JOCURILE OLIMPICE DE LA BEIJING. Vineri, în timpul ceremoniei de deschidere, corespondența unui reporter olandez a fost întreruptă brusc de către forțele de ordine chineze.
Imediat după ce i s-a dat legătura din studio, reporterul olandez Sjoerd den Daas a fost oprit de un ofițer chinez, care l-a tras din fața camerei. Totodată, un alt ofițer de securitate a acoperit camera în timp ce Daas încerca să vorbească de la distanță.
VIDEO. Corespondența unui reporter olandez, întreruptă de autoritățile chineze
Prezentatoarea postului NOS a fost foarte surprinsă de incident, după cum i se vede și în mimică, și a fost nevoită să treacă rapid la următorul subiect.
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a transmis a două zi că incidentul este unul izolat, dar Sjoerd den Daas, jurnalistul implicat, are o altă părere: „Mulțumesc tuturor celor care au urmărit subiectul cu atenție. La fel ca mulți alți colegi, am fost împiedicat de către autoritățile chineze să realizez o corespondență despre JO. Așadar, e greu să vedem acest incident drept unul izolat, așa cum susține CIO”.
„În mod evident, am luat legătura cu NOS, postul public de televiziune, circumstanțele fiind nefericite. Cred că cineva a făcut exces de zel. Reporterul a putut să-și reia foarte rapid transmisiunea, cu ajutorul oficialilor de acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.
Varianta nu e confirmată și de postul TV. „Managementul NOS, editorii-șefi de la Știri și Sport, liderii echipei olimpice din Beijing, corespondentul nostru nu au vorbit cu cineva de la CIO despre incidentul de ieri”, a precizat un oficial NOS, citat de digi24.
Corespondentul nostru a fost scos cu forța din direct de către oamenii de ordine din China. Din păcate, aceasta e realitatea de zi cu zi pentru jurnaliștii din Beijing
Canalul TV NOS
Reporterul Sjoerd den Daas a putut să încheie live-ul câteva minute mai târziu.
La fel ca sportivii participanți, reprezentanții media deplasați în China trebuie să rămână pe toată durata competiției într-o „buclă”, în contextul crizei COVID-19. Chiar și așa, controlul asupra presei exercitat de regulă de către statul chinez are repercusiuni și în relația dintre jurnaliștii străini și forțele de ordine locale.
{{text}}