Opinii

Surprinzătoarea lecție de logică a lui nea Piți

Editorial Cristian Geambașu

Articol de Cristian Geambașu  —  Wednesday, 02 February 2022

Potrivit multiplului fost selecționer, Federația trebuia să accepte ca Boloni să ne ducă în urna a 4-a valorică, în vreme ce unul ca Edi Iordănescu nu are acest drept. Interesant, foarte interesant.

Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi era dor de nea Piți. Dorul a fost ostoit de intervenția consistentă de la Fotbal Club, la DigiSport. Dor de vorbele lui nesofisticate, ca un plug în brazda fotbalului.

Dor de opiniile lui ferme, de nostalgiile lui (are și el dreptul la așa ceva), de viziunea pe care o are despre fotbal, despre cum arată și cum ar trebui să arate jucătorii noștri. Și are dreptate când spune că băieții noștri dragi care visează la transferuri mănoase trebuie să mai pună mușchi pe ei.

Importanța întrebărilor de amator

Radu Naum îi pune întrebări legate de ultimele evenimente. Tema principală, saga numirii selecționerului. Sceneta cu tratativele purtate cu Boloni. Întrebări de amator, Radule!, îi reproșează realizatorului emisiunii fostul selecționer.

Mai ales când îl întreabă cum ar fi reacționat dacă era ofertat de FRF, căci a confirmat că nu a fost. Așa sunt ziariștii, nea Piți, sunt datori să pună și întrebări de amatori, nu doar de profesioniști. Câteodată din astea ies lucruri mult mai interesante decât din întrebările academice. Să revenim însă la fondul discuției.

Zice nea Piți: „Nu poți să îi ceri asta lui Boloni, este de domeniul fantasticului.” „Asta” însemna că înțelegerea conținea clauza ca naționala României să nu se claseze mai jos de locul 2 în grupa de Liga Națiunilor. 

Și continuă nea Piți: „Poți să îi ceri asta lui Edi Iordănescu sau altui antrenor mai tânăr, dar nu lui Boloni. I-am spus și lui Loți, m-a deranjat”.

Traducere din română în română

Să încercăm o traducere. Boloni trebuia să se simtă jignit, și chiar s-a simțit, că avea un obiectiv intermediar, într-o competiție de care depinde totuși plasarea noastră într-o urnă dătătoare de speranță la tragerile la sorți. Una care să ne ofere ceva șanse pentru viitoarele preliminarii ale Campionatului European, apoi ale Cupei Mondiale.

S-a declarat ofensat și domnul Pițurcă din cauza acestei clauze incluse în oferta de contract, clauză a cărei neîndeplinire - locul 3 sau 4 - ne-ar arunca din mediocra urnă a 3-a în cea de-a 4-a, destinată amărăștenilor cu acte ai fotbalului continental. Și din care chiar că nu mai ieși niciodată.

De domeniul fantasticului

Dar poate că asta și suntem. Fiindcă și continuarea intervenției lui nea Piți este de domeniul fantasticului, cum ar zice dânsul. Deci Loți se poate simți ofensat dacă o dă de gard și ne aruncă în urna a 4-a, în vreme ce Edi Iordănescu sau alt antrenor mai tânăr, nu.

Să traducem în continuare. Adică un rateu profesional îi este permis unui tehnician în vârstă, atins și de o anumită blazare/uzură/automulțumire, dar îi este interzis unuia care încă ia viața în piept.

Cum gândesc „înțelepții” și la ce visează ei

Elocvent modul de a gândi al lui nea Piți, dar nu și surprinzător. Este filozofia strămoșească a omului de fotbal român, însușită și de domnul Laszlo Boloni în ciuda îndelungatei sale absențe. Vechile reflexe/deprinderi rămân, ca mersul pe bicicletă și ca înotul.

Nu este nici măcar filozofia meritocrației ceea ce promovează Pițurcă. Este, de fapt, gerontocrație. Spiritul de gașcă bătrână, care nu acceptă tinerii în preajmă.

Nu trebuie să fii nici suporterul lui Iordănescu junior, nici contestatarul lui ca să înțelegi cum gândesc „înțelepții” fotbalului nostru. Nu sunt nici pe departe oamenii providențiali cei care conduc acum Federația, sunt niște corporatiști asemenea celor de la UEFA și FIFA, dar nici cu pletora asta a foștilor care își rumegă frustrările și visează la lovituri de palat nu ne e rușine!

Piatra din pantof. Al lui, adică al lor, dar și al nostru

Altfel, merită aplauze literare figura de stil cu piatra în pantof pe care ar fi avut-o Loți dacă accepta clauzele FRF. De multe poate fi acuzat Victor Pițurcă, nu de lipsă de loialitate față de fostul lui coleg de cameră de la Steaua.

Îi leagă o prietenie veche pe acești oameni, stranie cel puțin la prima vedere cunoscând personajele. Intelectualul și intuitivul. Cel care citește cărți și cel care are școala vieții. Fabulos!

Cu cât trece timpul, se întărește senzația că e mai bine pentru toată lumea că Boloni nu a semnat să fie noul selecționer. Venea cu prea mult trecut în spate. Mult trecut, ceva prezent și un viitor improbabil.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.