Fotbal   •   Liga 1   •   DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 4 februarie » Trebuie mărit numărul de echipe din Liga 1 pentru a o salva pe Dinamo?

Dinamo se află, din nou, la răscruce de drumuri / FOTO: Raed Krishan: GSP

Articol de Gazeta Sporturilor   —  vineri, 04 februarie 2022

Ediția de astăzi a proiectului „Dezbaterea zilei” gravitează în jurul discuțiilor privind o nouă schimbare a sistemului competițional din Liga 1, miza fiind salvarea lui Dinamo de la retrogradare. Trebuie mărit numărul de echipe din prima ligă pentru ca roș-albii să supraviețuiască? 

„Dinamo e în tot și-n toate, am putea spune, ca să explicăm de ce subiectul atât de tocat în ultimii ani tot revine în actualitate. Mai exact, de ce se discută în continuare despre posibilitatea extinderii Ligii 1 la 18 echipe, deși acum ne e greu si cu 16.

Unii ar spune că asta i se datorează lui Dinamo, sunt multe voci în fotbalul nostru care spun că trebuie găsită o soluție pentru păstrarea lui Dinamo în Liga 1 și pe alte căi decât cele sportive, adică dacă echipa va retrograda, ea să rămână totuși în prima divizie prin umflarea formatului competițional, ceea ce s-a mai întâmplat o dată, acum aproape 2 ani, când am sărit de la 14 la 16, dar atunci a fost un context pandemic care justifica, fie și în parte, decizia respectivă.

Se mai justifică acum această inițiativă? Ar fi mai bine ca Liga 1 să treacă de la 16 la 18 echipe, eventual chiar din această vară?


Recent, Federația și Liga au negat public iminența schimbării, dar e clar că varianta circulă insistent prin birourile unde se iau decizii, ba chiar capătă noi aliați de la săptămână la alta și nu este deloc exclus ca lucrurile să se precipite în direcția dorită inclusiv de dinamoviști, care astfel ar scăpa de emoțiile retrogradării” a spus Cătălin Țepelin, redactor-șef al Gazetei Sporturilor și moderator al dezbaterii.

Dezbaterea zilei, 4 februarie » Trebuie mărit numărul de echipe din Liga 1 pentru a o salva pe Dinamo?

Dan Udrea: „Ar fi cea mai stupidă și revoltătoare decizie!”


  • „Dacă mărim campionatul la 18 echipe pentru a o salva pe Dinamo, mi se pare că ar fi cea mai stupidă și revoltătoare decizie care poate fi luată! Pe principiul acesta, rămânem la 16 echipe și stabilim că Dinamo e singura echipă care n-are voie să retrogradeze”.
  • „Și-așa, s-au făcut anumite lucruri dincolo de regulament, invocându-se faptul că a fost o situație extremă, că a fost pandemie, că nu s-au jucat meciuri. S-a înțeles și s-a mărit la 16. Acum, chiar și dacă s-ar ajunge în situația aceea, e cu totul altceva. Regulamentul prevede clar acum ce se întâmplă cu echipele care nu și-ar putea juca meciurile”.
  • „Dacă plecăm de la premisa că Dinamo trebuie salvată cu orice preț, să rămânem cu 16 echipe, iar Dinamo să nu retrogradeaze. Deși, inclusiv asta mi se pare stupid: să ții în prima ligă o echipă care an de an se luptă la retrogradare și creează foarte multe scandaluri doar pentru că ar face audiență și produce subiecte mi se pare un nonsens.
  • Discuția mi se pare absurdă. Dacă discutăm să se ajungă la 18 pentru că România e o țară mare, pentru că are drepturile de televizare foarte mari, atunci putem discuta despre acest lucru. Belgia, de exemplu, a trecut la 18 și a păstrat și sistemul cu mini-play-off. Peste un an sau peste doi, varianta cu 18 echipe ar putea fi luată în calcul”. 
  • „OK, Dinamo e club mare, suporterii încearcă să îi salveze, dar până să ajungem să spunem că Dinamo trebuie păstrată cu orice preț, peste clasamentele sportive, mi se pare absurd! Aproape că nici în comunism nu se făceau lucrurile acestea”.

