Jocurile Olimpice

„E un tratament înfricoșător” » Cu ce cuvinte a întâmpinat-o antrenoarea Rusiei pe Kamila Valieva, venită în lacrimi după ratarea medaliei olimpice

Kamila Valieva a fost întâmpinată cu răceală de Eteri Tutberidze, foto: Imago

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Friday, 18 February 2022

Președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, a catalogat drept „rece” și „înfricoșător” felul în care Eteri Tutberidze, antrenoarea Rusiei, a abordat-o pe patinatoarea Kamila Valieva, care ieșea în lacrimi de pe gheață, după ce a ratat podiumul la Beijing. 

Venită la mantinelă, sportiva în vârstă de 15 ani a fost întâmpinată cu răceală de Eteri Tutberidze, care a luat-o la întrebări direct: „De ce nu te-ai luptat? De ce ai cedat? Explică-mi, de ce?”. Acestea au fost cuvintele antrenoarei în vârstă de 47 de ani. În schimb, când cele două așteptau afișarea rezultatelor, antrenoarea și-a îmbrățișat sportiva. 

„Când am văzut cum e întâmpinată de anturajul ei, mi s-a părut un tratament foarte rece, înfricoșător. Tot ce am văzut nu mă face să am încredere în apropiații Kamilei, nici în ceea ce privește trecutul ei, nici în ceea ce privește viitorul”, a explicat Thomas Bach.

Kamila Valieva nu și-a respectat statutul de favorită

Valieva nu și-a respectat statutul de favorită, greșind de mai multe ori în timpul exercițiului său și terminând pe locul 4, sub compatrioatele Anna Shcherbakova și Alexandra Trusova, dar și sub japoneza Sakamoto Kaori.

  • Tânăra rusoaica, medaliată cu aur la proba pe echipe la Jocurile Olimpice de la Beijing, a fost testată pozitiv pe 25 decembrie, la Sankt Petersburg, în cadrul Campionatului Rusiei. .
  • TAS a decis că poate concura la probele de simplu la JO, iar o decizie finală în privința vinovăției rusoaicei se va lua după competiție.

Prinsă la mijloc în vâltoarea evenimentelor din ultimele zile, Kamila Valieva a avut o prestație sub așteptări, întâmpinând probleme la nu mai puțin de cinci sărituri de la programul liber. 

Adolescenta din Rusia nu a pus mâna nici pe bronz, iar la final a fost un monument de deznădejde, camerele surprinzând-o plângând în hohote.

Cine e Eteri Tutberidze, antrenoarea care scoate genii în patinaj, dar care e acuzată că „își nenorocește” sportivele

Rusoaica Eteri Tutberidze, antrenoarea Kamilei Valieva, este un personaj misterios, iubit în Rusia, dar demonizat în afara ei.

Un personaj controversat, dar care și-a atras multe critici, ea reușind să ridice patinajul feminin rusesc pe înălțimi. „Suntem siguri că ea este nevinovată și curată", a spus Tutberidze într-o scurtă declarație despre Kamila, când a apărut acuzația de dopaj. Ea este un star în lumea gheții adulat sau urât, portretul său diferind de la o instituție media la alta. Dacă vesticii o numesc Cruella de Vil, pentru ruși este guruul la care se raportează. 

Totuși, destui antrenori ruși de valoare au spus că Eteri își tratează sportivii ca pe „bunuri perisabile" și că sacrifică sănătatea sportivilor pentru medalii. Fanii au evidențiat faptul că există „termenul de expirare al lui Eteri", care e în jur de 17 ani , atunci când fetele antrenate de ea se retrag fie din cauza accidentărilor, fie a lipsei de rezultate.

Benoit Richaud, unul dintre coregrafii de top, a spus pentru Business Insider că presiunea excesivă de a performa la o vârstă fragedă le scurtează carierele și le privează de dezvoltarea ca artiste mature. 

„Eteri a fost foarte deșteaptă în abordarea sa: e prima care a găsit o metodă să le învețe pe fetițe să facă sărituri cvadruple, dar metoda ei merge până la 17 ani. Apoi ce ar trebui să facă patinatoarele?", a spus Richaud.

Citește și alte știri despre Jocurile Olimpice: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.