Sporturi   •   Rugby   •   GUVERN

Minciuna Arcul de Triumf! Ministerele joacă ping-pong cu răspunsurile către GSP » De ce fotbalul rămâne interzis, dar rugbyul are undă verde

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  marți, 15 februarie 2022

GSP a solicitat puncte de vedere de la Ministerul Sportului și de la cel al Justiției privind avizarea proiectului stadionului # Ministerul condus de Eduard Novak susține că „a promovat o Hotărâre de Guvern privind înscrierea imobilului nou edificat în inventarul bunurilor din domeniul public”, în timp ce replica Justiției e neverosimilă: „În acest moment, la Ministerul Justiției nu există în analiză un original al proiectului la care faceți trimitere, deci nu vă putem preciza un termen pentru avizarea acestuia”.

Stadionul Arcul de Triumf continuă să stea închis pentru fotbal. Motivul? Ministerul Sportului, care l-a primit în administrare, susține că nu a terminat încă strângerea tuturor avizelor și semnăturilor, pentru a-l putea închiria.

În urmă cu câteva săptămâni, cei din conducerea FCSB au mers la o întâlnire cu Eduard Novak, cel care le-a transmis că MS mai are nevoie de o singură semnătură pentru a termina circuitul interministerial. Iar ultima semnătură pe astfel de acte vine din partea Ministerului Justiției. Totuși, în ciuda indisponibilității arenei pentru fotbal, nu mai departe de weekend-ul trecut, pe Arc s-a disputat un meci internațional de rugby, România - Portugalia.

În tot acest context, GSP a solicitat oficial lămuriri din partea Ministerelor Sportului și Justiției, ale căror răspunsuri nu par sub nicio formă să se completez, ci mai degrabă să susțină puncte de vedere diferite.


CE SPUNE MINISTERUL SPORTULUI: „După ce obținem toate autorizațiile, analizăm și solicitările de închiriere”

„Este necesar ca Ministerul Sportului să înscrie investiția nou edificată - Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf - în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statutului de la Ministerul Finanțelor” este primul argument pe care îl oferă Novak în privința modului în care arena trebuie să bifeze anumiți pași pentru a putea fi închiriată tuturor.

Cum Legea sportului spune că „Ministerul Sportului administrează baza materială proprie prin complexurile sportive naționale și cluburile sportive din subordinea sa”, ministerul condus de Eduard Novak susține în răspunsul oferit Gazetei Sporturilor că:

Ministerul Sportului a promovat o Hotărâre de Guvern privind înscrierea imobilului nou edificat în inventarul bunurilor din domeniul public al statului, precum și înființarea Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf, ca instituție subordonată cu drept de administrare a imobilului. După înființarea Complexului Sportiv Național și obținerea tuturor autorizațiilor de funcționare, vom analiza toate solicitările privind folosirea Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, în conformitate cu prevederile legale în vigoare


CE SPUNE MINISTERUL JUSTIȚIEI: „Noi am văzut doar o copie, nu un original”

Surpriza cu adevărat mare, dar care e una negativă, vine din ceea ce susține ministerul condus de Cătălin Predoiu.

„Menționăm că în acest moment la Ministerul Justiției nu există în analiză un original al proiectului la care faceți trimitere, în vederea avizării, astfel încât nu vă putem preciza un termen pentru avizarea acestuia”, scrie în mailul primit de GSP și care poartă semnătura lui George Bogdan Ilea, secretar de stat.

Acesta a continuat: 

„Precizăm însă că, la solicitarea inițiatorului, Ministerul Justiției a analizat o copie a proiectului și a formulat o serie de observații și propuneri, pe care le-a comunicat inițiatorului spre a fi avute în vedere la definitivarea originalului. Avizarea proiectului de către Ministerul Justiției, exclusiv din punctul de vedere al legalității, se va putea realiza doar în condițiile articolului 20 din Regulament, după ce proiectul ne va fi transmis în original, împreună cu o copie, avizat de toate autoritățile publice interesate în aplicare, înscrise în Nota de fundamentare”

Concluzia: Ministerul Sportului n-a ajuns nici măcar în fața prezentării unui proiect final, în original, pentru a obține avizul final, ci e în stadiul de trebui să construiască proiectul în care să respecte condițiile și observațiile pe care Ministerul Justiției le-a făcut în ciorna inițială. Astfel că încă e departe momentul în care Arcul de Triumf va intra în legalitate din punctul de vedere al închirierii lui.

Pentru rugby se poate: „E protocol de colaborare cu FRR”

În răspunsul oferit ziarului, Ministerul Sportului explică în ce mod e posibil ca Arcul de Triumf să găzduiască meciuri de rugby, deși procesul juridic care face trimitere la administrarea lui nu e finalizat încă. 

„În anul 2021, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf au avut loc antrenamente și s-au desfășurat meciuri de rugby, în baza unui protocol de colaborare cu Federația Română de Rugby, semnat în aprilie 2021, privind asigurarea cadrului de colaborare în vederea desfășurării meciurilor / turneelor de rugby din perioada 20 septembrie - 31 decembrie 2021, iar în prezent este în vigoare un alt Protocol de colaborare, semnat pe 18 ianuarie 2022, privind asigurarea cadrului de colaborare în vederea pregătirii și desfășurării meciurilor/turneelor de rugby din perioada 18 ianuarie - 30 aprilie 2022” e explicația Ministerului Sportului.

14 luni și jumătateau trecut de la momentul în care a fost tăiată panglica stadionului Arcul de Triumf; s-a întâmplat pe 4 decembrie 2020, în prezența prim-ministrului de atunci, Ludovic Orban

Șeful FRR, conexiuni politice puternice

Ministerul Sportului explică modul de colaborare cu Federația de Rugby, prin care îi permite să desfășoare acolo antrenamente și jocuri oficiale, dar nu explică și de ce nu se poate urma același protocol cadru și în relația cu fotbalul. O explicație poate fi numele celui care conduce FRR: Alin Petrache. Acesta a fost un personaj extrem de influent în zona politică, unde a activat ca deputat PSD în legislatura 2012-2016. 

A renunțat de bunăvoie la calitatea de demnitar în momentul în care a fost ales președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. După acest rol, a devenit președinte al Federației de Rugby, unde a fost reales în februarie 2021, când a anunțat și un colaborator de marcă, tot din zona politică: Eugen Teodorovici, fost ministru al finanțelor din partea PSD, pe care l-a numit trezorier al FRR.

7 luni și jumătateau trecut de când a fost inaugurat oficial Arcul de Triumf: pe 3 iulie 2021 s-a jucat meciul de rugby România - Argentina

"Pilonul principal al strategiei noastre este calificarea la Cupa Mondială din 2023. Al doilea pilon este preluarea înapoi a templului nostru, a stadionului Arcul de Triumf"

Alin Petrache, președinte FRR, discurs în februarie 2021

CITEȘTE ȘI

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.