Jocurile Olimpice

Rusia tremură! Riscă să piardă aurul olimpic de la Beijing

Kamila Valieva (foto: Imago)

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 10 februarie 2022

Rusia riscă să piardă aurul olimpic pe care l-a câștigat la Beijing, după apariția suspiciunilor că patinatoarea Kamila Valieva (15 ani) s-ar fi dopat.  

Medaliată cu aur în concursul pe echipe la patinaj artistic, rusoaica poate pierde medalia, după ce medicii ar fi identificat o substanță interzisă în sângele acesteia, relatează EFE. 

Rusia, în pericol să piardă aurul

Ceremonia de decernare a premiilor trebuia să aibă loc marți, la ora locală 21:00, dar a fost amânată în ultimul moment. Astfel, acestă decizie poate avea legătură cu faptul că rusoiaca ar fi fost depistată pozitiv la controlul antidoping, potrivit ziarului Kommersant. Federaţia Internaţională de Patinaj a recunoscut că întârzierea a fost cauzată de o problemă juridică, iar în tot acest timp Comitetul Olimpic Rus așteaptă o decizie oficială în ceea ce privește revendicarea medaliei.

Publicația rusă a precizat că substanța identificată în sângele patinatoarei este trimetazidina, substanță folosită pentru combaterea problemelor cardiace. Aceasta este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din anul 2014 și tocmai de aceea sportiva riscă să piardă aurul cucerit. 

În acest context, Valieva şi alţi patinatori ruşi nu s-au antrenat miercuri în vederea competiţiei individuale, iar în cursul zilei de joi urmează să afle decizia celor care analizează cazul. 

11medalii a cucerit Rusia până acum la JO 2022

Marea speranță a patinajului rus

În vârstă de doar 15 ani, Kamila Valieva este considerată principala favorită la proba individuală ce va debuta pe 15 februarie.În timpul întrecerii pe echipe, Valieva a făcut senzație și a devenit prima patinatoare care a reuşit sărituri cvadruple la Jocurile Olimpice. Tânara reprezentată a Rusiei este deja campioană europeană, campioană a Rusiei și neînvinsă în sezonul de Grand Prix.

„A fost copleșitor. Am fost foarte emoționată, dar mă bucur că am reușit să îmi execut bine toate elementele”, a declarat Valieva după ce a cucerit aurul, citată de .

Citește alte știri despre Jocurile Olimpice

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.