Situația de la Gaz Metan e tot mai complicată, iar jucătorii sunt gata să plece de la club din cauza restanțelor salariale. AFAN reacționează printr-un comunicat, în care le recomandă fotbaliștilor să depună memorii „chiar în prima zi de întârziere a plăților”.
UPDATE ora 17:10 - Poziția AFAN
AFAN face o radiografie a situației de la Gaz Metan prin intermediul unui comunicat dur, semnat de președintele Emilian Hulubei, în care susține că „loialitatea fotbaliștilor a fost răsplătită cu minciuni, datorii și promisiuni neonorate”.
AFAN a fost permanent în contact și este și acum alături de fotbaliștii de la Gaz Metan Mediaș într-un moment dificil pentru ei, așa cum apără permanent drepturile tuturor fotbaliștilor din România. Dar, din păcate, și în cazul Gaz Metan Mediaș, ca în multe alte situații anterioare, loialitatea fotbaliștilor a fost răsplătită de către conducătorii și/sau finanțatorii clubului cu minciuni, datorii și promisiuni neonorate.
Acest dezastru ar fi putut fi limitat daca mai marii fotbalului românesc puneau în practică măcar câteva dintre solicitările AFAN. Dacă s-ar fi constituit un fond din drepturile TV care să garanteze plata restantelor salariale. Am cerut în repetate rânduri adaptarea legislației fotbalistice astfel încât să protejeze mai mult fotbaliștii și antrenorii. Am atras și atragem atenția FRF și LPF că se impune modificarea sistemului de licențiere pentru a se face verificări financiare din 3 în 3 luni, în loc de 6 luni, cum este acum.
Am propus, în urmă cu mai multe luni, modificări care pot preveni situațiile de colaps de la cluburi și așteptăm în continuare răspunsuri de la FRF și LPF, răspunsuri care nu au venit până în acest moment.
Am propus, acum peste 5 luni de zile, modificări care să armonizeze regulamentele FRF cu cele internaționale astfel încât bătaia de joc la adresa fotbaliștilor romani să înceteze și aceștia să nu mai fie obligați să stea luni de zile neplătiți și apoi luni de zile blocați în litigii aflate pe rolul comisiilor jurisdicționale ale federației pentru a putea înceta raporturile contractuale păguboase pentru ei. Răspunsul FRF? “Aprobarea înființării unei comisii care să verifice modificările.” Comisie care, de peste 5 luni de zile, nu a avut nicio întrunire. Vrei să îngropi un proiect? Înființează o comisie! Între timp, bătaia de joc la adresa fotbaliștilor romani și a familiilor acestora continua, încurajată și patronată de mai marii fotbalului dâmbovițean.
Există soluții, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, dar e necesară implicarea și dorința tuturor părților pentru a obține rezultate.
Recomandăm încă o dată tuturor fotbaliștilor să folosească, imediat după apariția problemelor, toate pârghiile legale pe care le au la dispoziție. Doar reclamând, prin memorii depuse cât mai repede, chiar și în prima zi de întârziere a plăților datorate de către cluburi, pot atrage atenția și își pot obține cât mai rapid drepturile. Nu așteptați până în ultima clipă, încetați să mai credeți minciunile unor conducători!
Precizăm din nou că memoriile pot avea în vedere atât ca jucătorii să devină liberi, cât și doar achitarea datoriilor restante. Depunerea de memorii cât mai rapid este cu atât mai importantă cu cât practica ultimilor ani în fotbalul românesc a fost intrarea în insolvență sau chiar falimentul cluburilor, caz în care recuperarea datoriilor devine foarte dificilă sau chiar imposibilă.
AFAN este în continuare alături de fotbaliști și la doar un pas distanță. Nu ezitați să ne contactați pentru orice situație în care putem fi de ajutor!
Sperăm că măcar acum, în ceasul al 13-lea, se vor lua măsurile necesare de către toate părțile implicate pentru stoparea mizeriei. Domnilor conducători, scoateți capul din nisip, ieșiți din hibernare înainte ca fotbalul nostru să moară!
- AFAN reprezintă şi apără drepturile şi interesele fotbaliştilor profesionişti şi amatori din Ligile I, II şi III şi din ligile inferioare de fotbal, inclusiv fotbal feminin, futsal, juniori, precum şi pe cele ale antrenorilor de fotbal, dar și acordă jucătorilor şi antrenorilor consultanţă la semnarea contractelor, a actelor adiţionale, acordurilor, transferurilor şi a oricăror alte documente pe care un jucător/antrenor le încheie cu un club.
Jucătorii lui Gaz Metan vor să devină liberi
„Toți jucătorii vor pleca până luni”, a spus Ioan Filip după înfrângerea cu CFR Cluj, 1-2, iar jucătorii de la Gaz Metan au început să caute o soluție pentru a deveni liberi de contract, astfel că la meciul contra lui Dinamo (18 februarie) Ilie Poenaru ar putea fi nevoit să mizeze pe mai mulți juniori.
