Liga 1

Ion Motroc #85. Cinci lucruri pe care probabil că nu le știați despre legendarul lider al primului Rapid campion

Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache  —  luni, 14 februarie 2022

Născut pe 14 februarie 1937, fundașul Ion Motroc a rămas în inimile suporterilor giuleșteni drept „Căpitanul din '67”, anul în care o echipă formidabilă avea să aducă în premieră titlul în Grant. Antrenorul cu același nume a intrat și el în istoria clubului alb-vișiniu prin refrenul „Faceți loc, faceți loc, trece trupa lui Motroc!", lansat și adoptat de fani după Cupa câștigată în '75.

Pe seama bărbatului care azi împlinește 85 de ani s-au țesut mai multe legende. Unele cu un sâmbure de adevăr, altele cu mai mulți. Iată cinci lucruri pe care e posibil să nu le fi aflat încă despre Motroc senior și pentru care Gazeta bagă mâna în foc. :)

1. Ion Motroc, debut la doar 16 ani și 3 luni și 3 zile

Fotbalistul Motroc a avut parte de un start precoce în carieră. Pe 17 mai 1953, antrenorul Mihai Lengheriu i-a oferit debutul în prima divizie, în partida Locomotiva - Știința Cluj 0-0. La ora acelui meci, Nelu Motroc avea numai 16 ani, 3 luni și 3 zile! Este şi astăzi cel mai tânăr debutant din istoria giuleştenilor!

2. A renunțat la un salariu triplu

În 1960, Motroc avea să părăsească Dinamo, unde evoluase trei sezoane, pentru a reveni în Giuleștiul natal. Gestul a surprins nu doar pentru că a ales formația ce terminase pe locul 10 din 12 în acel an, ci mai ales deoarece a renunțat la o mulțime de privilegii pe care le avea în Ștefan cel Mare. Inclusiv la un salariu triplu! 

„La Dinamo aveam aproape 3.000 de lei, la Rapid nici 1.000! Cu toate acestea, simțeam nevoia să mă întorc acasă, în locurile unde am copilărit", avea să mărturisească legenda vișinie.

3. Un singur gol, dar ce gol!

În 265 de partide disputate în eșalonul de elită, Motroc a înscris doar o dată. S-a întâmplat pe 30 aprilie 1961, în derby-ul Rapid - Dinamo 2-1. 

Imediat după ce oaspeții au deschis scorul, Nelu s-a aruncat în atac, iar după un corner a profitat de ieșirea hazardată a portarului advers și a egalat printr-o „foarfecă"! "Un gol de zile mari", avea să-l caracterizeze trimisul "Sportului popular" la stadion.

Eu am apucat vremuri cu adevărat grele. De multe ori, înaintea meciurilor, nu aveam de mâncat decât o bucată de mămăligă. O fărâmam, o dădeam prin ulei și o prăjeam ca să fie caldă...

- Ion Motroc, la Sport Total FM

4. A luat Cupa din „B”

Ion Motroc a performat și ca antrenor, la scurt timp după ce a trecut pe banca tehnică. În stagiunea 1974-1975, el a promovat Rapidul din „B" în „A”, dar a adus în vitrină și un trofeu, este vorba despre Cupa României! Și asta după ce, pe parcurs, a învins trei "grei" ai fotbalului autohton, Dinamo (2-1), Steaua (6-5 după 11m) și U Craiova (2-1 în finală). Gruparea vişinie este ultima echipă de ligă inferioară care a câştigat competiţia KO.

5. A fost favoritul Ioanei Radu

De-a lungul vremii, Rapid a avut mereu suporteri celebri. De la Colea Răutu și Ioan Chirilă la Nicu Constantin și Florian Pittiș. De la Ștefan Bănică senior și Puiu Călinescu la Mitică Popescu și Nicolae Văcăroiu. Printre ei, marea voce Ioana Radu. Cea alintată drept "regina romanțelor" avea un unic "prinț" pe care-l adora, Ion Motroc.

Se spune că, pe 11 iunie 1967, imediat ce „feroviarii” au devenit matematic campioni, Ioana a zbughit-o pe gazonul arenei din Ploiești, l-a îmbrățișat pe Nelu Motroc și l-a sărutat pe ambii obraji. „Vă mulțumesc, vă iubesc pe toți! Sunt atât de fericită... De acum pot spune că n-am trăit degeaba!”. Ioana Radu avea 50 de ani la acel moment și era o supervedetă a muzicii populare românești.

Întotdeauna la Rapid au alternat perioadele bune cu cele mai puțin bune. Însă acest club nu va muri niciodată pentru că are cei mai frumoși, mai pretențioși și mai adevărați suporteri
- Ion Motroc, la Sport Total FM

Totul pleacă de la instruire, care trebuie făcută până acolo încât transpirația să curgă șiroaie. Sângele trebuie să curgă numai spre victorie!
- Ion Motroc, la Sport Total FM

Ion Motroc CV

  • S-a născut pe 14 februarie 1937, la București 
  • A făcut junioratul la Locomotiva București 
  • A debutat în Divizia A pe 17 mai 1953, în partida Locomotiva - Știința Cluj 0-0 
  • A evoluat la: Locomotiva București ('53-'55), Progresul București ('56), Dinamo București ('57-'60), Rapid București ('60-'69), Altay Izmir (Turcia, '69-'70), Sportul Studențesc ('70)
  • A disputat ultimul meci în Divizia A pe 15 iunie 1969, Rapid - Jiul 3-0
  • Meciuri/goluri în "A": 265/1 
  • Meciuri/goluri în Cupa României: 34/1 
  • Meciuri/goluri în cupele europene: 5/0 
  • Meciuri/goluri la națională: 2/0 
  • Palmares ca jucător: 1 titlu de campion ('67) și două Cupe Balcanice ('64, '66) cu Rapid, o Cupă a României ('59) cu Dinamo 
  • A antrenat formațiile: Sportul Studențesc, Mersin (Turcia), Rapid, FCM Reșița, Poli Iași, Mouloudia Club of Oujda, Raja Casablanca (ambele din Maroc), Chindia Târgoviște, Al-Merrikh (Sudan) 
  • Palmares ca antrenor: 1 Cupă a României ('75), cu Rapid

Citește și alte episoade Retro despre Rapid:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.