În ultimii ani, fotbalul a fost invadat de jucători care au susținut că sunt mult mai tineri decât în realitate. Majoritatea acestor fotbaliști provin din Africa, însă metoda e una mult mai veche. A profitat de ea și Luciano, în anii '90. Brazilianul a ajuns astfel legenda echipei Chievo Verona.
Luciano nu a avut o viață ușoară. A avut profilul clasic al copilului brazilian sărac, dornic să își facă un rost în viață prin intermediul pasiunii sale pentru fotbal. Rămas orfan din adolescență, de ambi părinți, a fost nevoit să își ia viața în propriile mâini. Și a dat totul pentru a reuși! Inclusiv în afara terenului.
De ce s-a întinerit Luciano cu trei ani
La 21 de ani, Luciano era un fotbalist bun, cu talent, însă problema era că Brazilia avea foarte mulți fotbaliști buni și talentați. Încă nu făcuse pasul spre un club mare și părea că va pierde trenul spre o carieră în fotbal. Asta deoarece politica echipelor puternice din Brazilia era să înregimenteze fotbaliști cât mai tineri, pe care să îi poată exporta apoi în Europa, la prețuri atractive.
În aprilie 1996 întâlnește un agent care se oferă să îi falsifice actele de identitate. Luciano preia numele Eriberto Conceição da Silva, aceasta fiind identitatea unui fermier brazilian, cu peste 3 ani mai tânăr.
Reușește astfel să fie primit în probe la Palmeiras, unde pretinde că are 18 ani și evoluează cu jucători U18. Evident, impresionează și e păstrat la echipă. E promovat la prima echipă unde apare în 6 meciuri în primul sezon, fiind titularizat ca extremă dreaptă. În următorul campionat explodează: joacă 19 meciuri și are 5 goluri.
Eriberto, ochit de italienii de la Bologna
Forma bună pe care o are la Palmeiras e observată și în Europa, mai exact de italienii de la Bologna, care au fost dispuși să plătească 5 miliarde de lire (vechea valută italiană) pentru a-l avea pe jucătorul despre care credeau că are 19 ani. E folosit imediat în Cupa Intertoto, câștigată de italieni în vara acelui an, iar mai apoi e titularizat și în Serie A.
La Bologna a rămas doi ani, perioadă în care a disputat 54 de meciuri în toate competițiile, marcând patru goluri: două în Cupa UEFA și două în campionat.
Începe să fie convocat și la naționala U20 a Braziliei, deși, în realitate, avea deja peste 23 de ani, după care urmează transferul la Chievo, club pentru care a scris istorie. A ajuns la echipă când veronezii erau în Serie B și a contribuit la promovarea lor, fiind titular în 35 de meciuri.
Eriberto, de la „Chievo dei Miracoli” la fuga în Brazilia
Parcursul bun al echipei din nordul Italiei nu se oprește o dată cu promovarea, iar Eriberto e unul dintre protagoniști. Echipa obține un loc 5 în Serie A și e numită „Chievo dei miracoli” de microbiști și jurnaliști. Brazilianul e în vârful formei sale ca fotbalist, iar Lazio începe să îl urmărească, dorind să îl transfere în capitala Italiei.
Lazialii chiar fac o ofertă de 18 miliarde de lire către Chievo pentru transfer. Clubul acceptă, e pregătit un contract pe 5 ani cu 6 miliarde de lire salariu anual, însă, surpriză, mutarea pică. Eriberto fugise în Brazilia „pentru a rezolva unele probleme personale”.
Eriberto redevine Luciano: n-a mai suportat identitatea falsă
Între timp, brazilianul evoluase și pe plan personal. Avea o relație cu Raquel și urma să aibă un fiu, așa că nu putea suporta ideea ca acesta să nu îi poarte numele lui adevărat de familie .
Așadar, fugise în Brazilia unde s-a întâlnit cu avocații săi pentru a-și recăpăta identitatea cu care se născuse. În august 2002, el a surprins lumea fotbalului cu următoarea declarație: „Numele meu adevărat este Luciano, nu Eriberto. Și nu am 23 de ani, ci 26. Aș fi putut să merg la Lazio și să câștig mai mulți bani, dar nu mă mai pot preface și vreau ca cel puțin fiul meu să își poarte numele său adevărat”.
După această declarație, mutarea la Lazio a picat definitiv, iar Luciano risca chiar și închisoarea. În plus, fermierul căruia îi luase numele îi intentează proces pentru daune morale, însă fotbalistul a fost sancționat doar pe plan sportiv: e suspendat șase luni și amendat cu 145.000 de dolari.
Luciano, în istoria lui Chievo
După ce a trecut perioada de suspendare, Luciano a revenit în lotul lui Chievo, de această dată cu adevăratul său nume și cu vârsta reală. A strâns 16 meciuri și un gol în a doua parte a sezonului, după care a fost împrumutat de Hector Cuper la Inter.
La gruparea milaneză, Luciano nu reușește să se impună: adună doar cinci meciuri în campionat și două în Cupă într-un întreg sezon, așa că revine la Chievo.
La veronezi va mai juca încă 9 ani și jumătate, până la 38 de ani, vârsta reală, reușind în această perioadă să își facă loc definitiv în inima suporterilor echipei. În total, în cei 13 ani petrecuți la Verona, a jucat în 316 meciuri și a marcat 18 goluri.
Și-a încheiat cariera de fotbalist la Mantova, apoi s-a mutat în Brazilia, unde deținea o locuință. În 2017 și-a luat liciența de antrenor amator și ulterior s-a alăturat staff-ului tehnic de la juniorii echipei Chievo.
„În ciuda faptului că nu a fost niciodată campion, Luciano, jucătorul cu dublă identitate, a avut o carieră bună în Italia și a reușit să își răscumpere copilăria dificilă. Și-a găsit a doua familie la Chievo, iar sărăcia și anii petrecuți sub un nume fals au rămas o amintire îndepărtată”, scrie goal.com.
Alți fotbaliști bănuiți că s-au întinerit
Cazul lui Joseph Minala este probabil cel mai cunoscut. Încă de când evolua la juniorii lui Lazio, africanul avea un fizic mai apropiat de dublul vârstei pe care susținea că o are.
Nici nume mari nu au fost ocolite de bănuieli. Despre Radamel Falcao, vedeta lui Atletico Madrid și AS Monaco, o televiziune din țara sa natală a prezentat certificatul său de naștere, conform căruia el era născut în 1984, nu 1986 cum se știa. Deci, jucătorul columbian era cu doi ani mai bătrân.
În România, suspecți de „întinerire” au fost Kehinde Fatai, Mike Temwanjera și Jeremie N'Jock. Despre ultimul, Luțu a avut o declarație memorabilă: „L-am întrebat: «Ia zi, frate, câţi ani ai?». El: «23». «Fugi, mă, de-aici! Tu ai călcâiele crăpate şi-mi zici mie că ai 23?!»”
Pe Temwanjera, chiar Adrian Porumboiu, patronul lui de la Vaslui, l-a ironizat: „Cred că Mike e deja la a treia dantură, asta apropo de cai de rasă. Noi ne permitem glume, pentru că sîntem din aceeaşi generaţie”.
{{text}}