Spania și Portugalia și-au anunțat candidatura pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030. Retrase din cursă, Marea Britanie și Irlanda s-au reorientat către găzduirea Campionatului European din 2028.
Potrivit Marca, președintele UEFA, Aleksander Ceferin, le-a transmis celor 55 de federații membre ale forului că Europa va înainta o singură candidatura pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030. Spania și Portugalia s-au mișcat rapid, oficializându-și intențiile de a organiza turneul final.
Mare Britanie și Irlanda, principalele contracandidate, au ales să renunțe la candidatură, în detrimentul celei pentru găzduirea Campionatului European din 2028.
Cupa Mondială din 2030 se apropie de Spania și Portugalia
Autoritățile din Spania și Portugalia și-au arătat încă de la început sprijinul absolut pentru acest proiect, pe care îl văd drept o mare oportunitate pentru ambele țări, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere sportiv și social.
Mai mult, federațiile din zona arabă și-au anunțat susținerea pentru candidatura celor două țări din peninsula Iberică. Acest sprijin vine în urma acordului Federației Spaniole pentru disputarea Supercupei Spaniei în Arabia Saudită.
Până acum, nu a fost depusă nicio altă candidatura pentru organizarea Cupei Mondiale 2030. Argentina, Paraguay și Uruguay și-au exprimat intenția, însă nu s-a oficializat nimic. În Africa și Asia nicio țară nu și-a exprimat interesul pentru organizarea competiției.
Marea Britanie și Irlanda ar putea fi contracandidatele României pentru EURO 2028
În urma unui studiu de fezabilitate, Marea Britanie și Irlanda au anunțat că își retrag candidatura pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030. Cele două se vor focusa pe Campionatul European din 2028.
În mai 2020, Ionuț Stroe, ministrul Sportului la acea vreme, a vorbit despre posibilitatea ca România să organizeze Campionatul European de fotbal din 2028, alături de Serbia, Ungaria și Grecia.
„EURO 2028 în România e o idee generoasă și fezabilă. Putem organiza în parteneriat cu Serbia, Ungaria și Grecia. Toate cele patru țări îndeplinim cerințele legate de stadioane. Mai sunt chestiuni legate de infrastructură și de transport care trebuie puse la punct.
Arena Națională // Foto: ImagoAvând în vedere că vorbim de un termen îndelungat, cred putem să rezolvăm. Putem avea un dosar foarte bun și cu șanse reale de reușită. Acum avem stadioanele care îndeplinesc condițiile pentru organizare: Arena Națională, Ghencea, Cluj Arena și «Ion Oblemenco»”, a declarat Ionuț Stroe la Pro X.
{{text}}