Liga 1

Ce spune Burleanu despre garantarea salariilor din drepturile TV: „Nu așa salvăm Liga 1”

Răzvan Burleanu, președintele FRF, consideră garantarea salariilor din drepturile TV o soluție, dar în niciun caz singura variantă pentru salvarea fotbalului românesc.

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 22 februarie 2022

Răzvan Burleanu, președintele FRF, consideră garantarea salariilor din drepturile TV o soluție, dar în niciun caz singura variantă pentru salvarea fotbalului românesc.

  • GSP a întrebat toate cele 16 cluburi dacă ar fi de acord cu blocarea unei sume din contractul cu televiziunile, care să protejeze contractele fotbaliștilor, iar mai mult de jumătate dintre ele se arată dispuse să accepte o astfel de măsură, în frunte cu FCSB și Dinamo. 
  • Pentru o astfel de măsură, într-o primă fază, ar fi nevoie de votul majorității celor 16 cluburi din prima ligă, în Adunarea Generală a LPF.

Răzvan Burleanu, președinte FRF: „Veniturile din drepturile TV nu acoperă salariile, nici 50% dintre ele”

>

„Am văzut subiectul discutat, că LPF ar trebui să rețină veniturile din drepturile TV pentru plata datoriilor către jucători. Pot să vă spun că e o idee bună pe fond, dar nicidecum o asemenea măsură nu reprezintă o soluție unică, salvatoare, pentru situația financiară la nivelul Ligii 1.

Veniturile din drepturile TV nu acoperă astăzi cheltuielile salariale pentru cluburile din Liga 1. În perioada 2018-2020, drepturile TV au reprezentat în medie aproximativ 40% din totalul veniturilor la nivelul cluburilor. În plus, media cheltuielilor cu personalul a fost de 2,2 ori mai mare decât valoarea drepturilor TV. Dacă s-ar reține toate drepturile TV, nu ar acoperi nici măcar 50% din totalul de salarii. Mai mult decât atât, niciodată nu ai garanția încasării drepturilor TV la termen”, a declarat Burleanu.

„Unele cluburi dau salarii prea mari. Ne gândim la un plafon salarial”

Șeful Federației a spus și că echipele din Liga 1 nu gestionează deloc bine bugetele și a propus câteva măsuri, între care introducerea unui plafon salarial:

„În plus, dacă iei decizia de a bloca veniturile din drepturile TV, scade credibilitatea cluburilor pe piața bancară, dacă vor să se împrumute cluburile. Prin urmare, problema pe care o avem astăzi este că, pentru unele cluburi, salariile sunt mult prea mari față de nivelul de finanțare și nu se pot acoperi din activitatea curentă. De aici trebuie să plecăm. Multe cluburi trebuie să-și reducă fondul de salarii sau să găsească surse suplimentare de venituri.

Deci obiectivul principal este să oprim șirul promisiunilor neonorate privind salariile din Liga 1. Vrem să modificăm sistemul de licențiere, să creștem perioada de monitorizare financiară și să renunțăm la anumite termene de grație. O altă intervenție este să monitorizăm bugetul planificat. Fiecare club va trebuie să transmită o planificare, pe care să o putem urmări. O altă direcție luată în calcul este introducerea unui plafon salarial ca un procent din totalul veniturilor. În plus, vrem să încurajăm cluburile să dea un credit mult mai mare jucătorilor tineri, care pot reprezenta surse de venit”.

Singurul instrument pe care îl are la îndemână Federația este sistemul de licențiere. FRF nu poate să intervină pe modul în care sunt distribuite veniturile către cluburi din drepturile TV. Iar intervențiile pe sistemul de licențiere se pot face o singură dată pe an. Dacă n-ar fi fost această pandemie, vă asigur că niciun club n-ar fi ajuns în insolvență
Răzvan Burleanu, președinte FRF

Conferința integrală de presă a lui Răzvan Burleanu

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.