Opinii

Brazda lui Novak

Articol de Radu Naum  —  Thursday, 17 February 2022

Nu e despre pro sau antivaccin, este despre adevăr sau minciună. Atât de simplu. Şi de complicat.

În zilele noastre, adevărul e scufundat în minciuni precum Titanicul în Atlantic. O epavă mâncată de rugină în vreme ce fiecare îşi imaginează cum ar trebui să arate de-adevăratelea. Fiecare are Titanicul lui, care navighează falnic mările în vreme ce zace frânt în mâl. Ultima mare confruntare este despre Ucraina.

Nole ne-a făcut cu ochiul

Încălzirea pentru meciul tancurilor a fost în Australia, în meciul rachetelor. Un meci pe care l-au pierdut ambii combatanţi, guvernul Australian, care ne-a demonstrat că democraţia poate fi şi discreţionară, şi Djokovic, încurcat în propriile umbre. 

Djokovic e un luptător, cum putea să fie altfel în războiul cu vaccinul? (foto: Imago)

O vreme a fost linişte şi fiecare şi-a văzut de treabă. Nole a îngenuncheat într-o biserică, Nadal a îngenuncheat lumea tenisului. Campionul căzut şi campionul absolut. Dar nu putea rămâne aşa. Ştiam că va veni ceva. Şi a venit ceva neaşteptat. A venit cea mai frumoasă veste pe care o puteam primi. Gata, ne-a transmis Djokovic făcându-ne cu ochiul, am scăpat de pandemie! Victorie!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Sârbului

Cu puţin timp în urmă apăruse vestea că numărul 1 mondial contemplă ideea de a se vaccina, nemaisuportând ţinerea pe tuşă din cauza afurisitei de înţepături. Şi, dintr-odată, hop interviul BBC! „Nu mă vaccinez. Cu riscul de a nu participa la Roland Garros şi Wimbledon? Da! Cu riscul de a rata posibilitatea de a deveni cel mai mare jucător din istoria tenisului? Da!”.

Fix aceste „da”-uri hotărâte ar trebui să ne facă să strigăm: Daaa!! Este, băi! Căci Djokovic e orice numai prost nu. Animal de pradă gata de a profita de orice spaţiu disponibil pe teren şi în lege, Nole n-ar fi făcut acest viraj brusc dacă n-ar fi fost convins că în curând nu va mai avea nevoie de vaccin.

Speranța cu miros de certitudine

O şi spune, în sensul speranţei. Dar, vorba celor de la L'Equipe care l-au prins cu fofârlica atunci când pretindea că a fost testat pozitiv în decembrie, este „o speranţă care aduce ciudat de mult cu o certitudine”. Deci, băiatul ştie ceva. Bravo lui şi bine pentru noi! Pandemia are zilele numărate, o simţeam cu toţii, acum o ştim. Mnogo vam hvala, Nole!

Cel mai singur om din lume

Despre interviu. Foarte interesant. Amol Rajan, cel care a realizat discuţia exclusivă, a încercat pe toate părţile să înţeleagă de ce nu se vaccinează omul care a ţinut planeta ocupată la început de an. În esenţă, răspunsul e „sunt mereu atent la ce îmi introduc în corp, nu am suficiente date”. 

Prima parte e logică, sârbul a făcut o religie din alimentaţie şi viaţă sănătoasă. Deşi „sunt atent la aerul pe care îl respir” nu prea merge cu lungile lui sejururi la Belgrad, a 4-a cea mai poluată capitală din Europa. La întrebarea despre alegerea personală versus sănătatea comunităţii, jurnalistului i se pune aceeaşi placă, nu mă iau de alţii, nu vă luaţi de mine, dovadă că nu pricepe ideea de pandemie. Nu-i bai, nu-i singurul.

Meciul soclului

Bizară e partea a doua a răspunsului despre vaccin, cea cu „mai multe date”. O enormă comunitate de oameni de ştiinţă oferă toate datele pentru cei care vor să le afle. Deci ori nu vrea să le afle, ori invalidează tot ce spun oamenii de ştiinţă. 

Nole spune că nu e împotriva vaccinului, dar, de fapt, prin această poziţie, este. Din nou, nu-i bai, dar să o ştim. Unul dintre cei mai mari sportivi ai planetei respinge descoperirile unora dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai planetei. Nu că-i frumoasă lumea în care trăim?

Călătoria în timp

Ce lipseşte din dialogul realizat pentru BBC e tocmai întrebarea despre investigaţia BBC care a descoperit că din 56 de cazuri cercetate în Serbia doar la Djokovic numărul de înregistrare al testului Covid pozitiv (16 decembrie) e mai mare decât al celui negativ (22 decembrie). 

Cum ar veni, omul nostru şi-ar fi revenit din boală înainte să se infecteze. Ceea ce chiar că îl face special. Novak va marca istoria, asta e clar. Brazda lui asupra pământului tenisului se va vedea din satelit. Nu e clar însă dacă la socoteala finală ne va plăcea ce vom vedea.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.