Cred în formatul cu 16 echipe, mi se pare un format în regulă. Eu cred că echipele au nevoie de bani din drepturile TV. Competiția e destul de disputată în acest format cu 16 echipe. Știți cum e, nouă ne convin lucrurile în funcție de interes.



- Cornel Șfaițer, președinte Poli Iași

Remus Răureanu: „N-ar fi grav ca Dinamo să fie salvată așa”

  • Nu mi se pare grav să fie salvată Dinamo așa. Nu e ca și cum am falsifica un clasament. Să nu uităm că sistemul competițonal a mai fost schimbat de-a lungul timpului. Au fost reduse sau crescute echipele. Păstrarea lui Dinamo ar fi tot spre binele fotbalului”.
  • „Fără Dinamo în competiție, echipele ar pierde, pe termen lung, și mai mulți bani din drepturile TV. Sponsorii nu se vor mai îngrămădi pentru Clinceni, Voluntari și Gaz Metan. Au mai fost 18 echipe de-a lungul timpului, nu spune nimeni că ar trebui să fie 30 de echipe”.
  • „Au mai fost astfel de discuții și în alte părți. A fost interceptată o conversație a președintelui de la Lazio cu șeful Federației în care îi spunea: «Nu se poate, promovează Frosinone și Carpi... în stilul ăsta ajungem cu toții în faliment!» Toți calculează în funcție de tradiție, de suporteri. Îngrijorarea exista și acolo”.
  • Calculul că dacă vor fi 18 echipe vor crește problemele economice nu e corect. Poate fi un club falimentar și dacă sunt în prima ligă doar patru echipe. Oricât de puține cluburi vor exista în campionat, sunt șanse mari să existe o societate care să consume foarte mulți bani, iar în sezonul următor să fie în faliment”.
  • „Nu vom fi salvați dacă reducem numărul de echipe. Mi se pare un experiment riscant pentru campionat să rămână cât mai puține cluburi și să promoveze Chiajna, să se salveze și Clinceni. Va fi o competiție a Ilfovului care nu va mai interesa pe nimeni”.

Eu aș vrea să știu care e argumentul pentru care se vor 16 sau 18 echipe? În momentul de față, avem un campionat cu 16 echipe. Dinamo e în insolvență, Clinceniul e aproape de faliment, Gaz Metan e aproape de faliment. Mai sunt echipe în Liga 1 care nu au salariile la zi și au probleme financiare... care e argumentul să faci un campionat mai mare?



Care sunt performanțele cu 16 echipe? Ai avut o singură echipă în cupele europene, în ultima competiție, care n-a făcut față acolo! Vrei să te duci la 18 echipe și să diminuezi și mai mult valoarea competiției? 



Din punctul meu de vedere, justificat ar fi un campionat cu 12, maximum 14 echipe. Să se găsească o rețetă în care numărul să fie același și să se primească aceiași bani din drepturile TV. Competiția s-ar comprima, ar fi aduși jucători de valoare, ar crește valoarea competiției, și așa ai putea să performezi și în competițiile europene și să oferi spectacol și la nivelul campionatului intern.



- Emilian Hulubei, președinte AFAN

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Nu poate fi o soluție OK transformarea Ligii 1 în mama tuturor răniților”

  • „Eu văd zero avantaje în a înghesui mai multe echipe într-un campionat care și așa produce prea multe meciuri slabe, prea multe litigii cu jucători neplătiți și prea puține centre de copii și juniori bune”. 
  • „Pe scurt, fotbalul românesc abia își trage sufletul, iar noi ne pregătim să-l dăm cu parfum și să-l scoatem în geam doar ca să-i luăm pensia. Pe românește, de ce să împarți două paie la trei măgari?”
  • Nu poate fi o soluție OK transformarea Ligii 1 în mama tuturor răniților, adică într-o competiție care mângâie pe cap orice club cu ceva istorie, dar incapabil financiar sau sportiv să reziste în prima divizie”. 
  • „E ca și cum în Germania s-ar tot remodela Bundesliga ca nu cumva să se piardă foste campioane ca Werder Bremen, Hamburg, Schalke sau Kaiserslautern”.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi și alte ediții din Dezbaterea Zilei:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.