Din informațiile obținute de GSP, jucătorii s-au reunit azi la vestiar și caută o modalitate ca să plece cât mai repede din club. Chiar dacă AFAN le-a spus să-și depună memorii la începutul perioadei de transferuri, niciun jucător nu a făcut-o, în afară de Ronaldo Deaconu.
Aceștia vor acum să depună memorii la Comisie și speră să devină liberi de contract cât mai repede, mizând însă pe o regulă care nu există în reglementările românești, ci doar la FIFA.
Regula spune că dacă un jucător nu este plătit de peste 100 de zile, așa cum e cazul elevilor lui Poenaru, nu mai e nevoie de notificare către club, ci poate depune direct memoriu pentru încetarea contractului.
Ce spune regulamentul din România
- Dacă respectă regulamentul din România, jucătorii ar fi nevoiți să aștepte mai mult. Potrivit legislației, dacă un fotbalist nu este plătit de cel puțin 60 de zile, trebuie să trimită notificare către club pentru a-i fi achitate datoriile în maximum 15 zile. După expirarea acestui termen, fotbalistul român poate depune memoriu și poate deveni liber.
- Regulamentul FIFA, la care pot apela fotbaliștii străini, precizează că dacă un fotbalist nu este plătit de cel puțin 60 de zile, trebuie să trimită notificare pentru a primi banii în 15 zile. Dacă clubul nu-l plătește, el devine liber și poate semna cu orice alt club.
455 de leieste prețul care trebuie plătit pentru a depune un memoriu. AFAN s-a angajat să achite sumele necesare în cazul jucătorilor lui Gaz Metan
Noi suntem într-o situație foarte grea. Probabil luni vom pleca. Nu știu dacă o să mai rămână vreun jucător la echipă. Toți vor pleca! Nu se poate așa. Avem 4 luni restante, nu poți rămâne atâtea luni fără bani. Până în iunie se fac 9...
Nu se mai poate! Am fost păcăliți, am fost mințiți, am avut încredere, dar gata. Ieri a fost o ședință, dar trebuie să se ia o decizie rapidă. Luni toată lumea vrea să plece, speră să plece. Nu va mai veni nimeni.
Probabil vor rămâne doar cei din Mediaș. De ce să mai rămân aici? Să stai 10 luni fără bani e greu. Toți avem familii, avem copii. O repet, Federația trebuie să facă ceva. Noi, jucătorii, trebuie să luăm atitudine, să facem ceva. Să avem o garanție. Altfel nu se mai poate. Jucăm pe burta goală... Am avut o perioadă în care am dominat campioana. Asta înseamnă că avem caracter
- Ioan Filip, mijlocaș Gaz Metan
Emilian Hulubei, președintele AFAN, a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre situația fotbaliștilor neplătiți din Liga 1 și despre modificarea regulamentului.
„Am propus încă din octombrie modificarea regulamentului, pentru a fi în concordanță cu cele de la FIFA. Mi s-a promis că se va face un grup de lucru pentru a se studia problema, dar nu s-a făcut nimic. Situația e foarte gravă.
Sunt mulți jucători care cesionează din drepturile salariale până se primește licența sau vin banii din drepturile TV. Doar puține cluburi din Liga 1 nu au probleme: Chindia, FCU Craiova, CSU Craiova, FCSB, Sepsi și Farul. În rest, cam toate au probleme. Și la Botoșani sunt datorii, dar acolo e un alt sistem de plată, o dată la 3 luni”, a spus Hulubei.
Ilie Poenaru: „Vom fi iar depunctați”
Azi, Ilie Poenaru, antrenorul lui Gaz Metan, a dat mai multe detalii despre problemele clubului care deja a pierdut 2 puncte din cauza restanțelor către Deaconu.
„Eu voi rămâne de partea jucătorilor și i-am întrebat ce vor să facem în această situație. În momentul ăsta ne-a ajuns deja cuțitul la os și nu mai putem să ne continuăm activitatea. Vrem să terminăm campionatul, să salvăm echipa. Noi pierdem puncte de la săptămână la săptămână și se alege praful de munca noastră. După litigiul cu Deaconu, vine cel cu domnul Mărginean și cel cu staff-ul lui Teja. Vom pierde iar puncte.
Toată lumea vorbește de 3 milioane de euro datorii, dar au intrat 500.000 de euro din drepturile TV, iar Primăria a mai dat niște bani. Din acei bani, la jucători au ajuns doar 100.000, deci restul au ajuns la datorii. Nu trebuie acoperite datoriile de 3 milioane azi, ci doar problemele grave și litigiile. Înseamnă 5-600.000 de euro. Jucătorii au spus că ar accepta să le dea lună de lună ceva, dar nu au primit nimic. Jucătorii m-au rugat să îi chem pe cei din club și să discute. Cei din club se întâlnesc acum cu jucătorii”, a spus Poenaru la ProX.
{{text}}