Liga 1

Conducătorii din Liga 1, luați în colimator de un oficial al LPF: „Există o aroganță, că ei le știu pe toate, dar nu e așa!”

Viorel Duru

Articol de Gazeta Sporturilor  —  miercuri, 16 februarie 2022

Viorel Duru, șeful serviciului de evaluare financiară a cluburilor din Liga 1 din cadrul LPF, a vorbit despre problemele financiare din fotbalul românesc. Oficialul LPF consideră că la baza acestora stă managementul defectuos al cluburilor.

În contextul situației dificile de la Gaz Metan Mediaș, Viorel Duru a vorbit despre cauzele care duc la apariția unor astfel de probleme. Șeful serviciului de evaluare financiară a cluburilor din Liga 1 i-a luat în colimator pe conducătorii cluburilor din Liga 1, pe care îi acuză de management defectuos. 

Viorel Duru, critici la adresa conducătorilor din Liga 1

„Nu s-a aprobat (n.r. un control mai dur). Este o nemulțumire a mea. Părea că am ceva cu conducătorii cluburilor când am zis că nu doresc să cedeze o parte din puterea de decizie. De fapt, există o aroganță a celor care conduc cluburile de fotbal, că ei le știu de toate, dar de fapt nu stau așa lucrurile. În multe cazuri se dovedește că nu au elemente minime de prudență economică și ajung în situații limita care duc la insolvențe și la dispariția unor cluburi. Noi asta încercăm să prevenim. Obiectivul este unul singur, asigurarea continuării competiției”, a spus Viorel Duru, la emisiunea Digi Sport Special.

Viorel Duru a propus câteva soluții pentru evitarea apariției unor noi situații de acest fel. Oficialul LPF susține intensificarea controalelor și sancțiuni pentru cluburile care nu-și espectă angajamentele financiare.

O măsură este prezentarea bugetului și verificarea acestuia de un auditor, care să verifice că sumele sunt sustenabile. Raportarea trimestrială a bugetelor. Adică după fiecare trimestru, să se facă o situația financiară și să fie prezentată. Să nu ai datorii către cluburi, din activitatea de transfer, să nu ai datorii către angajați și să nu ai datorii către stat. Pentru interesul fotbalului, este ca actorii din această industrie să fie plătiți. 

Federația face două tipuri de control financiar. Unul pentru acordarea licențelor, unde trebuie să achiți datoriile până la 30 aprilie. Și mai este unul, la 30 noiembrie, în care trebuie să ai toate datoriile recurente plătite. Cluburile care au probleme financiare ar trebui să prezinte lunar situația pe care o au. 

Vrem să disciplinăm cluburile, să aibă o responsabilitate din punct de vedere financiar. Dacă Adunarea Generală a Ligii nu consideră că este nevoie de măsuri, atunci o să continuăm așa

Viorel Duru, șeful serviciului de evaluare financiară a cluburilor din Liga 1, pentru DigiSport

Citește și alte știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.