GSP special   •   Publicitate   •   Advertorial

La ce să fii atentă atunci când vine vorba despre igiena celui mic

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 23 februarie 2022

Ai devenit mamă, iar aceasta implică o mulțime de noi responsabilități față de ființa pe care o ții în brațe. Printre acestea se află și preocuparea pentru o igienă corectă a acestuia. Nu-ți face griji, nu este chiar atât de complicat pe cât pare, dar este nevoie să fii atentă la unele aspecte. Și, chiar dacă la început nu va fi chiar ușor, pe măsură ce timpul va trece lucrurile vor intra într-o frumoasă rutină. Acum însă, pentru tine, cea începătoare în ale ”mămiciei”, avem câteva informații interesante! 

Băile parțiale

De regulă, până la momentul în care buricul bebelușului cade, și locul este complet vindecat, se recomandă băile parțiale. Spălarea celui mic se va face simplu, cu un prosop umezit în apă călduță. Ai grijă doar ca în cameră să nu fie prea frig, și mai ales, să ai la îndemână un alt prosop cu care să îl ștergi rapid. Apa din lighean în care înmoi prosopul trebuie să aibă o temperatură care să nu treacă de 37 de grade Celsius. Pentru ca totul să meargă rapid și eficient, ai grijă să ai lângă tine toate lucrurile de care ai nevoie. Și nu uita, nu uita deloc zona buricului.

Fă din baie o activitate relaxantă


Unii copii vor plânge la băiță! Nu îți face griji, este ceva normal, pentru că ei încă se mai adaptează la lumea exterioară. Încearcă să faci din îmbăiere o activitate relaxantă pentru ei. De aceea, poți să pui muzică relaxantă sau sunete albe, despre care se știe că îi calmează pe cei mici. Vorbește-i, alintă-l, pentru că simte nevoia să te știe aproape. 

Baia completă

A căzut buricul, zona s-a vindecat frumos, așa că este timpul să treci la următoarea etapă, baia în cădiță. Vei păstra rutina de la băile parțiale, cum ar fi ora de îmbăiere, camera, muzica și masajul de relaxare. Și pentru bebelușul tău este ceva nou, așa că nu te aștepta să-i placă de prima dată. Sau, cine știe, poate te numeri printre părinții norocoși ai căror copii adoră acest moment! 

În fine, să revenim! Cel puțin până stă bine în funduleț, bebelușul nu va fi spălat în cada mare, ci într-una special concepută pentru așa ceva. Multe mame preferă varianta clasică, o cadita mica calitatea II, pentru că este practică, și mai poate fi folosită și după ce micuțul crește, pentru a spăla rapid niște schimburi și să nu mai pornești mașina de spălat. Pentru ca micuțul să stea comod și să nu alunece, se recomandă să pui un prosop pe fundul cădiței, și totul va fi perfect!


Temperatura apei

Temperatura apei în care îl îmbăiezi pe cel mic este foarte importantă. Nu trebuie să fie nici prea fierbinte, dar nici prea rece. Nu este cazul să apelezi la verificarea acesteia folosind cotul, ci utilizează în acest sens un termometru de baie. Temperatura apei se verifică atât la început, cât și pe parcursul îmbăierii. Întotdeauna înainte de baie trebuie să îi cureți fundulețul, pentru a nu murdări apa din cădiță. Nu este nevoie să dureze minute întregi, fii rapidă, dar și eficientă! 

Dimensiunea cădiței

Pe rafturile magazinelor sau pe internet găsești o mulțime de cădițe de copii, de dimensiuni diferite. Recomandarea noastră este să alegi una care să nu fie cu mult mai mare decât dimensiunile copilului, pentru a evita riscul unor accidente neprevăzute. Vezi care sunt și recomandările medicului pediatru în acest sens. Pentru că micuții cresc destul de rapid, multe mame preferă tot varianta clasică de cădiță, deoarece se potrivește până când aceștia împlinesc un an de viață. În plus, este și foarte practică. 

Curăță și dezinfectează cădița

Chiar dacă o folosești strict doar la îmbăierea celui mic, cădița trebuie să fie foarte bine curățată și dezinfectată de fiecare dată. Ar fi de preferat să ai și un ajutor pe lângă tine, care să îl preia repede, într-un prosop uscat și încălzit, imediat ce ai terminat cu baia. 

Folosește produse naturale de îngrijire

Pielea bebelușilor este una extrem de sensibilă, și mult mai vulnerabilă la eventualele iritații. De aceea, produsele care le folosești pentru igiena lui trebuie să fie unele naturale, fără ingrediente chimice adăugate. Nici pudra nu este indicată. Aceeași recomandare rămâne valabilă și atunci când vine vorba despre uleiul sau loțiunea pe care o folosești după baie, pentru masajul celui mic. 

Curățarea feței

Atunci când speli urechile bebelușului, trebuie să eviți contactul acestora cu apa din cădiță. Folosește o cârpă umedă la exterior, iar pentru interior, întreabă pediatrul dacă îți recomandă un spray special pentru așa ceva. În niciun caz nu apela la bețișoarele pentru urechi. 

Nasul trebuie curățat zilnic, măcar de două ori, și folosește în acest sens ser fiziologic, pentru a înmuia mucoasa. Mucusul rezultat trebuie șters cu grijă. Pompița este excelentă pentru a desfunda năsucul, dar folosește înainte ser fiziologic pentru o experiență mai bună.

Nu uita nici de curățatul ochilor. Ai nevoie doar de o bucată de cârpă din bumbac, pe care o înmoi în apă fiartă și răcită. Nu este greșit nici să folosești în acest scop ser fiziologic. Curățarea ochilor se face pe rând, iar ștergerea se face ușor, prin tamponare cu un prosopel. Atenție, întotdeauna curățarea feței se va face înainte de baie, nu în timpul îmbăierii. 

Nu-ți face griji, chiar nu este chiar atât de complicat! Trebuie doar să ai răbdare, pentru că îndemânarea mai mare va veni cu timpul! Băița de seara trebuie să fie ceva relaxant, care să îl pregătească de somn, așa că… mult succes!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.