că nu ar trebui să îi fie secund, el n-ar trebui să se afle în anturajul lui!”. Jucătorii pe care i-a mai antrenat Iordănescu l-au privit și ei pe Radu ca pe un „turnător”: „Îi spune totul lui Edi, el doar rolul acesta îl are, să ne urmărească și să îi povestească”.
De frică, juca în zece!
Edi a fost ofertat de Astra în sezonul trecut. Prieten cu Dani Coman, președintele giurgiuvenilor, el a acceptat oferta, dar a cerut să existe o perioadă de tranziție, ca să se convingă că patronul Niculae respecta condițiile. În perioada aceea echipa avea să fie condusă de „Cartof”. Cu secundul Radu pe post de șef, giurgiuvenii au pierdut încontinuu și aveau să retrogradeze și din cauza lui Iordănescu.
„Edi e prietenul meu, dar nu o să mai lucrez cu el niciodată în toată cariera!”, a spus Coman. Alexandru Radu conducea echipa fără să aibă autoritate. La un amical jucat la Buzău, Budescu se enervase după prima repriză, „eu nu mai joc!”. Radu l-a sunat pe Edi, care nu răspundea la telefon. „Cartof” nu a avut curajul să îl schimbe pe Budescu, a început repriza a doua cu zece jucători!
Șumudică: „Mănâncă el pește, mănâncă toți pește!”
Șumudică a fost la Astra înaintea lui Iordănescu și a comentat la un moment dat despre relația pe care o avea Edi cu secunzii lui: „Eu am norocul să beneficiez de asistenți care mă ajută enorm, Cristi Petre și Gabi Mărgărit. Aștept ca ei să aibă soluții și le iau în considerare, nu sunt ca altul, care dacă își comandă pește la masă, iau pește și secunzii!”.
Șumi nu a pronunțat numele Iordănescu, dar la Edi s-a referit când a subliniat că selecționerul de acum avea niște secunzi care doar confirmau tot ceea ce spunea el.
Anghel Iordănescu a avut secunzi importanți
Anghel Iordănescu a condus naționala României în sferturi de finală la Campionatul Mondial din 1994, cea mai bună participare a „tricolorilor” la un astfel de turneu. Iordănescu senior îi avea secunzi pe Dumitru Dumitriu și pe Gabi Balint, două nume foarte importante din fotbal. Dumitriu fusese jucător al Stelei și al Rapidului.
Cu „militarii” avea să ajungă în grupele Champions League ca antrenor, după ce fusese campion național. Balint e un personaj dintre cele mai importante din istoria Stelei, el a câștigat Cupa Campionilor Europeni și a și transformat o lovitură de departajare la Sevilla, în 1986, în finala cu Barcelona.
Nici Anghel Iordănescu nu accepta sfaturi
Edward preferă să aibă secunzi docili, oameni loiali, ceea ce căuta și tatăl său în trecut, chiar dacă era asistat de nume mai importante. România a fost eliminată de Suedia în sferturi de finală la Campionatul Mondial din 1994. Balint, fost coleg de echipă și secund al lui Iordănescu atunci, i-a sugerat o decizie: „Ar fi bine să-l schimbăm pe Prunea cu Stelea! Prunea a greșit la golul lui Andersson, nu se mai poate concentra la penalty-uri!”. „Ești nebun? Nu a făcut nimeni așa ceva!”, a reacționat „Puiu”.
Prunea nu a apărat nicio lovitură de pedeapsă și România a fost eliminată. Florin greșise la golul lui Andersson, unul care dusese meciul la penalty-uri. Atunci a ieșit târziu din poartă și i-a permis atacantului suedez să înscrie.
{{text}}