Liga 1

De la „lotul Nețoiu” la „lotul Gaz Metan” » Cum s-a transformat Dinamo în decurs de 20 ani

Gigi Nețoiu, alături de Bărcăuan și Ștefan Grigorie / Sursă foto: Arhivă GSP

Articol de Remus Dinu  —  Thursday, 17 February 2022

Altă dimensiune a decăderii dinamoviste: la două decenii distanță de când transfera cu răsunet „lotul Nețoiu”, Dinamo se „înfruptă” acum din rămășițele lui Gaz Metan, o contracandidată la retrogradare. Înaintea meciului direct, „câinii” au bătut palma cu 3 fotbaliști de-ai medieșenilor, un al patrulea fiind și el în negocieri cu roș-albii.

După Gabriel Moura și Răzvan Grădinaru, dinamoviștii s-a înțeles miercuri și cu Vlad Morar, atacantul Irobiso aflându-se la rândul său pe lista lui Iuliu Mureșan. La 20 de ani de când Dinamo îi dădea șah-mat rivalei Știința, într-o campanie memorabilă a acelor vremuri, bucureștenii transferă din nou în masă de la o parteneră de competiție.

Cum s-a transformat Dinamo: de la „lotul Nețoiu” la „lotul Gaz Metan”

Însă așteptările roș-albilor, precum și potența lor financiară, s-au „topit” odată cu trecerea timpului: dacă atunci înregimentau nume grele, acum „câinii” au dat buzna într-o echipă aproape descompusă, chinuită de mari probleme financiare și cu un picior în liga secundă. 

Evident, nici Dinamo nu mai are pedigree-ul de acum 20 ani: fortăreața de la începutul anilor 2000 s-a transformat într-o echipă fără identitate, amenințată și ea de fiorul rece al retrogradării și care are probleme an de an cu rămânerea pe prima scenă. 

Dinamo a transferat două echipe ale Craiovei

Gigi Nețoiu, fost finanțator la Știința, a implementat moda transferurilor pe ruta Craiova - Dinamo. 

Una dintre primele trădări răsunătoare a fost cea a lui Claudiu Niculescu, înainte de sezonul 2001-2002, atacantul fiind urmat de „lotul Nețoiu”, venit în 2002: Dan Alexa, Cosmin Bărcăuan, Flavius Stoican, Ovidiu Burcă, Ciprian Danciu, Ștefan Preda, Cornel Frăsineanu, Viorel Domocoș și Ștefan Grigorie. 

Ulterior, înainte de sezonul 2005-2006, alți jucători de la Craiova au lăsat Bănia pentru a veni la Dinamo: Mihăiță Pleșan, Mariko Daouda, Adnan Guso și Cosmin Moți.

A mai fost și „lotul Severin”

Dinamo a mai avut o clientă din zona Olteniei. Ce-i drept, nu una de anvergura Științei. În sezonul 2013-2014, la începutul „erei Negoiță”, în „Ștefan cel Mare” soseau nu mai puțin de 4 jucători de la modesta CS Turnu-Severin, formația care abia ce retrogradase din prima ligă. 

Joel Thomas, Durimel, Mirza Hasanovic și Antonio Hasanovic au fost aduși de managementul dinamovist din acea perioadă, însă niciunul nu s-a impus. 

Alexandre Durimel, unul dintre fotbaliștii transferați de Dinamo de la Severin / Sursă foto: Arhivă GSP

Alți fotbaliști transferați la pachet de Dinamo

  • 2010: Ștefan Bărboianu, Valerică Găman - Universitatea Craiova
  • 2012: Alexandru Curtean, Srdjan Luchin - Poli Timișoara
  • 2012: Sorin Strătilă, Cosmin Matei - Astra Ploiești
  • 2012: Cristi Scutaru, Mircea Axente - Poli Timișoara
  • 2013: Valentin Lazăr, Ionuț Șerban - Sportul Studențesc
  • 2014: Wanderson Miranda, Traian Marc - Corona Brașov

VIDEO Topul celor mai severe eșecuri suferite de Dinamo în istorie

>

Citește și alte știri despre Dinamo: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.