Campionate

Roman Abramovic, interzis în Marea Britanie: „Patronul lui Chelsea e unul dintre oamenii-cheie ai cleptocrației lui Vladimir Putin”

Roman Abramovich (foto: Imago)

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 24 februarie 2022

Rusia a început războiul în Ucraina în această dimineață, iar Roman Abramovic (55 de ani), patronul rus al lui Chelsea, ar urma să fie interzis permanent în Marea Britanie.

Miliardarul nu a mai fost văzut de luni bune pe Stamford Bridge, iar sursele The Sun precizează că este puțin probabil ca acestuia să i se mai permită vreodată să locuiască în Marea Britanie.

Roman Abramovic, interzis în Marea Britanie

Daily Mail anunță că autoritățile britanice vor face tot posibilul pentru a respinge orice încercare a miliardarului rus de a obține viza permanentă.

Ministrul Afacerilor Externe din UK, Liz Truss, a refuzat să facă vreo referire directă la Abramovic, dar a anunțat că „avem o listă lungă de complici ai liderului Rusiei. Dacă refuză să își retragă armata din Ucraina, vom ținti băncile, elita și companiile importante care operează în Marea Britanie”.

Roman Abramovich alături de Vladimir Putin

Numele lui Abramovic apare pe o listă cu 35 de oligarhi ruși identificați de Alexei Navalny, liderul opoziției din Rusia, care ar fi „oamenii-cheie ai cleptocrației lui Vladimir Putin”. Șeful lui Chelsea a negat tot timpul că ar exista o apropiere față de președintele Rusiei.

Roman Abramovic, avere de 8,4 miliarde de lire

În anul 2018, Roman Abramovic a obținut cetățenie israeliană și a primit permisiunea de a sta în Marea Britanie până la șase luni. Ultima dată a ajuns la Londra în toamna anului trecut, acolo unde are o locuință de 125 de milioane de lire sterline în apropiere de Kensington Palace. Averea miliardarului rus ajunge la 8,4 miliarde de lire.

În aprilie 2021, Abramovic a obținut și cetățenia portugheză, invocând că este descendent al evreilor sefarzi, expulzați din Peninsula Iberică în secoul XV. La începutul acestui an, statul iberic a anunțat că a demarat o investigație, după ce mai mulți activiști și politicieni au susținut că pe spatele legii actuale s-ar fi instituit o „mafie a pașapoartelor” de care s-ar folosi olgarhii pentru a obține poziții strategice în Uniunea Europeană.

VIDEO Cosmin Bărcăuan, fost fotbalist la Șahtior: „Am prieteni în Ucraina care trec prin momente grele”

>

Citește și alte știri despre războiul din Ucraina:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.