Opinii

Moartea unei echipe

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  Wednesday, 16 February 2022

Cei care vântură ideea cu 18 formații în Liga 1 trebuie să realizeze că eșalonul de așa-zisă elită nu prea se descurcă nici cu 16, de vreme ce două dintre ele sunt serios amenințate cu falimentul. Cu desființarea. Înglodate în datorii și rămase fără jucători, Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș au puține șanse, dacă au vreuna, să se salveze. Să supraviețuiască.

Ar fi cazul să ne pară rău pentru ambele. Totuși, să nu fie cu supărare, merită făcută o diferență între echipa unei comune cu 8.000 de locuitori și cea a unui oraș cu 50.000, centru industrial puternic. Cu tradiție inclusiv în sport, cu un club, Gaz Metan, fondat în 1945 și prezent multe sezoane după anul 2000 în L1. În 2011-2012, chiar și în Europa League.

În consecință, fanii locali au avut motive să scrie pe un banner "Salvați clubul de la colaps! La Mediaș doar fotbalul ne-a mai rămas!" și să-l expună pe stadion. Din păcate, nu i-a auzit nimeni, iar GMM și-a continuat alunecarea pe tobogan. 

Cu o "gaură" de circa 3,5 milioane de euro, Gazul a lăsat liberi în ultima zi de mercato 11 fotbaliști, 7 români și 4 străini. Spuma lotului. Exigente, Liga și Federația i-au luat deja două puncte și-i vor lua alte șase din pricina restanțelor către antrenorul Teja și staff-ul acestuia.

Pe scurt, situația e una limită, de-a dreptul disperată. Dacă nu se va întâmpla vreo minune, Gaz Metan va retrograda și, pasul imediat, se va desființa. Va apărea o altă echipă, care va porni de jos, din Liga 4 sau 5.

Lucrurile fiind complicate, greu de deslușit de la distanță, nu-i ușor de identificat cine-i de vină că s-a ajuns până în buza prăpastiei. Înainte de orice, e însă ciudat, aproape inexplicabil, că s-a ajuns aici în condițiile în care, atenție!, în iulie 2020, când a ieșit anticipat din insolvență, în mandatul președintelui Ioan Mărginean, clubul lichidase orice datorie, orice restanță!

Dimpotrivă, avea de încasat sume serioase. Din vânzarea lui Marius Constantin la Craiova, apoi 2,06 milioane de euro de la TV pentru locul 6 și 338.000 de la administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu, cu care câștigase un proces. 

Cum în 2021 și Consiliul Local a completat bugetul clubului cu 1,8 milioane de lei, conform declarației primarului PNL Gheorghe Roman, e imposibil de înțeles pe ce s-au cheltuit atâția bani! Punând la socoteală și sponsorizările, adevărat că în scădere, de la Trans și RomGaz.

Actualul președinte interimar Marius Nistor, pus de o lună, nu poate răspunde. Iar predecesorul său, Valentin Iordănescu, pe timpul căruia s-a înregistrat deficitul, e dispărut din peisaj. A demisionat pe 12 ianuarie 2022 și dus a fost. 

El e însă primul care ar trebui să vină cu lămuriri, cu justificări, într-un moment în care surse demne de încredere afirmă că mărirea exagerată a salariilor și plata unor sume mari la semnarea contractelor au dezechilibrat balanța financiară a clubului. L-au băgat pe acesta la apă.

Ne referim, încă o dată atenție!, la aceiași jucători care, spre a se elibera, s-au văzut siliți să renunțe la orice pretenții materiale în raport cu GMM.

Poate chiar există cineva, persoană ori instituție, care vrea s-o împingă pe Gaz Metan spre faliment sau asta e doar în imaginația unora. Pentru a-i depista pe cei responsabili de prăbușirea clubului, e nevoie să se efectueze urgent un audit și, eventual, să se apeleze la justiție. Posibil însă ca atunci să fie prea târziu și fotbalul să fi murit la Mediaș. Condus la groapă de o Federație și o Ligă care preferă să sancționeze, nu să ajute. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.