Opinii   •   POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Kasparov - Karpov, cu patru secole în urmă

Articol de Cătălin Oprişan   —  vineri, 18 februarie 2022

Primul turneu internațional de șah s-a petrecut la 1575, în Palatul Escorial, punând capăt duelului dintre spaniolul Ruy Lopez de Segura și italianul Leonardo da Cutri

"Sire, se știe că domniți peste un Imperiu unde Soarele nu apune niciodată. Că patronați pictura, muzica, bucătarii și strategii de război. Nu credeți că am putea organiza, aici, în acest frumos palat, un turneu în care să arătăm că suntem cei mai buni din lume?".

Discuția se poartă pe holurile "Escorialului". Arhitectul Juan Bautista de Toledo n-a terminat măreața-i operă în totalitate, dar sunt câteva săli somptuoase gătate. Filip al II-lea, cunoscut și ca "Filip cel Prudent", Regele Spaniei, stăpânește, la 1575, teritorii pe toate continentele cunoscute până atunci de muritori.

Rodrigo Lopez de Segura, alintat de toți "Ruy", e un imens jucător de șah, considerat, de mulți, primul campion european din istorie. L-a prins și l-a învins, de două ori până acum, pe Leonardo da Cutri, italianul, adversarul său numărul 1. Simte că-l poate surprinde, din nou, la îngrămădeală, spre a închide, pentru totdeauna, gura celor care spun că Leo e mai bun ca Ruy.


Ibericul a fost, de mic, atras de șah. Pusese mâna pe o carte scrisă, pe la 1512, de Pedro Damiano, o devorase. Ținea o parohie în Zafra, mersese la consfătuiri la Roma, aici scosese tabla și se pusese la turneu cu maeștrii italieni. Publicase o carte importantă, în Alcala de Henares, la 1561, îl învinsese pe Alfonso Ceron, un tip versat pe tabla de șah, se credea, asemenea personajului lui Leonardo DiCaprio, Regel Lumii.

Și-a "recuperat" fratele pe tabla de șah

Leonardo da Cutri, "Il Puttino", se apucase de Drept, la Roma. Ruy îl curentase, chiar la el acasă, de două ori. Supărat, își făcuse bagajele și plecase la Napoli, pentru a se pregăti cu Paolo Boi, faimos pentru că-l învinsese, cu negrele, pe Papa Paul al III-lea.

Povestea spunea că fratele său fusese capturat de către sarazini, musulmanii arabi. Leo pusese rămășag pe o partidă de șah cu liderul lor, să-l lase slobod dacă pierde. Nu numai că-și adusese fratele viu acasă, dar câștigase și 200 de ducați, pariul pus de atacator.


Filip al II-lea nu stătuse degeaba. Se ocupase, personal, de organizare, anunțase și premiile: 1.000 de ducați pentru primul loc, o pelerină de hermină și exceptarea de la plata impozitelor pe o perioadă de 20 de ani.

Filip al II-lea, patronul întâiului turneu de șah adevărat

Primul turneu internațional de șah din istorie, cel din 1575, a pornit la drum cu patru jucători: doi din Spania, Ruy și Ceron, doi din Italia, Leo și Boi, alintat "Siracuzanul". Întâia oară când s-a ținut o documentație strictă, întâia oară când s-a văzut un Gambit al regelui. Leonardo da Cutri a ieșit câștigător, detronându-l pe Ruy. A primit ce avea de primit, locul său de naștere a fost scutit de impozite.

Campionul s-a stins la 55 de ani

Ibericul nu și-a revenit, chiar dacă Filip l-a numit consilier regal. Nu mai era cel mai bun din lume și, cu coada între picioare, a cerut permisiunea de a se stabili la Lima, unde fratele său viețuia din 1570. Nu s-a mai întors niciodată, stingându-se acolo în 1580.

Când a revenit în Italia, "Il Puttino" a aflat că soția sa decedase. Deprimat, a decis că e cazul să se refugieze la Lisabona, unde s-a duelat cu maeștrii de aici, sub privirile regelui Sebastian I, care l-a "uns" cavaler. A revenit în patrie, dar dorul de consoartă l-a măcinat. S-a stins la 55 de ani.

"Escorialul", un loc mirific ales pentru primul turneu de șah din lume

Filip al II-lea, cel care a organizat și a patronat primul turneu de șah din istorie, cu o sănătate delicată pe toată durata vieții, a început să fie rost de gută, în ultimii ani de viață. S-a stins în 1598, după o agonie de 53 de zile. L-au coborât în criptele Escorialului, simbolul puterii regilor Spaniei, locul primului duel adevărat de pe tabla de șah.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.