Liga 1

Regula draconică impusă de FCSB » Pleci, plătești sute de mii de lei!

Copiii sunt atrași de brandul FCSB, pe ei îi interesează mai puțin calculele financiare

Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu  —  miercuri, 02 februarie 2022

Cine e foarte talentat joacă gratuit la FCSB. Teoretic, gratuit! Practic, plătește totul dacă nu respectă regulile clubului. Costurile sunt chiar mari, ele includ masa, antrenamentele, închirierea terenurilor.

FCSB are una dintre cele mai bune școli de tineret din România și, ca să nu consume banii proprii, a înființat niște burse de merit, oportunități create pentru fotbaliștii cei mai talentați.

Cine nu rămâne în club plătește retroactiv toți banii pe care clubul i-a consumat cu dezvoltarea lui. Antrenamentele, organizarea meciurilor, mesele, totul este calculat în contractul pe care trebuie să-l semneze fiecare copil pe care FCSB îl consideră de top, cu potențialul să devină un fotbalist bun.

„Amenzile” li se aplică doar juniorilor care vor să plece de la FCSB către alte formații sau celor care hotărăsc brusc să se lase de fotbal.

La Academia lui Gică Hagi e la fel

Condiția aceasta face ca roș-albaștrii să atragă mai greu copiii talentați, ai căror părinți se sperie de contractul pe care trebuie să-l semneze. Un junior care pleacă de la FCSB trebuie să restituie sute de mii de lei. Un contract asemănător folosește Hagi la Farul, unde copiii care pleacă trebuie, de asemenea, să restituie banii investiți cu formarea lor.

Clauza este impusă fiindcă juniorii cu vârste mici nu semnează contracte, deci ei ar putea să schimbe cluburile ușor, fără sume de transferuri. FCSB se asigură astfel că un tânăr care vrea să plece achită masa, transportul, medicamentele, salariile antrenorilor și ale altor conducători, cazarea.

Sumele sunt mari, sute și mii de lei lunar! Cine nu-și asumă să joace pe termen lung în clubul lui Becali riscă să rămână dator.

Cât costă să joci la FCSB

ServiciiSuma de achitat anual (în lei)
Participare în competiții (FRF, AMFB)500
Participare în competiții (turnee finale FRF)1.500
Analize medicale (obligatorii pentru participarea în competiții)400
Medicație generală1.000
Kit echipament sportiv2.000
Transport competiții100
Salarii și prime staff tehnic3.500
Salarii și prime staff administrativ3.500
Salarii și prime staff medical1.000
Cheltuieli privind închirierea terenurilor4.500
Cazare în hotelul Arcom2.400
Masa zilnică*1.400
Transport școlar*250
Alte analize, investigații medicale800
Cantonament de pregătire sportivă4.500
Turnee interne sau internaționale2.500

* Sumele privind masa și transportul sunt lunare.

Cel mai bun a costat 200.000 €

Becali a investit în centrul de tineret, dar fotbalistul cel mai bun apărut din club, Octavian Popescu, a fost cumpărat cu 200.000 de euro. Popescu a fost adus în urmă cu doi ani, el nu a crescut la FCSB, a venit de la Regal Sport, un mic club de juniori din București. Popescu are 19 ani și este evaluat acum la zeci de milioane de euro. 

„Dacă îmi oferă cineva 30 de milioane de euro, simt că mi-l fură, e prea bun ca să plece pentru suma aceasta!”, crede Becali. Octavian a marcat în ultimele două etape, la 3-3 cu CFR Cluj și la 3-0 cu Dinamo.

Citește mai multe știri despre FCSB: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.